fbpx

Sertifika Programı

AURA İstanbul Sertifika Programı, tasarım ve yaratım sürecini hem teorik, hem de pratik düzeyde ele almak, disiplinler arası bakış açısı geliştirmek ve kendi özel ilgi alanları üzerinde çalışma olanağı bulmak isteyen mimarlık, şehir planlaması, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, sosyoloji ve plastik sanatlar bölümleri başta olmak üzere, lisans derecesine sahip olan tüm genç meslek insanlarına açıktır. Başvurular arasından seçilecek tüm kişiler, ücretsiz olarak bu programa katılmaya hak kazanacaktır.

AURA İstanbul 2025 yılı Bahar Dönemi Sertifika Programı, 10 Mart 2025 tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecektir. Bahar Dönemi boyunca; stüdyo görüşmeleri, tüm seminer, konferans ve etkinlikler, AURA İstanbul’un Beşiktaş’taki ofisinde yüz yüze gerçekleşecektir. Katılımcıların program kapsamında düzenlenen fiziksel etkinliklerin dinamik yapısına uyum sağlamaları ve dönem boyunca tam zamanlı (10.00-18.00) olarak programda yer almaları beklenmektedir.

Programın omurgasını “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu” oluşturur. 2025 yılı Bahar Dönemi’nde üretilecek projeler “Heterotopya: Bir Kent Hikayesi” teması altında, Deniz Aslan ve Elif Çelik danışmanlığında geliştirilecektir. Başvuruda bulunan adaylardan, bireysel ilgi alanları doğrultusunda geliştirmeyi planladıkları, araştırma tabanlı tasarım projesi önerisini ve stüdyo teması ile ilişkisini niyet mektubunda detaylandırmaları beklenmektedir.

Sertifika Programı ve başvuru süreci hakkında merak edilenler Sıkça Sorulan Sorular sayfasında!

Son Başvuru Tarihi: 23 Şubat Pazar 23.59 

Program Detayları

Sertifika Programı
Sertifika Programı, ilgi alanları ve deneyimleri farklı olan katılımcıların kişisel beklentilerine cevap verecek şekilde geniş kapsamlı olarak oluşturulmuştur.
Program Modülleri
Program oluşturulurken çalışma sürecinde tarihsel ve kuramsal konular ile tasarım eylemi ve pratik arasındaki ilişkinin; mimarlık, planlama ve peyzaj mimarlığı disiplinleri ile özellikle sosyal bilimler arasındaki ilişkinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Tasarım Stüdyosu
Programın omurgasını “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu” oluşturur. 2025 yılı Bahar Dönemi’nde üretilecek projeler, Deniz Aslan ve Elif Çelik danışmanlığında şekillenecektir.

Heterotopya: Bir Kentin Hikayesi

Heterotopik mekânlar, yeni yer halleri yaratarak farklı sosyal kodlar ve örüntülerle beklenmedik alt kültürel enerjiler biriktirirler. Burada, yeniden şekillenen amorfolojik bir oluşumdan bahsetmek mümkündür. Hal, bireylerin edindikleri yeni fırsat deneyimlerine dairdir. Heterotopik oluşumlar, aynı zamanda ardaşık eleştirel kurguları da barındırmaktadır.

İstanbul üzerinden, “öteki”nin dönüştürücü potansiyelini okumak, hikayeleştirmek, yeni anlamlar üretmek ve haritalamak, bu çalışma döneminin ana motivasyonu olacaktır. Özellikle doğa – organiklik üzerinden ayraca alınarak yapılacak çözümlemede, antroposenliğin geriye sardırılmasının sunduğu yeni farkındalıkların peşinde olmamıza fırsat verecektir.

Beklentilerimiz tüm bu hikayelerin oluşturduğu hipertextin, sosyoloji, mimari şehircilik, peyzaj mimarisi, sanat, sinema ve ekoloji gibi alanlar üzerinden inşa edebilmektir.

Stüdyo Yürütücüleri

Deniz Aslan

Y.Mimar – Peyzaj Mimarı

1986’da İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 1989 yılında Yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi Peyzaj Planlama programında, 2000 yılında doktorasını İTÜ Mimari Tasarım programında tamamladı.

1989-2017 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmış, Aslan 2018 yılında Doçent ünvanı almıştır.

2000 – 2007 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün kurulmasında ve eğitiminde önemli rol üstlendi. Bu yıllar arasında “Çağdaş Peyzaj Mimarlığı Eğitimi” üzerine denemeler ve yayınlar gerçekleştirdi. Birçok konferansta konuşmacı olarak yer aldı.

