fbpx
2021 Bahar Dönemi – Proje Sergisi

Uyarlanabilirlik / Adaptability

Stüdyo yürütücüleri Zuhal Kol, Carlos Zarco Sanz, Tuna Han Koç ve Zeynep Altınbaşlı, 2021 Bahar Döneminin ana temasını “Uyarlanabilirlik / Adaptabilty” olarak tanımlıyor.

Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel sorunlara disiplinler arası bakış açısıyla yaklaşıyor.

2021 Bahar Dönemi’nde “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu”nda, katılımcılarımız bireysel ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda belirledikleri proje ve araştırmaları, Zuhal Kol, Carlos Zarco Sanz, Tuna Han Koç ve Zeynep Altınbaşlı yürütücülüğünde geliştirdi.

Stüdyonun başlangıç bölümünde, katılımcılar “haritalama” üzerine grup çalışmasına yoğunlaştı. Sonrasında, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konularını netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı buldular.

Dönem boyunca, stüdyo kapsamında yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizileri, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası konferansları, AURA Forum tasarımcı buluşmaları, kolektif düşünme ve üretime yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.

STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ

Tuna Han Koç

1986 yılında Erzurum’da doğdu. 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü‘nden mezun oldu. Çalışmalarını 2011-2015 yılları arasında kurucularından olduğu Kolektif Mimarlar‘da sürdürmüştür. 2015 Yılında Zeynep Altınbaşlı ile Rasa Stüdyo’yu kurmuştur. Çalışmalarını Rasa Stüdyo bünyesinde sürdürmektedir.

Meslek hayatı boyunca birçok ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmasında ödüller kazanmıştır ve jüri üyeliği yapmıştır. Lüleburgaz Otobüs Terminali ve Türkan Şoray Kültür Merkezi binaları ile iki defa Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülü kazanmıştır. Projeleri birçok farklı sergi ve seçkilerde sergilenmiştir.

Profesyonel çalışmalarına ek olarak Kocaeli Üniversitesiİstanbul Teknik ÜniversitesiEskişehir Osmangazi Üniversitesi gibi birçok okulda atölye yürütücülüğü yapmıştır. Meslek hayatı boyunca birçok üniversitede jüri üyelikleri ve söyleşiler yapmıştır. Halen Özyeğin Üniversitesi’nde ve Maltepe Üniversitesi’nde stüdyo yürütücülüğüne devam etmektedir.

Zeynep Altınbaşlı

1991 yılında İzmir’de doğmuştur. 2010 yılında İzmir Saint Joseph Lisesi‘nden, 2014 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü‘nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimari Tasarım Sorunları Ana Bilim Dalı’ndan ‘’Metinden Diyagrama Mimarlık Kuramı: Delirious New York ve Yes is More’’ başlıklı teziyle Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen MSGSÜ’de doktora eğitimine devam etmektedir.

2015 yılında Tuna Han Koç ile birlikte Rasa Stüdyo’yu kurmuştur.
Birçok ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmasında ödüller kazanmıştır. Projeleri çeşitli sergi ve seçkilerde sergilenmiştir.

Profesyonel meslek yaşantısının yanında üniversitelerde jüri üyeliği ve söyleşiler yapmıştır. Halen Maltepe Üniversitesi’nde stüdyo yürütücülüğüne devam etmektedir.

Zuhal Kol

Zuhal Kol, güncel çalışma ve araştırmaları, kamusal alan, altyapı ve ekolojik girdilerin kesişimindeki tasarım ilişkilerine odaklanan Openact Architecture’in kurucu ortağı ve mimardır. Madrid ve İstanbul’da kayıtlı büroları olan stüdyonun projeleri farklı ülkelerde, çeşitli ölçeklerde mimari ve kentsel tasarım işlerini içermektedir.

Zuhal, 2013 yılında Cornell University Master of Architecture + Urban Design programından, 2011 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Mimarlık Fakültesi birincisi olarak mezun oldu. 2010-11 yılları arasında Brandenburg Technical University (DE) bünyesinde Erasmus öğrenci değişim programını tamamladı. 2012-2013 yılları arasında Cornell AAP’deki çalışmaları sırasında, “Petropolis of Tomorrow” araştırma ekibinin bir üyesiydi ve bir araştırma görevlisi olarak Cornell’de çalıştı. Bu araştırmadaki çalışmaları 2016’da Lizbon Triennale’de sergilendi. Profesyonel aktiviteleri süresince İstanbul Teknik Üniversitesi, Cornell University, Europan International Forum gibi akademik kurumlarda ve çeşitli tasarım festivallerinde konuşmacı olarak katılımda bulundu; lisans ve lisansüstü mimarlık stüdyolarında kısa dönem davetli eğitmenlik, jüri üyeliği ve çalıştay yürütücülüğü görevlerinde yer aldı; 2020 güz dönemi itibatıyla da İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesinde eğitmen olarak akademideki çalışmalarına devam etmektedir.

