fbpx
Cengiz Kabaoğlu

CENGİZ KABAOĞLU
Mimar

1953 yılında Ankara’da doğan CENGİZ KABAOĞLU, 1978 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olmuştur. Mezuniyetini takip eden yıllarda sırasıyla; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’nde ve Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi’nde de Öğretim Görevlisi olarak görev yapmıştır. 1980 – 1983 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nde üniversite mimarı olarak çalışan KABAOĞLU, 1984-1986 yıllarında bulunduğu İtalya ve Cezayir’den döndükten sonra, kurucusu olduğu KA-BA ESKİ ESERLER KORUMA VE DEĞERLENDİRME – MİMARLIK LTD’de Nisan 1987’den bu yana mimarlık yapmaktadır. CENGİZ KABAOĞLU, 40 yıla yakın bir süredir ‘kültürel mirasın korunması ve sunulması projeleri’, ‘yapı ve çevre tasarımı ve planlaması’ ve ‘proje yönetimi’ konularında uzmanlaşmıştır.

Ankara İsviçre Elçiliği, Ankara Çengel Han Rahmi Koç Müzesi, Alanya Kalesi Koruma ve Geliştirme Planı, Demre Aziz Nikolaos Kilisesi Koruma ve Çevre Düzenleme Projesi, Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi, Ankara Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Projesi, Kayaköy Koruma Planı, İstanbul Pera Palas Projesi, Tarsus Tarihi Kent Merkezi Roma Dönemi Kalıntıları Koruma ve Sergileme Projesi, Kocaeli Seka Kağıt Müzesi Projesi, İstanbul Çinili Hamam Projesi, Ankara Cumhurbaşkanlığı Pembe Köşk Projesi KABAOĞLU’nun çalışmalarından bazılarıdır.

KABAOĞLU; gerek ülke çapında, Anadolu’nun farklı kültür ve dönemlerine ait, gerekse de yurtdışında, 150’nin üzerinde projeye imza atmıştır. Çeşitli ödül ve takdirnamelere sahip birçok projeden birisi olan, Kapadokya’da gerçekleştirilen Sarıca Kilise Projesi; ulusal alanda 9. Ulusal Mimarlık Yapı / Koruma ödülü ve uluslararası alanda ise Mimari Mirasın Korunmasında En Yüksek Ödül olan EUROPA NOSTRA 2006 Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü’ne layık görülmüştür. Milet İlyas Bey Külliyesi Projesi ile de koruma dalında EUROPA NOSTRA 2012 Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülünü kazanmıştır. Hasankeyf Zeynel Bey Türbesi Projesi ise Mimarlar Odası tarafından XII. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde ile Seçici Kurul Özel Ödülü’ne layık görülmüştür.

KABAOĞLU’nun mimari tasarım, kültürel mirasın korunması ve proje yönetimi alanlarında sürdüregeldiği mesleki çalışmalarının yanı sıra üniversite yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez inceleme kurullarında üyelik, Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri seçici kurul üyeliği veya yurt içi ve yurt dışında düzenlenen sempozyumlarda konuşmacı olarak yürüttüğü akademik faaliyetleri de yer almaktadır.

Sanatçı kimliği çerçevesinde yirmiden fazla kişisel ve karma resim sergisinde resim çalışmaları yer alan CENGİZ KABAOĞLU, çeşitli jüri üyeliklerinde bulunmuş ve geçmişte, aralarında ödül alanların da yer aldığı grafik ve sahne tasarım çalışmaları da yapmıştır.