fbpx
Marmara Bölgesini Haritalamak: Çanakkale

Marmara Bölgesini Haritalamak: Çanakkale

Atölye |14 Ağustos – 4 Eylül

Kurulduğu 2017 yılından bu yana İstanbul ve ötesinde kentsel çalışmalar açısından en yenilikçi bağımsız araştırma enstitülerinden biri olarak kendini şekillendiren AURA İstanbul, Marmara Urban Forum (MARUF23) kapsamında Marmara Denizi kıyılarının çeperinde kentsel ve kırsal konularda bir atölye çalışması düzenlemek için davet edildi.

İnsanlık evriminin önemli tarihsel dönemlerine ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi, doğal kaynaklar ve ekolojik sistemler açısından oldukça zengindir, ek olarak Türkiye ekonomisinin %60’ından fazlasını üretmektedir. Bu çerçevede, son yıllarda köprü ve otoyol şeritleri gibi altyapılara yapılan önemli yatırımlar, bölgedeki belediyeler arasındaki bağlantıyı büyük ölçüde artırmıştır. Daha büyük ölçekte, mevcut deniz yollarına ek olarak bölgedeki bu kesintisiz yol sistemi, bölgedeki makro-bölgesel alışverişleri de iyileştirmiştir.

Bölgedeki bu sermaye ve yatırım birikimi ulusal düzeyde Türkiye’nin diğer coğrafyalarını kalkınma kaynaklarından uzaklaştıran önemli bir zenginlik asimetrisi yaratarak, bölgesel düzeyde ise doğal peyzajlar ve su kaynakları gibi olanakları baskı altına alarak büyük bir gerilim yaratıyor. Son zamanlarda Marmara Denizi’nde yayılan müsilaj, uzmanlar tarafından bölgedeki insani, tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Makro-bölgesel ölçekte Marmara bölgesini incelemek bölgenin yapısı hakkında bize bazı ipuçları veriyor. Ekonomik bir merkez olarak İstanbul, Kocaeli’den Bursa’ya uzanan yoğun sanayi bölgesi, Çanakkale Yarımadası’nın kuzeyindeki madencilik ve enerji üretimi ve Gelibolu’dan Trakya Yarımadası’na kadar uzanan tarımla karışık sanayi merkezleri bu kentsel bölgenin döngüsel ve sürekli faaliyetlerini tanımlamaktadır.

AURA İstanbul’un Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirdiği ikinci araştırma atölyesi için araştırmacılara Eda Yücesoy, Tansel Korkmaz ve Sinan Logie eşlik etti. 10 araştırmacıdan oluşan ekip, deniz havzasını çevreleyen ekolojik koridorlar boyunca insan faaliyetleri ve doğal kaynaklar arasındaki stres noktalarını belgelemek için saha araştırması yaptı. Bu biyopsi sırasında, mega kent İstanbul daha önce birçok araştırmaya konu olduğu için ele alınmadı. Araştırmanın amacı, iklim krizi ve kapitalist üretim süreçleri sonucunda ortaya çıkan (kapitalosen) sorunların bu kritik çağında, kırsal ve kentsel kalkınmanın yeni potansiyel stratejilerini tanımlamak oldu.

Stüdyo, son yıllarda bu konularda çalışan birçok akademisyenin seminer katkılarıyla da zenginleşti.

ATÖLYE YÜRÜTÜCÜSÜ

Gülhis Duygun

Mimar

AURA İSTANBUL ARAŞTIRMACILARI

Ayşegül Kaya

Şehir Plancısı, MSGSÜ

Başak Bul

Mimar, Kadir Has Üniversitesi

Damla Solaz

Peyzaj Mimarı, İTÜ

Emre Taş

Mimar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Pelin Bilir

Şehir Plancısı, MSGSÜ

Sezer Bağlan

Şehir Plancısı, MSGSÜ

Su Sezer

Mimar, ODTÜ

Şevval Büşra Özmen

Mimar, Kadir Has Üniversitesi

Şeyda Mutlu

Mimar, TOBB ETÜ

Yağmur Solaz

Peyzaj Mimarı, İTÜ

Yasin Toprak

Mimar, MSGSÜ

Zeynep Adar

Mimar, Yeditepe Üniversitesi

Marmara Bölgesini Haritalama çalışmasının bu yılında, Çanakkale “2023 yılı Ön Biyopsi Alanı olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında, Çanakkale üzerine “değer bilgileri” çok katmanlı bir şekilde ve çapraz okumaların yapıldığı varlık temelli analiz düzeyinde ele alınmış ve çalışmanın sonuç ürünleri bu şekilde ortaya çıkmıştır. Bu kapsamın belirleyicisi; bölgenin doğal ve sosyal durumunu şekillendiren temel etkenlerin yansıması ile birlikte kadim kültürlerden bugüne uzanan fiziki katmanlarına ev sahipliği yapmış olan Çanakkale bölgesinin, aynı zamanda belli tarihsel dönemlerde birbirinden farklılaşan ikonik kimlikleri taşımış olmasından kaynaklanmaktadır. Çanakkale bölgesi, 21. yy. dünyasının makro ilişkilerinden, yere özgü mikro habitatlara kadar farklılaşan türde ve ölçeklerde etkileşimlerin bulunduğu, değişken bir doku sunmaktadır.

Araştırmanın amacı, bahsi geçen ampirik temaslar aracılığıyla Çanakkale bölgesinin arşiv bilgisine çok katmanlı bir yeniden ele alma yaklaşımı oluşturmak ve güncel durumuna yönelik bir değerlendirme sunmak olmuştur. Bu bağlamda bölgesel varlık temelli haritalama yaklaşımı ile Çanakkale değer bilgileri/varlıkları yedi sorgulayıcı başlık altında toplanmış, Çanakkale bölgesinin dünü ve bugününün eleştirel analizini ortaya koyması ve ortaya konan negatif ve pozitif durumlar aracılığıyla bir gelecek projeksiyonu kurulmasına imkan tanıması hedeflenmiştir.

ÇANAKKALE

SEMİNERLER