Deniz Aslan’ın, yarışmalarda kazandığı ödüller, ulusal ve uluslararası yayınlanmış makale ve projeleri, sergi iştirakleri, workshop yürütücülükleri ve yarışma jüri üyelikleri bulunmaktadır.

DS Mimarlık’ın kurucu ortağı olan Deniz Aslan, “Mimarlık ve peyzaj mimarlığı arakesiti”nde yapmakta olduğu kuramsal ve pratik çalışmalarla mesleki yaşantısını sürdürmektedir.

Elif Çelik

Elif Çelik

Y. Mimar

2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu, 2004 yılında aynı üniversitede Mimari Tasarım Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı.

2001-2003 yılları arası Atilla Yücel ve Pelin Derviş ile Mardin ve Adıyaman’da kentsel sağlıklaştırma projelerinde yer aldı. 2008 yılında yeşil bina sertifika sistemleri ile ilgili eğitimler aldı ve bu konuda bir yüksek lisans tezi hazırladı.

2010 yılında Japonya’da Albert Abut Architects’de çalıştı.

2003-2017 yılları arası DS Mimarlık bünyesinde kentsel tasarım-peyzaj mimarlığı ve mimarlık ara yüzünde yapılan çalışmalarda proje yürütücüsü olarak çalıştı, bu sürede birçok yarışma ve atölyelere katıldı.

2018 yılı itibariyle Zeynep Hagur ile birlikte “Landworks – Landscape and Urban Design” çatısı altında çalışmalarına devam etmektedir.

Başvuru için Gerekli Belgeler

  1. Niyet Mektubu:
    – Katılımcı adayının programa katılma amacı ve hedeflerini kaleme aldığı metin (En fazla 200 kelime)
    – Katılımcı adayının program kapsamında geliştirmeyi planladığı araştırma tabanlı tasarım projesi önerisini ve stüdyonun teması (Heterotopya: Bir Kent Hikayesi) ile ilişkisini kaleme aldığı açıklayıcı metin (En fazla 300 kelime)
  2. Güncel Özgeçmiş (CV)
  3. Çalışmaları İçeren Dosya (Portfolyo)
  4. İngilizce Yeterliliği Gösteren Sınav Sonuç Belgesi (Program başvurularında ön koşul değil, tercih nedenidir.)

Sertifika Programı, başvuru süreci ve dokümanlara yönelik detaylı bilgiler Sıkça Sorulan Sorular sayfasında incelenebilir.
Dosya teslim formatları ve dosya boyutu şartları başvuru formunda yer almaktadır.

Başvuru Takvimi

BAŞVURU
Program kapsamında geliştirmek istediğiniz, stüdyo teması ile ilişkili araştırma/tasarım projenize karar verdikten sonra, başvuru için gerekli belgeler ile 23 Şubat Pazar, saat 23.59’a kadar online form üzerinden başvurunuzu gönderin.
DEĞERLENDİRME
Online form üzerinden yaptığınız başvurunuz değerlendirmeye alınacak. 28 Şubat Cuma günü ön değerlendirme sonucunuzun olumlu veya olumsuz yanıtını e-posta ile size bildireceğiz.
MÜLAKAT
Eğer ön değerlendirme sürecini geçtiyseniz, e-posta’nın ardından sizi arayarak, 1 Mart Cumartesi günü AURA İstanbul’un Beşiktaş’taki ofisinde gerçekleştireceğimiz mülakat için randevu saatinizi vereceğiz.
SONUÇ
Mülakat sonrasında tekrar değerlendirme yapılacak. Değerlendirme sonucunuzu, 3 Mart Pazartesi günü e-posta ile size bildireceğiz.

Aura Alumnı Projeleri

Sertifika Programı Sürecinde Yer Alan Diğer Etkinlikler

AURA Seminerleri

AURA Seminerleri, Sertifika Programı dahilinde, Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosunda geliştirilen projeleri destekleyecek nitelikte, tarihsel-kuramsal ve teknik-yönteme ilişkin konularda düzenlenen seminer dizisidir.

Cumartesi Aurası

Cumartesi Aurası, herkese açık olarak düzenlenen, disiplinlerarası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.

AURA Crea

AURA Crea atölyelerinde, sertifika programı katılımcıları, alışık oldukları ölçek ve tasarlama süreçlerinin sınırlarını aşarak; gruplar halinde tasarımlarını üreterek bir yarışmaya dahil olur. Başarılı bulunan grup ödül kazanır!

Exlibris AURA

Exlibris AURA kitap söyleşileri, mimarlık, kent ve tasarım alanında yayımlanmış kitapların Arketon Yayınları iş birliğiyle, uzman konuklar eşliğinde ele alındığı, herkese açık olarak düzenlenen online etkinlik serisidir.