fbpx
AURA Alumni: Beyza Ayaz

Beyza Ayaz

Mimar
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Güz 2021
Danışman: Carlos Zarco Sanz – Zuhal Kol

Kanal İstanbul’a Simulakralar ve Simülasyon Teorisi Üzerinden Eleştiri; İstopya

Reality is lost right now. People are living in simulacra which is surrounding them as a replaced reality. (Baudrillard, 1981)

Jean Baudrillard, semboller ve işaretlerin mevcut toplumumuzun tüm gerçekliğini ve anlamını değiştirdiğini ve insan deneyiminin gerçekliğin bir simülasyonu olduğunu, “Simülakralar ve Simülasyon Teorisi’nde belirtmektedir. Baudrillard’a göre artık gerçekliğin içerisinde yaşamamakta, bizleri çevreleyen bu yeni gerçeklikte algımızı bir gerçeklik arayışına yöneltmemekte ve de çevremizdeki imitasyonların varlıklarını tamamıyla kabul ederek yaşamaktayız.

Simülakra kavramının mimarlık ile ilişkisini kurduktan sonra İstanbul kentine yönelerek bu kavramın Türkiye’deki en büyük şehirde karşılık bulduğu mekanları araştırmaya başladım ve ardından 7 yılda yapılması planlanan Kanal İstanbul’un yaratabileceği etkilerin sosyal sonuçlarını göz önünde bulundurarak bir senaryo yazımına yöneldim. Senaryoya göre Terkos Gölü yakınlarında ailesiyle yaşamakta olan Jale karakteri, köylerinin yıkılma tehlikesi ve diğer insanların hiperrealistik düşünceleri ile savaşmaktadır. Bir buldozerin ansızın gelip evlerini yıkması sonucu zamanda bir yolculuk yapan Jale, kendisini 2070 yılının Kanal İstanbul projesi içerisinde bulmuştur ve de geçmişe dönüp kentini Kanal İstanbul’un olumsuz etkilerinden kurtarmak istemektedir.

Çizgi Roman; İstopya için tıklayın.