Zeynep Sena Sancak
İstiklal Caddesi’nde Montaj Yer Üretimleri
Bu çalışma ‘‘yer’’ üretme potansiyellerini ortaya çıkartmayı amaçlamaktadır. Öncelikle birbirleri yerine sıkça kullanılan ‘‘mekân’’ ve ‘‘yer’’ kavramları arasındaki fark sorgulanmıştır. Mekân, yer üretme imkânı sağlayan fiziksel bir altlıkken, yer birçok katmanı ve çoğulluğu içinde barındıran bir kavramdır. Görsel, algısal, imgesel, politik vb. katmanlar sayesinde yeni ‘‘yer’’ler üretir ve mekânlara anlamlar yüklemeye başlarız.
Çalışma alanı olarak İstiklal Caddesi seçilmiş ve yer üretme potansiyelleri mekânla ilişkili olarak sorgulanmıştır. İstiklal Caddesi hem tarihi katmanlarıyla hem de farklı işlevleri olan birçok mekâna sahip olması sebebiyle birçok deneyim için potansiyel bir alan haline gelir. Bu potansiyeller sorgulanırken deneyimler tarih deneyimleri ve günlük deneyimler olmak üzere kategorize edilmiştir. Bu bağlamda mekânı daha iyi anlamak adına caddenin tarih içinde geçirdiği dönüşümler incelenmiş, eski gazete arşivlerinden yaşanan olaylar için belge toplanmıştır. Ardından günümüzdeki ilişkiler incelenip zemin kat kullanım analizi yapılmıştır.
Yer üretme yöntemi olarak ‘‘montaj’’ kullanılmıştır. Montaj katmanlaşmaları görünür hale getirebilen, parçalardan yeni bir üretim yapmaya olanak veren bir yöntemdir. Sonuç ürün olarak da montaj yöntemini kullanarak İstiklal Caddesi üzerinde ‘‘montaj yer’’ler üretmeye olanak sağlayan bir aplikasyon tasarlanmıştır. Aplikasyon sayesinde mekânı deneyimleyen her bireyin üretebileceği ‘‘yer’’ potansiyellerinin görünür hale getirilmesi amaçlanmıştır.