fbpx
2022 Güz Dönemi – Proje Sergisi

Esenlik için Mimarlık

Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel sorunlara disiplinler arası bakış açısıyla yaklaşıyor.

2022 Güz Dönemi’nde “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu”nda, katılımcılarımız bireysel ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda belirledikleri proje ve araştırmaları, Ersen Gürsel ve Ayşegül Kuruç yürütücülüğünde geliştirdi.

Stüdyo yürütücüleri Ersen Gürsel ve Ayşegül Kuruç, 2022 Güz Döneminin ana temasını “Esenlik için Mimarlık” olarak tanımlıyor.

Dönem boyunca, stüdyo kapsamında yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizileri, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası konferansları, kolektif düşünme ve üretime yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.

Esenlik için Mimarlık

Ersen Gürsel, Ayşegül Kuruç

 

2022-2023 Güz Aura’sında bu senenin dünya mimarlık günü mottosu olan, “Esenlik için Mimarlık” başlığını seçtik. Bu büyük, kavrayıcı ve uzun zamandır unuttuğumuz önemli kelimenin altındaki özne tüm canlılar, yeryüzü parçaları, bitki örtüsü, hava ve su. On yedi projenin İstanbul’a, bir projenin Lagos’a bakışında mimarlığı başlıkta bırakıp, kentsel ölçeğe sıçramak kaçınılmazdı. Bu çalışmalarda seçilen alanların kentin merkezlerinde yer alması da bir tesadüf olamazdı. Son kalan kıyılar, vadiler ve yamaçlar üzerine binen mevcut ve yakın gelecekteki kentsel kurgunun ağırlığı ile nasıl başa çıkılacaktı?

Tekil çalışmaların öncesinde altı grupta toplanan katılımcılarla on beş günlük “tanışma-ısınma workshop” unda sorunlu bir merkez olan Beşiktaş’ı seçmek bize bu yolu açtı diyebiliriz. Genç insanların heyecanla “merkez” deki sorunlara/olaylara önerdikleri, birçok meslektaşın radikal olarak nitelendirilebileceği çözümlerle ve esenlik arzuları ile umutlandık.

Tekil çalışmalarda katılımcılar tartışmadan tasarlamaya başlamayı reddettiler. Hafıza değerleri hatırlayarak, cesurca kentin yakın ve derin katmanlarını soydular.

Adı ortada, kendi saklı kalmış Hipodrom Sultanahmet’te belirdi. Beyazıt Meydanı’nda konuşulmayanlar konuşuldu, meydan yeniden hayat bulur mu? Kadıköy -Üsküdar kıyıdan nasıl kavuşur? Kentin en değerli kıyısı, kıyı kalarak nasıl var olur?  Fikirtepe’nin tepeliğini yok eden rantın yüksekliğine onun çukurları ile cevap geldi. Kentin farklı merkezleri kimlere ait/aitmiş? İzleri takip ettiler. Balat’ı, Hasköy’ü, Piyalepaşa’yı, Karaköy’ü, Haliç’i, Kadıköy’ü arşınladılar. Uzun Çarşı’nın iki denizi birleştirmesiyle, bu sınırla şekillenen yapı dokular dillendi.

Ulaşım bu topografyada hangi dönemleri hatırlattı? Kadıköy yakasından Anadolu’ya uzanan tren yolu ve tren garları ile demiryolculuğun gücü belirdi. Yedi tepeli İstanbul’un herkes ve her şey için var olabilmesi düşüncesi, Beyoğlu’nu Salıpazarı’na Cihangir’den ulaştıracak yaya ulaşım ağları ve zoraki fonksiyonlar üstlenmeyen Tophane’deki bakı noktalarıyla desteklendi.

Bu dönemde atölye çalışması mimari ölçeğe ulaşma isteğine odaklanmak yerine, genç mimarların sosyal, kültürel, yapı kültürü ve coğrafi özellikler üzerinden zamanla oluşan kentsel hafıza mekanlarını yeniden okudukları, geleceğe taşınacak değerleri tartıştıkları, proje mekanlarının üst yapısını hazırladıkları bir platforma dönüştü. “Neden, ne için, kim için?” sorunsalını-moda olanın değil de yeni olanın zeminini hazırlanmış oldular. Yani katılımcılar zor olanı denediler.

