Tasarımın “en tatlı” hali: AURA Crea – Çikolatayla Tasarlamak
Belçika menşeli alüminyum firması Reynaers iş birliğiyle, 19 Aralık 2018 tarihinde AURA-İstanbul’un genç mimarları, tasarım ilhamını Belçika çikolatalarından aldı…. Üç boyutlu kompozisyonlar üretti! Bu yazımızda atölye, yarışma süreci, tasarım projeleri ve jüri değerlendirmesine ait detaylara yer veriyoruz.
2018 Güz Dönemi AURA-İstanbul sertifika programı katılımcısı olan 15 genç mimar, “AURA Crea: Çikolatayla Tasarlamak” atölyesinde, alışık oldukları tasarım malzemelerinin sınırlarını aştı: Reynaers iş birliğiyle Belçika çikolatasını kullanarak sanatsal kompozisyonlar yarattı.
Atölye programı, çikolata şefinin rehberliğinde, üç kişiden oluşan 5 çalışma grubu ile çikolatayı şekillendirme yöntemlerinin anlatıldığı seminerle başladı. Ardından gruplar yarışmaya yönelik tasarım çalışmalarını iki saat içerisinde tamamladı. Yarışmacılar 23×23 cm ölçülerinde, 5 mm kalınlığındaki çikolata kalıpları şekillendirilerek yeni bir form kazanmasını sağladı. Çikolatadan üretilen tasarımların soğuması beklenirken, farklı çikolata türleri ile atölye çalışması gerçekleştirildi.
İstanbul’un farklı katmanlarını ele alan projelerden, çikolatanın gastronomik arka planına, mimari strüktür ve cephe ilişkisinden, tasarımın “yenilebilir” haline kadar birbirinden farklı temadaki üretimler yarıştı.
PROJELER
Grup 1
Katılımcılar: Bedirhan Koç, Gülsen Şenol, Kerim Yüksek
Proje Açıklaması: İnsan öznesi üzerinden mimarlık ortamında çok tartıştığımız cephe, kabuk, ve doluluk ilişkisine; daha önce pek de alışkın olmadığımız çikolata öznesinden yaklaşmayı deneyen “mazruf*”, ölçeğini kentten sofraya değiştirerek görün(e)meyen doluluğu çikolatanın akış gücü ile sorguluyor. “acı,ekşi içki” anlamını barındıran çikolata kelimesinin, öznel olarak yarattığı ‘tatlı’ hissi; birlikte barınmasına pek de alışkın olmadığımız nar(eksi) , ve biber(acı) ile bir sofra metaforuna dönüşüyor.
*Mazruf
[sıfat] Zarf içine konmuş, zarflı
[isim] İçerik
“Zarfa değil, mazrufa bakmalı.”
Grup 2
Katılımcılar: Can Çilek, Özlem Delikanlı, Hatice Kübra Baştuğ
Proje Açıklaması: “Game of Sweet Structure / Tatlı Stürüktür Oyunu”
Kurgulanan şehir ütopyasında kendini çikolata denizinde inşa ederek strüktüre eden ardından da yenilerek ve yenilerek kullanıcının parçalarını alıp strüktürünü değiştirebildiği bir oyun tasarlanmıştır. Çikolata küpleri ve çubuklarından oluşan tasarımın hemen her parçası kolay yenilebilir, eklemlenebilir.
Grup 3
Katılımcılar: Fatma Betül Güneş, Pelin Öztürk, Tuğba Menşur
Proje Açıklaması: Çikolatanın temsil ettiği simülatif düzlemde; ona erişme ve tüketme biçimleri üzerinden, “arzu nesnesi olarak ‘kent’ &’çikolata” analojisi kurulmuştur. Plan düzleminde, çikolatanın alışkın olduğumuz dilimlenme biçiminin eşit parselasyonu, dikey gelişimi de kapsayan bütün bir süreç içinde, hep bir sonraki sınırı gözleyen yıkık bir kente dönüşmüştür.
Afiyetle yiyiniz.
Grup 4
Katılımcılar: Buket Turan, Feyza Sayman, Gaye Karbeyaz
Proje Açıklaması: “Boşluk, Mekan ve Beden”
Boşluk mekanı tanımlar ve mekan içindeki nesneleri tanınır hale getirirken, nesneler de boşluğu görünür kılar. Bedenlerimiz ve mekan içindeki hareketlerimiz ise hacimsel olarak boşluğu ‘boşluk’ yapan ama gözle görmediğimiz akışkan parçacıkların yerini alır ve onu görünür kılar. Yani mekan ve bedeninin bir aradalığı boşluktaki bu dinamizmi var eder ve sürekli kılar.
Bu kurguda ise çikolata mekanı çevreleyen sınırlayıcılar gibi katı; ama eridiğinde de bir o kadar akışkan, tıpkı mekan içindeki boşluk gibi ve onu görünür kılan beden gibi.
Grup 5
Katılımcılar: Ecenur Çorlu, Hilal Sakıcı, Şeyma Büyükkoçak
Proje Açıklaması: Çikolatanın kendine özgü akışkan ve eriyen yapısının yön verdiği obje tasarımımızda, ilk bakışta bir çikolata tableti olarak görünen obje, içerisindeki mumların yanmasıyla eriyerek farklı ve öngörülmez formlara dönüşecek, yanmaya devam eden mumların etkisiyle kendini (objeyi) yok ederek malzemenin (çikolatanın) ilk evresindeki akışkan haliyle son bulacaktır.
JÜRİ
Reynaers iş birliği ile düzenlenen atölye/yarışma formatındaki ikinci AURA Crea etkinliğinin jüri üyeleri ise:
– Aslı Özbay (Mimar)
– Mustafa Özgünler (Mimar, Prof. Dr.)
– Şebnem Buhara (Mimar)
– Tülin Hadi (Mimar) oldu.
Yarışma sonucundaki üretimleri görmek ve tatmak için proje sunumları herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirildi. Sunumlarının ardından seçici kurulu temsilen Tülin Hadi sonucu açıkladı:
“Seçimimizin temel motivasyonları şunlar oldu:
- Çikolatanın en akılda kalıcı ve çarpıcı özelliği olan lezzeti ve akışkanlığını tasarıma dahil etmiş olmaları,
- Geniş bir araştırmadan yola çıkmış olmaları,
- Günün konusu olan “kabuk”u projelerine yansıtmış olmaları,
- Mimari disiplinle mutfak sanatlarını bir araya getirmiş olmaları,
- Bulundukları semtin (Beşiktaş’ın) çarpıcı noktalarını da tasarıma dahil etmiş olmaları sebebiyle,
“Lezzetli Mazruf” adını verdiğim projeleri ile Bedirhan Koç, Gülsen Şenol ve Kerim Yüksek birinciliğe layık görüldü. “
Jürinin ardından düzenlenen kokteyl ve ödül töreninde, üç grup üyesine de Reynaers Türkiye‘yitemsilen Ebru Yalçın tarafından Go Pro aksiyon kamerası hediye edildi.