AURA İstanbul 2020 Bahar Dönemi Sertifika Programı Katılımcıları Belli Oldu!
Mimarlık, kentsel tasarım ve kentsel peyzaj konularıyla ilgilenen genç katılımcılara araştırma ve eğitim ortamı sunan AURA İstanbul Sertifika Programı başvuru değerlendirmeleri sonuçlandı. 24 Şubat tarihinde başlayacak ve 15 hafta boyunca devam edecek olan programa 18 kişi katılmaya hak kazandı.
2020 Bahar Dönemi Sertifika Programı, üniversitelerin mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, sanat tarihi bölümleri lisans mezunlarından yoğun ilgi gördü. Başvurular, Cem İlhan, Devrim Çimen, Sinan Izgi, Yılmaz Değer ve Kurtul Erkmen‘in yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirildi. Başvuran adayların CV, Portfolyo ve Niyet Mektubu dokümanlarının incelenmesinin ardından mülakata katılacak adaylar belirlendi. Ön değerlendirmeyi geçen adaylar ile yapılan görüşmelerin ardından 18 katılımcı ücretsiz olarak programa katılmaya hak kazandı.
AURA İstanbul 2020 Bahar Dönemi Sertifika Programı’na katılmaya hak kazananlar:
- Aslıhan Gürbüz (Kadir Has Üniversitesi)
- Ayşe Yeşildağ (Yıldız Teknik Üniversitesi)
- Berk Kır (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Damla Kınasakal (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Dilara Girgin (Özyeğin Üniversitesi)
- Elif Akman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) AURA İstanbul Özel Ödülü kapsamında davetli katılımcıdır.
- Elif Rüzgar (Ondokuz Mayıs Üniversitesi)
- Esra Demirci (Trakya Üniversitesi)
- Fatma Küçük (Uludağ Üniversitesi)
- Hande Metin (Bahçeşehir Üniversitesi)
- Kevser Özdemir (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) AURA İstanbul Özel Ödülü kapsamında davetli katılımcıdır.
- Mustafa Enes Çetin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Nida Nur Yüksel (İstanbul Üniversitesi)
- Rana Hatun Duran (İstanbul Teknik Üniversitesi)
- Rengin Aytan (Yıldız Teknik Üniversitesi)
- Selcen Fidan (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
- Selen Çatal (İstanbul Altınbaş Üniversitesi)
- Sümeyye Betül Alptekin (Kocaeli Üniversitesi)
Yedek Katılımcı Listesi:
- Can Coşar (İstanbul Gedik Üniversitesi)
- Ahmed Furkan Badur (Sakarya Üniversitesi)
- Mert Deniz Koparan (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Elif Buse Karabayraktar (Karabük Üniversitesi)
PROGRAM İÇERİĞİ
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel meselelere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşıyor. 2019 Güz Dönemi stüdyo yürütücülüğünü üstlenen Cem İlhan ve Devrim Çimen dönemin ana temasını “Metrotopya: Metropolde Alternatif Yaşam/Mekân Tahayyülleri” olarak tarifliyor:
“Bu dönemin tasarım stüdyosunda farklı ölçeklerde konvansiyonel mekân üretme biçimlerini sorgulayan, zorlayan ve yeni yapma tasarlama biçimlerini devreye sokan bir anlayışın sınırlarını aramayı, mevcut duruma ilişkin yeni sorular sormayı ve yeni yolların araştırılmasını hedefliyoruz. Stüdyoda yapılacak çalışmalar salt fiziki mekâna odaklanmakla kalmayıp aynı zamanda yeni toplumsal, ekonomik modellerin de hesaba katıldığı tasarım yaklaşımlarının geliştirilmesini içerecektir. Bu arama/araştırmanın güzergahı ölçekten bağımsız ütopik/distopik senaryolar ile mevcut durumun alternatif yaşam/mekan tahayyülleri çerçevesinde eleştirel tahlili olabileceği gibi daha somut, katılımcıların sorunlu gördüğü belli bir “yer”e odaklı alternatif yaklaşım, model, mekân, yaşam önerilerini de içeren geniş bir skalaya yayılabilecektir.”
Dolayısı ile bu dönemin konusu ana metinde tarif edilen bu kapsamlı ve çok boyutlu kriz durumuna ilişkin alternatif bakış açılarını ve mekâna yansımalarını çeşitli temsil yöntemleriyle görünür kılmaktır. Bu sayede yaşanan tıkanmışlık durumunu aşmaya yönelik tahayyüller tartışmaya açılabilecektir.”
Grup çalışmalarına paralel olarak, katılımcılar kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda “Metrotopya: Metropolde Alternatif Yaşam/Mekân Tahayyülleri” teması ile ilişkilendirdikleri, İstanbul’a yönelik proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında, çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar. Dönem sonunda, tüm çalışmaların izlenebileceği bir sergi kurulacak. Sergi sürecinde ise katılımcılar tekrar sergi tasarımı ve organizasyonu için grup halinde çalışacak.
Hazırlanan içerik, AURA-İstanbul bünyesinde yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası Konferanslarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere, belirtilen konuları destekleyici gezilere katılma olanağı sunuyor.