Esenlikler dileriz.

STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ

ERSEN GÜRSEL

Ayrıntılı biyografi için tıklayınız.

AYŞEGÜL KURUÇ

Ayrıntılı biyografi için tıklayınız.

PROJELER

Abduljalil Baba Abdullahi

Lagos, Ajeromi İfelodun, Ajegunle’de Mimari ve Kentsel Çözümleri

Ayşe Feyza Karakoç

Haydarpaşa-Gebze Banliyö Hattının Kentsel Hafızadaki Yeri ve Eski İstasyon Binaları: Göztepe İstasyonu

Ayşe Melis Göksan

Her Şey Meydanda: Beyazıt Meydanı

Berkay Can

Hipodrom’dan Divanyolu’na Kentsel Okumalar

Beyzanur Özteker

Moda’da Mahalle Kavramının Zemin Kotları Üzerinden İncelenmesi

Burak Kavraroğlu

Kentsel Hafıza Üzerinden Harem – Haydarpaşa Bölgesi

Can Kayaaslan

İhtiyaçsız Mekana Zemin Hazırlamak: Tophane-i Amire

Dilara Gülen

Haliç Kıyı Şeridinde Değişmeyen Doku: Perşembe Pazarı

Gizem Özmen

Balat’ın İyileşme Sürecinde Boşlukların Değerlendirilmesi

Gülçiçek Karaman

Olasılıklar Evreninde Haliç Düşleri

İrem Azak

Eşik: Üst Düzey Aktiflik, Beyoğlu’ndan Kadıköy’e Tiyatronun Eşik Noktaları ve Barış Manço Tiyatro Merkezi Önerisi

Işılay Türküm

Arkeolojik Çalışma Alanlarına Yönelik Mobil Tasarım Önerisi

Mevlüt Bingöl

Karaköy ve Karaköy Otoparkı Üzerinden Bir Okuma

Nisa Nur Çolakoğlu

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Sürecinde Hafriyat Çukurları

Serra Aleyna Bilgin

Haliç’in Endüstriyel Mirası: Hasköy Yün ve İplik Fabrikası’nın Yeniden Ele Alınması

Şeyma Kurucu

Eko-feminizm Temelinde Görünürlük Kavramının Doğa – Kadın – Kent Üzerinden İncelenmesi

Yasin Toprak

Kentsel Dönüşümde Ölçek Meselesi: Piyalepaşa Vakası

Yeliz Kaya

Kumkapı’da Marmara Surları ve Kentsel Doku Arakesitinin İncelenmesi

ISINMA ATÖLYESİ ÇALIŞMALARI

Güz 2022 Dönemi, Isınma Atölyesi sunumlarını tamamladı!

Yürütücülerimiz ve katılımcılarımız, “Esenlik için Mimarlık” temasını Beşiktaş üzerinden yorumladıkları ısınma atölyesi çalışmalarını tamamladı. Katılımcılarımız, ısınma atölyesi boyunca, Esenlik kavramı üzerine tartışmalar yürüttü ve saha gezileri ile Beşiktaş’ı deneyimledi. Ardından üçer kişilik gruplar halinde çalışarak müdahalelerde ve çözüm önerilerinde bulundular.

Yıldız’dan Maçka’ya Akupunktur Noktaları
Berkay Can, Abduljalil Baba Abdullahi, Ayşe Melis Göksan
Proje, Beşiktaş’ta var olan kent dokusunu inceleyerek mevcut yoğunluğu mahallenin ihtiyacına göre açık havada ve yeşil alanlarda zaman geçirmeyi mümkün kılan ortak alanlar yaratarak mahallede esenliği artırmayı hedeflemektedir.
Bu amaç doğrultusunda geçirgenlik üzerinden akupunktur noktalarıyla Yıldız ve Maçka Parklarını Abbasağa’da yatay geçiş noktaları yaratarak bağlar. Beşiktaş’ı keskin bir hat ile ayıran Barbaros Bulvarı’nda yaya geçişini, Yahya Kemal ve Abbasağa Parklarını bir yaya köprüsüyle bağlayarak kolaylaştırır.
Barbaros Bulvarı’nı Taşıtlardan Almak
Serra Aleyna Bilgin, Gizem Özmen, Dilara Gülen

