AURA Suare: İlhan Tekeli “Deprem Sonrasında Antakya’nın Planlanması”
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul, AURA Suare etkinlik serisi kapsamında, şehir planlama, bölge planlama, sosyal sistemler, makro-coğrafya, yerel yönetimler, iktisadi politikalar, iktisat tarihi, şehir tarihi gibi konularda pek çok yazı ve bildirisi ile kent bilim dünyasına değerli katkılar sunan Prof. Dr. İlhan Tekeli‘yi ağırlıyor.
Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin “Deprem Sonrasında Antakya’nın Planlaması Türkiye’de Kent Planlamasının Dönüşümü için Bir Başlangıç Olabilir mi?” başlıklı konferansı 25 Nisan Salı günü saat 17.00’de Zoom platformunda düzenlenecek.
Stoneline desteğiyle gerçekleşen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsizdir. Eventbrite üzerinden kayıt olan katılımcılara Zoom oturum linki e-posta yoluyla iletilecek. Kayıt için tıklayın.
Prof. Dr. İlhan Tekeli
(1937, İzmir)
Prof. Dr. İlhan Tekeli, ilk ve orta eğitimini İzmir’de aldı. 1960 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 1964’te Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ), 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını, 1968’de ise İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. 1970 yılından emekli olana kadar ODTÜ’de öğretim üyeliği yaptı.
Türkiye’de şehircilik ve sosyal bilimleri kapsayan geniş bir alanda en fazla referans alan akademisyenlerden biri olan Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin şehir planlama, bölge planlama, sosyal sistemler, makro-coğrafya, yerel yönetimler, iktisadi politikalar, iktisat tarihi, şehir tarihi, belediye tarihi, eğitim planlaması, bilim felsefesi ve tarih yazıcılığı konularında 660’ı aşkın bilimsel yazı ve bildirisi bulunmaktadır. Başta Selim İlkin olmak üzere, farklı disiplinlerden önde gelen akademisyenler ile birlikte ve yalnız olarak yazılmış 110’u aşkın kitabı bulunmaktadır. Selim İlkin ile birlikte yazdığı tarih yazıları Bilgi Üniversitesi tarafından Cumhuriyetin Harcı başlığı altında toplanmıştır. Bilimsel yazıları Tarih Vakfı tarafından 26 cilt halinde yayınlanmıştır.
Türkiye Tarih Vakfı’nın kurucularındandır ve ilk on yıl yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Bilim Akademisi Derneği’nin kurucuları arasında yer almıştır. İlhan Tekeli’nin adını taşıyan vakıf ise farklı dönemlerden öğrencilerinin de katkılarıyla Şubat 2018’de kurulmuştur. Yerleşmelerin gelişim ve dönüşümünü anlamak, kent yaşamının ayrılmaz parçaları olan insan hakları, demokrasi ve yaşam kalitesinin gelişmesi konularında önemli çalışmalar yürüten İlhan Tekeli Vakfı, aynı zamanda Ankara’da İlhan Tekeli Şehircilik Bienali’ni düzenlemektedir.
1999 yılında Mustafa Parlar Eğitimde Üstün Başarı, 2006 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür. 2009 yılında TASAM Stratejik Vizyon Ödülü, 2014 yılında TMMOB Mimarlar Odası Mimarlığa Katkı Ödülü, 2016 yılında Sakıp Sabancı Sosyal Bilim Uluslararası Araştırma Ödülü, 2019 yılında Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin İzmirdeniz projesi dolayısıyla verdiği jüri özel ödülünü ve 2020 yılında kültür alanında verilen 19. Vehbi Koç Ödülü’nü almıştır. İstanbul, Ankara, İzmir, İzmit, Belediyeler Birliği’nin de aralarında bulunduğu birçok yerel yönetim ve farklı ölçekteki kurumlarda danışmanlıkları bulunmaktadır.