Ulusal ve uluslararası mimari yarışmalardaki önerileri çeşitli seviyelerde ödüller aldı. Zagreb “Swap on the River” ve Bandırma Tasarım Parkı projeleri yarışmalarda birincilik ödülü sonrası Hırvatistan ve Türkiye’de uygulamaya geçen yarışma projeleridir.  Makale ve projeleri birçok ulusal ve uluslararası yayında yer almış ve işleri birçok uluslararası platformda sergilenme olanağı bulmuştur.

2014 yılından beri Madrid’de yaşamaktadır.

Carlos Zarco Sanz

Carlos Zarco Sanz, farklı ülkelerde, çeşitli ölçeklerde mimari ve kentsel tasarım işleri üzerine çalışan, Madrid asıllı bir mimar ve Madrid-İstanbul odaklarından çalışmalarını yürüten Openact Architecture’ın kurucu ortağıdır.

2013 yılında Universidad Europea de Madrid / Escuela de Arquitectura, Ingenieria y Diseño fakültesinden lisans ve yüksek lisans bölümlerini tamamlayarak mezun oldu. Ulusal ve uluslararası mimari yarışmalardaki önerileri çeşitli seviyelerde ödüller aldı. Moraça Nehri “Everyday Oasis” projesi, Haliç Kıyıları ve Taksim Kentsel Tasarım Yarışması önerileri 2020-2021 yıllarında Openact ekibi ile aldığı en güncel ödülleridir. Zagreb “Swap on the River” ve Bandırma Tasarım Parkı projeleri ise yarışmalarda birincilik ödülü sonrası, Hırvatistan ve Türkiye’de uygulamaya geçen yarışma projeleridir.

Çalışmaları, İspanya ve Türkiye’nin yanı sıra ABD, İtalya, Arjantin ve Çin’in çeşitli yerlerinde sergilendi; makale ve projeleri Arquitectura Viva, Association, Scenario Journal ve Praznine gibi birçok kitap ve dergide yayınlandı. 2013 yılından beri Madrid ve İstanbul’da kayıtlı büroları ile farklı ülkelerde, çeşitli ölçeklerde mimari ve kentsel tasarım işleri üzerine yoğunlaşan Openact Architecture’ın kurucu ortağı olarak mimarlık kariyerine devam etmektedir. Carlos’un stüdyodaki çalışmaları açık uçlu sistemler üzerinden kentsel tasarım mekanizmalarını test etmek ve çağdaş kent yaşamını destekleyen/teşvik eden farklı ölçeklerde uyarlanabilir, esnek ve organik senaryolara odaklanıyor.

Stüdyo pratiğinin yanı sıra kısa dönem davetli eğitmenlik, jüri üyeliği ve çalıştay yürütücülüğü görevlerinde de yer almaya devam etmektedir, şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tasarım stüdyolarında yürütücülük yapmaktadır.

Bahar’21: Tuna Han Koç & Zeynep Altınbaşlı

Bahar’21 stüdyo yürütücülerimiz ile AURA İstanbul’da katılımcılarımızı bekleyen paylaşım ve üretim ortamını, başvuru süreci ve program içeriğini Instagram canlı yayınında konuştuk… Takipçilerimizden gelen soruları yanıtladık! Canlı yayın kaydına IG TV’den ulaşabilirsiniz.

Sprıng’21: Zuhal Kol & Carlos Zarco Sanz

We were live! On instagram live event, we met two of our studio instructors for Spring’21 and talked about the Research-Based Design program waiting for its applicants. We answered questions on application procedure from our followers! You can access the live broadcast recording on IG TV.

PROJELER

Beyza Nur Öztürk

Kamusal ve Ekolojik Döngüsel Yamalar

Demet Satı

Kent Deneyimi Üzerine Bir Yöntem Önerisi: Zihinleme

Deniz Koldaş

Ev Gezmesi

Ege Rafet Yakşi

Ve Kente Bir “Şey” Olur: İstanbul Üzerine Spekülatif Bir Senaryo

Eren Çağlar

Politik Bir Eylem Olarak Mimarlık: Farkındalık İçin Tasarlamak

Esra Ergün

Grafiklerin Ürettiği Mekansal Diyaloglar

Evrim Elif Yurttaş

Tozlaşma: Kentin Ekolojik ve Sosyal Süksesyonu

Gizem Çalışkan

Geleceğin Hikikomorileri: Topluma Geri Dönüş

Halil Durmuş

Makine: Kültürpark Üzerinden Mimarlığın Öznesini Yeniden Düşlemek

İdil Tutak

Doluluğu Boşaltmak

İrem Durmuş

Atlas Sözlük: Mekansal Etimoloji

İremcan Oktay

Suyun Yolculuğu

Nazlı Mutlu

Kamu Spotu

Özlem Kayahan

İstanbul’da Kentsel Tarımın Sembolü Bostanlar ve Bostanların Kentte Yeniden Canlandırılması