Esenlik kavramı üzerinden yola çıkılarak Dolmabahçe’yi Ortaköy’e bağlayan Tören Yolu’nun verdiği esenliği daha geniş ölçekte olmasına, dar sokaklardan çıkılan açık bir alan olmasına ve denize çıkmasına rağmen Barbaros Bulvarı’nın sağlayamadığı tespit edilmiştir. Barbaros Bulvarı’nın potansiyel özelliklerine rağmen insanlara yaşattığı yoğunluk, sıkışıklık ve kontrolsüz akış gibi olumsuz duygularının en büyük nedenlerinden birinin yaya odaklı değil taşıt odaklı tasarımı olmasını temel alarak yıllardır göz ardı edilen yayalar için anarşist bir yaklaşımla taşıtları tamamen göz ardı ederek yaya odaklı bir ütopya sunulmuştur.

Kent Hafızasında Beşiktaş Meydanı
Beyzanur Özteker, Ayşe Feyza Karakoç, İrem Azak

Beşiktaş’ı kent hafızasında kimlik verememesi sorunu üzerine, esenlik ve meydan kavramları bağlantısının hissiyatını güçlendirmek amaçlanmıştır. Bu bağlantı, Dolmabahçe ve Çırağan Sarayı’ndan gelen ağaçlı yol dokusunu sürdürerek sağlanmıştır. Bunun için meydan ve çevresindeki Bahçeşehir Üniversitesi ve Shangri-La Bosphorus otelin yıkılması odaklı ağaçlı yolla bütünsel yeni meydan önerisi sunulmuştur.

Kimlik Ögeleri ile Yeniden Beşiktaş
Burak Kavraroğlu, Gülçiçek Karaman, Mevlüt Bingöl

Esenliği demokratikleşme ve kullanıcıya seçim hakkı verilmesi üzerindenyorumlayarak, kentliye Beşiktaş’ı deneyimsel kurgu üzerinden yeniden üretme fırsatı tanır. Yaratıcı kentliyi düşünmeye, düşlemeye teşvik eder. Her kurgu bir öyküyü takip eder. Belki zamanın birinde bir Px’te (herhangi bir parça, grid) bu anlattığımız hikayeler varlık bulur.

Beşiktaş Yeme Alışkanlıklarımızı Nasıl Etkiliyor?
Şeyma Kurucu, Nisa Çolakoğlu, Yeliz Kaya

Proje, kentsel tasarım ve mimarinin yeme alışkanlıklarımız üzerindeki etkisini ortaya koymayı hedefler. Beşiktaş‘ta lise çağındaki gençlerin yemek tercihlerini nasıl yaptıklarını, nereleri tercih ettiklerini ve bu tercihlerinde etkili olan faktörleri sorgular.

Esenlik kavramına yeme alışkanlıkları üzerinden yaklaşarak özellikle lise çağındaki gençleridaha sağlıklı beslenmeye itecek mimari ve kentsel öneriler sunar.

Beşiktaş Merkez Çarşı Çevresinde Plansız Eklemlenme ile Oluşan Dolaşım Sorunları
Can Kayaaslan, Işılay Türküm, Yasin Toprak

Saha gezileriyle tanımaya çalıştığımız Beşiktaş Çarşı ve çevre yapılarının görünürlüğüne dair problemleri çeşitlendirmek amaçlanmıştır. Çözüm önerisi olarak çarşı kitlesi ile sirkülasyon arası ilişkiyi iyileştirmek amacıyla temizleme önerilmiştir.

AURA İstanbul’a Neden Başvurmalısın?

Güz’22 Dönemini geri sarıyoruz!

2022 Güz Dönemi – Proje Sergisi