Cumartesi Aurası: Nilüfer Ergin “Ortak Yaşam Alanlarında Mekâna Özgü Heykel”
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul tarafından, 2017 yılından itibaren düzenli olarak organize edilen disiplinlerarası konferans dizisi, Cumartesi Aurası; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyesi, heykeltıraş Prof. Dr. Nilüfer Ergin’i konuk ediyor.
“Ortak Yaşam Alanlarında Mekâna Özgü Heykel Uygulamaları” başlıklı konferans, 21 Mayıs Cumartesi günü saat 16.00’da Zoom platformunda düzenlenecek.
Stoneline desteğiyle gerçekleşen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsiz olacak. Eventbrite üzerinden kayıt olan katılımcılara Zoom oturum linki e-posta yoluyla iletilecek.
“Ortak Yaşam Alanlarında Mekâna Özgü Heykel Uygulamaları”
Kentsel mekânların biçim karakteri ve görsel etkisi üzerinde, heykeltıraşların belirleyici bir rol üstlenmesine ilişkin örnekler Rönesans sanatıyla birlikte karşımıza çıkmaktadır. 1960’lı yıllarda sanat yapıtı, mekân ve anlam ilişkisinin yeniden sorgulanma süreci, açık alan heykeline de açılımlar getirmiş, yeni bir uygulama alanı olarak mekâna yayılan heykel tanımı altında toplanabilecek örnekler ortaya çıkmıştır. Sanatçının kentsel mekânı bağlam olarak kullanıp, anlam örgüsünü yapıta dâhil etmesiyle birlikte, heykelin yerleştiği yerle arasında kopmaz bir bağ oluşmakta, bu yeni durum mekânın yapıtla birlikte dönüşmesini sağlayabilmektedir. Kentsel çevrenin yeni işlevler üstlenmesine olanak yaratan bu uygulamalarda, izleyici katılımcıya dönüşebilmekte, yapıt yeni sorgulama alanları açarak kentsel aidiyeti de kuvvetlendirmektedir.
Nilüfer Ergin
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde öğrenim görerek 1984 yılında yüksek heykeltıraş olarak mezun oldu. Farklı dönemlerde İtalya’da açık alan heykeli üzerine akademik araştırmalar yaptı ve eğitimini sürdürdü. Aynı süreçte Pietrasanta’da Giorgio Angeli Heykel Atölyesi’nde taş çalıştı. Akademik kariyerine 1987 yılında Marmara Üniversitesi GSF Heykel Bölümü‘nde başladı, 1994-1999 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi GSF Heykel Bölümü’nde ve daha sonra yeniden Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine devam etti. Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Bölüm Başkanlığı gibi idari görevlerinin ve akademik çalışmalarının yanı sıra, yapıtlarıyla ulusal ve uluslararası sergilere katıldı, açık alanda heykel uygulamaları gerçekleştirdi ve ödüller aldı. Yayınlar, sempozyum, konferans ve panellerde sanat yapıtı ve kentsel mekân ilişkisi üzerine araştırmalarını derinleştirerek birçok heykel yarışmasında da jüri üyesi olarak görev yaptı. 1992-1994 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 2009-2013 yılları arasında Kadıköy Belediyesi heykel projelerinde Başkan Danışmanı olarak görevlendirildi. Meslek örgütlerinde de aktif sorumluluklar üstlenen sanatçı, 1997-1999 yılları arasında Unesco AIAP Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanlığı yapmıştır. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde profesör olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda, 2020 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Kamusal Sanat Kurulu üyesidir.
Cumartesi Aurası
Cumartesi Aurası, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un Sertifika Programı kapsamında, program katılımcılarına yönelik düzenlenen disiplinler arası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, edebiyat, teknoloji ve felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
2017 yılından bugüne herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen Cumartesi Aurası, 2020 yılı Nisan ayı itibariyle dijital platformlarda gerçekleşmektedir.
Cumartesi Aurası etkinlik arşivine ulaşmak ve AURA İstanbul Youtube kanalı üzerinden izlemek için tıklayın.