fbpx
2020 Güz Dönemi – Proje Sergisi

Kentsel – Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi

Stüdyo yürütücüleri Büşra Al ve Sinan Logie, 2020 Güz Döneminin ana temasını “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” olarak tanımlıyor:

“İtalyan mimar ve haritacı Giambattista Nolli (1701-1756), 1736’den itibaren Roma’yı arşınlayarak çizdiği haritanın gravürlerini 1748’de yayınlar. Bu harita, Roma belediyesince 1970’lere kadar kentin planlaması için kullanılmıştır.

Nolli’nin efsanevi haritasının bu uzun soluklu yaşamı dışında, daha ilginç özelliklere sahiptir. Haritacı ilk kez kentin planını magnetik kuzeye yönlendirerek, aydınlanma çağını ve bilimi öne koymuştur. Ayrıca, haritanın tasvir ettiği doluluk ve boşluk ilişkileri (veya özel ve kamusal ilişkileri) güncel mekansal ve sosyal durumlar için hala bir tartışma platformu niteliğindedir.

AURA İstanbul, Güz 2020, Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, Büşra Al ve Sinan Logie’nin yürütücülüğünde Nolli haritasının mirasına dayanarak, katılımcıları doluluk ve boşluk üzerinde düşünmeye davet etmektedir. Bu ölçekler arası süreç, kamusallık, açık mekan, özel mekan, hizmet ve yaşam alanları arasındaki geçirgenlikleri kentte veya kırsalda tekrar yorumlamaya çağırmaktadır. Bu egzersiz, mekanın politik ekolojisini inceleyerek, çok boyutlu bir düzlemde, güncel hayatın ihtiyaçlarının, rasyonel veya şiirsel bir bütünlük içinde, yeni tasvir ve söylem kanallarını açmayı hedefleyecektir.

Stüdyonun ilk iki haftası, katılımcılar grup şeklinde pozitif ve negatif mekan algıları üzerine yoğunlaşacaktır. Sonrasında, bireysel veya grup olarak, araştırmacılar seçtikleri alanda (veya alanlarda) kuramsal altlıklarına dayanan stüdyo ortamında gelişecek olan tartışmalar üzerinden projelerini üretecektir. Bu stüdyo aynı zamanda üretim sürecinin tasarlanması üzerine de çalışmayı hedeflemektedir.”

STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ

Büşra Al

2008’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu.

Eğitimine 2008-2010 yılları arasında Bilgi Üniversitesi – Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nda devam etti. 2010 yılında bitirdiği yüksek lisans programının ardından çeşitli ofislerde görev aldı.

2014 yılında PLUGOFIS’i kurdu.

Öğrenciliği sırasında S.O.S – Akm, Archprix Türkiye’nin de aralarında bulunduğu öğrenci yarışmalarında çeşitli ödüller aldı.
2014’ten bu yana Gaziemir Aktepe Emrez Kentsel Dönüşüm Alanı Yarışması (Eşdeğer Ödül), Adana Sucuzade Kent Meydanı Mimarı Proje Yarışması (1. Ödül), Antalya Muratpaşa Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Yarışması (2. Ödül), Uzundere Cemevi Sosyokültürel Merkezi Yarışması (Mansiyon) ve Erbaa Çamlık Sosyal Merkezi Yarışması’nda (Mansiyon),  ödüller alarak profesyonel yarışma hayatına devam etti.

Çalışmalarına kurucusu olduğu PLUGOFIS’te devam etmektedir.

Sinan Logie

Sinan Logie, 1998’de Brüksel Özgür Üniversitesi Victor Horta Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu.
İlk mimari deneyimlerini Belçika’nın en ilerici ofisleri arasında olan L’Escaut Architectures’de gerçekleştirdi. 2011 yılında İstanbul’a yerleşen Logie, mimarlık ve sanat çalışmalarına ek olarak 2013 yılından beri Bilgi Üniversitesi’nde 3. Lisans ve Yüksek Lisans stüdyolarında ders vermektedir.

Yoann Morvan ile birlikte yazdığı ve kentin saçaklanmasını tartıṣan ‘İstanbul 2023’ isimli kitabı 2014 Güz döneminde Paris’te B2 Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Kitabın Türkçe versiyonu 2017’de İletişim yayınevi tarafından okurlara sunulmuştur. Ayrıca, 2015’ten itibaren Yaṣar Adanalı ile birlikte, mekansal adalet üzerinde araṣtırmalarını yoğunlaştıran Mekanda Adalet Derneği / Beyond Istanbul kurucuları arasındadır.

2018 yılı Güz Dönemi’nde AURA İstanbul’un Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu’nun yürütücülüğünü üstlenmiştir.

Sinan Logie, OktemAykut galeriyle 2014 yılından bu yana çalışmaktadır.

