Cumartesi Aurası: Tamer Aker “Deprem ve Ruh Sağlığı: Ne Yaşıyoruz?”
AURA İstanbul, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından, Bahar’23 dönemi boyunca bilimin yol göstericiliğinde gerçekleşen ve yaşam çevremizi şekillendiren disiplinlerarası araştırma ve uygulamaları gündeme taşıyan “Deprem Serisi” düzenliyor.
Serinin 6 Mayıs 16.00 tarihli beşinci konferansına İstanbul Bilgi Üniversitesi, Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Program Koordinatörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Tamer Aker ,”Deprem ve Ruh Sağlığı: Ne Yaşıyoruz?” başlıklı konuşmasıyla konuk oluyor.
Stoneline desteğiyle düzenlenen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsizdir. Kontenjanın sınırlı olduğu etkinlik için kayıt gereklidir.
Tamer Aker
1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamlayan Tamer Aker, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucunda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde psikiyatri uzmanlık eğitimine başladı. 1996 yılında Psikiyatri Uzmanı, 2000 yılında ise Psikiyatri Doçenti unvanlarını aldı. 2002 yılında meslekteki ikinci görev yeri olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalına geçti.
2003-2006 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. 2004’de Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Psikiyatri AD’da Ruhsal Travma Yüksek Lisansı’nı YÖK onayı ile başlatmıştır. 2004’den bu yana sürdürülen Uluslararası Ruhsal Travma Toplantıları’nın başlatıcısı ve kongre başkanı olarak yer almıştır. Aynı üniversitede Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile yine Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri AD Ruhsal Travma Yüksek Lisans Programı’nın yöneticiliğini yapmış olup doktora programının kurucu öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2006 yılında psikiyatri profesörü ünvanını almıştır. 2006 yılında Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB)’ni kurmuş, halen APHB’nin yürütme kurulu üyesidir. APHB’nin Van Erciş Depremleri ve Soma Maden Faciası destek programı gibi müdahale programlarını yürüten kurulda yer almıştır. Pakistan, Banda Aceh – Endonezya, Sri Lanka, Bosna Hersek gibi ülkelerde afet sonrası ruh sağlığı çalışmaları yapmıştır. Pakistan’da yeterlilik geliştirme çalışma ve projeleri başlatmış ve bir travma merkezinin kurulmasına öncülük etmiştir. Bu bölgelerde eğitim toplantılarına katılmıştır.
Türkiye Psikiyatri Derneği, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliğini ve Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Derneği kurucu üyesidir. Travma ve Afet Çalışmalarını dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Türkiye’de yürütmüştür.
Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı yüksek lisans programının koordinatörüdür. Kurucu ortağı olduğu Davranış ve Toplum Bilimleri Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (demterapi) psikiyatrist ve psikoterapist, AkademiDem’in Kurucu Direktörü’dür. Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Unicef, Spark, Kızılay, Ilo gibi kurumlarda mülteci ruh sağlığı projelerinde eğitici ve proje koordinatörü olarak çalışmaya devam etmektedir.
Cumartesi Aurası
Cumartesi Aurası, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un Sertifika Programı kapsamında, program katılımcılarına yönelik düzenlenen disiplinler arası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, edebiyat, teknoloji ve felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
2017 yılından bugüne herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen, Cumartesi Aurası disiplinler arası konferans dizisi, 2023 Bahar Dönemi’nde AURA İstanbul’un Beşiktaş’ta yer alan merkezinde yüz yüze olarak devam ediyor.
Cumartesi Aurası etkinlik arşivine ulaşmak ve AURA İstanbul Youtube kanalı üzerinden izlemek için tıklayınız.