Cumartesi Aurası: Orhan Esen “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e: Mekankırım ve Süreklilik”
Kenti fiziken biçimlendiren temel etken, elitlerinin mekana dair algı, tasavvur, öncelik, kapasite ve tasarruflarıdır. Osmanlı’nın son ve Cumhuriyet’in ilk dönemine damgasını vuran başat aktörlerin mekansal stratejileri hangi ölçüde bir süreklilik hikayesi olarak okunabilir? Kopuş’un temel parametreleri nelerdir? Kopuş hikayesini mekankırım paradigması içinden okumak mümkün mü? Orhan Esen bu sorulara şehir haritasının Taksim merkezli olarak yeniden kurgulandığı sürecin içinden yanıt arayacak.
İleriki tarihte gerçekleşecek bir ikinci bölümde Taksim’in yakın dönemdeki dönüşüm sürecini ele alacak.
—
Orhan Esen:
Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyal ve ekonomik tarih, Viyana Üniversitesi’nde mimarlık ve sanat tarihi formasyonu edindi. İstanbul ve Berlin’de bağımsız araştırmacı/yazar olarak çalışıyor. İlgi alanı İstanbul’un tarihsel ve güncel mekanpolitiği. Yapılı çevre’yi biçimlendiren aktörleri anlamanın en iyi yolunun sahada peşlerine düşmek, izlerini sürmek olduğunu düşünüyor, kentsel süreçlere aktif katılımı önemsiyor. Arkistan ve Urbanitiez markaları altında mimari ve şehircilik odaklı turlar düzenliyor. Dergi ve kitap projelerine katkının yanı sıra, İstanbul’un 1945 sonrası informel üretim pratiğine odaklanan “Self Servis City: İstanbul” adlı derlemeyi yayınladı. Hali hazırda Almanya’da kentsel dönüşümün sürdürülebilirliğini şehir sakinleri açısından değerlendiren bir araştırma projesi yürütüyor.
—
Cumartesi Aurası nedir?
Cumartesi Aurası, Aura İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin sertifika programı dahilinde düzenlenen disiplinlerarası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
Katılım ücretsizdir. Kayıt yaptırmak için tıklayınız!
Bu etkinlik, Anıl Zemin Market sponsorluğunda gerçekleşmektedir.