S. Sayim Pamuk

Metropoldeki İnşanın Halleri: Geçici Strüktür Olarak İskelenin Sorgusu

Samed Kaya

Hayaletler İle Yaşamak

Selin Tüysüz

İstanbul Boğazı’nın Hipergerçeği Bosphorus City

Sidar Alışık

Mekânın Belleği: Tikelden Tümele Bir Bellek İncelemesi

Tuğba Tekben

İstanbul’un Savunması: Eko-Politik Bir Rota Olarak Çakmak Hattı

Zeynep Hazal Tokmak

Muğlak Mekân; Mekânsal Olanaklılık Hâlleri

FİNAL PROJE SUNUMLARI

2021 Bahar Dönemi Sertifika Programı kapsamında “Uyarlanabilirlik/Adaptability” teması altında düzenlenen Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, final proje sunumları ve genel tartışması, 10 Temmuz Cumartesi tarihinde gerçekleşti.

Final proje sunumlarını ve konuk jüri üyelerinin değerlendirmelerini, YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Program Katılımcıları ve Proje Başlıkları:
  • Beyza Nur Öztürk – Kamusal ve Ekolojik Döngüsel Yamalar
  • Demet Satı – Kent Deneyimi Üzerine Bir Yöntem Önerisi: Zihinleme
  • Deniz Koldaş – Ev Gezmesi
  • Ege Rafet Yakşi – Bir Yanılsama Denemesi: Ve Kentte Bir “Şey” Olur
  • Eren Çağlar – Politik Bir Eylem Olarak Mimarlık: Farkındalık İçin Tasarlamak
  • Esra Ergün – Grafiklerin Ürettiği Mekansal Diyaloglar
  • Evrim Elif Yurttaş – Tozlaşma: Kentin Kültürel ve Ekolojik Süksesyonu
  • Furkan Depeli – Ontolojik bir çıkarım olarak ‘Arter’
  • Gizem Çalışkan – Geleceğin Hikikomorileri ve Topluma Geri Dönüş
  • Halil Durmuş – Makine: Kültürpark Üzerinden Mimarlığın Öznesini Yeniden Düşlemek

Program Katılımcıları ve Proje Başlıkları:

  • İdil Tutak – Doluluğu Boşaltmak
  • İrem Durmuş – Atlas Sözlük: Mekansal Etimoloji
  • İremcan Oktay – Suyun Yolculuğu
  • Nazlı Mutlu – Kamu Spotu
  • Özlem Kayahan – İstanbul’da Kentsel Tarımın Sembolü Bostanlar ve Bostanların Kentte Yeniden Canlandırılması
  • S.Sayim Pamuk – ​Metropoldeki İnşanın Halleri: Geçici Strüktür Olarak İskelenin Sorgusu
  • Samed Kaya – Hayaletlerle Yaşamak
  • Selin Tüysüz – İstanbul Boğazı’nın Hipergerçeği: Bosphorus City
  • Sidar Alışık – Mekânın Belleği: Tikelden Tümele Bir Bellek İncelemesi
  • Tuğba Tekben – İstanbul’un Savunması: Çakmak Hattı
  • Zeynep Hazal Tokmak – Muğlak Mekan: Mekansal Olanaklılık Halleri

ISINMA ATÖLYESİ SUNUMLARI

Bahar’21 Sertifika Programında, yürütücülerimiz Zuhal Kol, Carlos Zarco Sanz, Tuna Han Koç, Zeynep Altınbaşlı ve katılımcılarımız ile dönem boyunca “uyarlanabilirlik / adaptability” teması üzerine tartışılacağı stüdyoda bireysel çalışmalar öncesinde kavramları tartışmak için ısınma çalışması gerçekleştirildi.

Katılımcılarımız ısınma atölyesinde İstanbul’da haritalama üzerine çalıştılar. Her grup kendi ilgi alanları ve tartışmaları doğrultusunda farklı konular seçti. Daha sonra kendi metodlarını belirleyerek haritalama çalışmalarını tamamladılar.