fbpx
AURA Alumni: Melisa Ovalı

Aysel Melisa Ovalı

Peyzaj Mimarlığı
İstanbul Üniversitesi 

Bahar 2024
Danışman: Ufuk Doğrusöz

Avcılar

Tasarım Ekibi: Aysel Melisa Ovalı, Ayşe Ceren Öztürk, Gizem Nur Erbaş, Gül Beyza Balcı, Jood Kassab

Avcılar-Esenyurt bölgesi, İstanbul’un önemli arterlerinden olan D-100 hattının kuzeyinde, Küçükçekmece Gölü’nün doğusunda yer almaktadır. 1966 yılında Avcılar ilçesi belediye statüsüne sahip olmuştur. Bu dönemde 3194 sayılı imar kanunu geçerlidir. İlk izler 1970’lere dayanmaktadır. Londra Asfaltı’nın bölgeye uzamasıyla beraber sınır oluşturan önemli yol akslarının izleri ortaya çıkmıştır. 1976’da yapılan yasa değişikliğiyle gecekonduların yıkım kararı iptal edilmiş, 1984’ten sonra gecekondu yıkım yasalarına af gelmeye başlamıştır. 80’lerde D-100 etrafında büyük bir yapılaşma ortaya çıkmıştır. 90’larda Firuzköy Caddesinin kuzeyinde oluşan sanayi alanlarından günümüzde sadece oto tamir dükkanları kalmıştır. 2000’li yıllarda D-100 aksı üzerinde metrobüs hattı açılmıştır ve yapılaşma artmıştır. Günümüzde sanayi ve konut alanları bölgede önemli sınırlar olarak öne çıkmaktadır. Kamusal alan ve kültür-sanat alanları yetersizliği, göl etrafında gelişen pasif yeşil alanlar dikkat çekmektedir. Küçükçekmece Lagün gölü ve çevresi ekolojik açıdan kıymetlidir ancak sazlıkların tahribatı çevreyi olumsuz etkilemektedir. Avcılar, İstanbul’un 1. derece riskli deprem bölgesidir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde bölgenin deprem için hazır olmadığı tespit edilmiştir.

Kent İçi Ekolojik Restorasyon İle Göl Ekosisteminin İyileştirilmesi

Tasarım Ekibi: Aysel Melisa Ovalı

Bu proje, İstanbul’un Avcılar ilçesinde kent içi refahı artırmak ve bölgesel ekolojik dengenin iyileştirilmesi amacıyla üst ölçekli bir planlama çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Proje, Küçükçekmece Gölü çevresindeki ekolojik ve rekreasyonel alanları oluşturarak kentle entegrasyonunu sağlamak, su yönetimini iyileştirmek ve bölgedeki doğal yaşamı koruma altına alarak sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturmayı hedeflemektedir.
Projenin ana amaçları arasında, kent içi ekolojik koridorların oluşturulması, ekolojik omurga adı verilen bu koridorların Küçükçekmece Gölü ile entegre edilmesi ve göl çevresinde ekolojik bağlantılar kurularak doğal habitatların korunması yer almaktadır. Bu hedefler doğrultusunda proje kent yerleşim bölgesi ve ekolojik restorasyon bölgesi olarak iki ana bölgeye ayrılmıştır.