PROJELER

Antonin Brinda

İstanbul Sularında Yolculuk

Arek Qadrra & Beste Kopuz

“Z” Ekseninde Boşluk Mülkiyeti

Ayçıl Yılmaz

Bir Organizma Olarak Boşluk: Varlıkların Hemzemindeki Temsili

Azime Irmak

Kentsel Bellek Üzerinden Boşluk Kavramının İncelenmesi

Cansu Gösterişli

Boşluk Olarak Otoban

Cemre Türegün

Bursa’da Zihinsel Erişimin Öznel Bir Sözlük Üzerinden Okunması: Yer’in Kimliği

Emre Taş

Su, Kent ve Mit

Hilal Nur Balkan

Belleğin Yıkımı; Yıkımın Belleği, Tarlabaşı

Liana Kuyumcuyan

Politik Araç Olarak Mimari İmge: Taksim Örneği

Mine Öztürk

Kırsalda Boşluğun Devinimi

Mine Söyler

Tafon: Bir Boşluk Örüntüsü

Rizki Kurniawan

Baratan Permai – Değişime Uğramış Kırsal Alanın İyileştirilmesi

Sima Muhammetli

İstanbul’un Kent Çeperlerindeki Tarafsız Bölgelerde Güç ve İktidar Mücadelesi

Sümeyye Karakaya

Kentsel Doluluktan Kent Boşluğuna: Kıyı Dolgu Alanları

Ümmiye Şeyda Mutlu

Apartman Bahçelerinde Boşluğun Üretimi: Bir Alternatif Tahayyülü

Vahit Türüt

Kolektif Anılar, Mikrokozmik Deneyimler, Heterotopik Düşler

Zelal Gezici

Sınır Siyasetinin Planlamaya Etkileri: Sınırların Yeniden Üretilmesi

FİNAL PROJE SUNUMLARI

Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, proje sunumları ve genel tartışması, 2 Şubat Salı ve 3 Şubat Çarşamba tarihlerinde iki oturumda gerçekleşti.

2020 Güz Dönemi Sertifika Programı kapsamında, Büşra Al ve Sinan Logie yürütücülüğündeki stüdyoda belirlenen “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” temasından hareketle, katılımcılarımız kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda proje ve araştırma konularını geliştirdi.

Final proje sunumlarını ve konuk jüri üyelerinin değerlendirmelerini, YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Program Katılımcıları ve Proje Başlıkları:
  • Antonin Brinda – Traversing Istanbul Waters
  • Emre Taş – Su, Kent ve Mit
  • Arek Qadrra & Beste Kopuz – Z Ekseninde Boşluk Mülkiyeti
  • Vahit Türüt – Kolektif Anılar, Mikrokozmik Deneyimler, Heterotopik Düşler
  • Sümeyye Karakaya – Kentsel Doluluktan Kent Boşluğuna
  • Mine Söyler – Tafon: Bir Boşluk Örüntüsü
  • Cemre Türegün – Bursa’da Zihinsel Erişimin Öznel Bir Sözlük Üzerinden Okunması: Yer’in Kimliği 
  • Hilal Nur Balkan – Belleğin Yıkımı, Yıkımın Belleği; Tarlabaşı, Bir Kent Mezarlığı 

Program Katılımcıları ve Proje Başlıkları:

  • Mine Öztürk – Kırsalda Boşluğun Devinimi
  • Şeyda Mutlu – Gündelik Pratikler ve Boşluğun dönüşümü: Apartman Bahçeleri
  • Rızki Kurniawan – Baratan Permai: Değişime Uğramış Kırsal Alanının İyileştirilmesine Yönelik, Kırdaki Yaşam Bilgileri Arama, Yeniden Tanıma ve Geliştirme
  • Liana Kuyumcuyan – Politik Araç Olarak Mimari İmge: Taksim Örneği
  • Cansu Gösterişli – Boşluk Olarak Otoban: O-5
  • Azime Irmak – Kentsel Bellek Üzerinden Boşluk Kavramının İncelenmesi – İzmir Anafartalar Caddesi 
  • Zelal Gezici – Sınır Siyasetinin Planlamaya Etkileri (Sınırların Yeniden Üretilmesi) – Diyarbakır 
  • Sima Muhammetli – İstanbul Kent Çeperlerindeki Tarafsız Bölgelerde Güç ve İktidar Mücadelesi; Başakşehir 
  • Ayçıl Yılmaz – Bir Organizma Olarak Boşluk: Hemzemindeki Temsili 

ISINMA ATÖLYESİ SUNUMLARI

Dönem boyunca “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” temasının tartışılacağı stüdyoda bireysel çalışmalar öncesinde “boşluk” kavramını tartışmak için 3 farklı grup çalışması gerçekleştirildi.

Katılımcılarımız ısınma atölyesinin ilk çalışmasında İtalyan mimar ve haritacı Giambattista Nolli’nin 1736’den itibaren Roma’yı arşınlayarak çizdiği haritanın gravürlerini referans alarak; doluluk ve boşluk ilişkileri, mekansal ve sosyal durumları tartışarak kentin kesitlerini çizdiler. İlk çalışmayı incelemek için tıklayın.

Isınma atölyesinin ikinci çalışmasında ise katılımcılarımız 20 farklı sanatçıyı / tasarımcıyı ve çalışmalarını araştırdı. Katılımcılarımız araştırdıkları sanatçının / tasarımcının müdahale biçimini kavrayıp ardından bu metodolojileri Nolli Haritası üzerinde yorumlayarak çalışmayı tamamladı. Çalışmaları incelemek için tıklayın.

Bireysel çalışmalar öncesi gerçekleşen son çalışmada, iki kişilik gruplar oluşturuldu. Katılımcılarımız, grup arkadaşının yaşadığı şehirde rastladığı ve tariflediği bir boşluğa müdahaleler gerçekleştirdi.

Katılımcıların gruplar halinde çalışarak ürettiklerini inceleyebilirsiniz.