Cumartesi Aurası: And Akman “Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi”
Tarih: 19 Ekim 2019 / Cumartesi / 15:00
Yer: AURA İstanbul
Kayıt için tıklayın.
AURA İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin Sertifika Programı dahilinde, iki haftada bir düzenlenen disiplinlerarası konferans dizisi Cumartesi Aurası devam ediyor. 19 Ekim Cumartesi günü, Mimarlığın İnsan ve Çevre Sağlığına Etkilerine Bütüncül Bir Bakış: “Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi” başlıklı sunumu ile Türkiye Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü kurucu ortağı ve direktörü And Akman‘ı ağırlıyor.
Katılım ücretsiz, kontenjan sınırlıdır. Etkinlik bilgilerinde yer alan bilet linki üzerinden kayıt gereklidir.
Mimarlığın İnsan ve Çevre Sağlığına Etkilerine Bütüncül Bir Bakış:
“Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi”
“Günümüzde özellikle kentlerde yaşantımızın yaklaşık olarak %90’ını artık kapalı yapay mekanlarda geçirmekteyiz. Bu yapay yaşam alanları iyi yaşam halimizi ve sağlığımızı belirleyen birincil etken haline gelmiştir.
Sosyal sürdürülebilirliğin, Çevre ve İnsan sağlığının ön planda olduğu yapı biyolojisi ve ekolojisi ilkeleri doğrultusunda yaşam alanlarımızı ve yapıları planlamak, örgütlemek ve malzeme seçimine gitmek, yani çevremizi bir bütünsellik içerisinde örgütleyerek sağlığımızı korumak ve iyileştirmek için ön tedbirler almış olmak, son derece akılcı, ancak alışılmışın dışında olan bir algılama biçimidir.
Bu sunum ve söyleşide anahtar kelimelerin: Doğal yapı malzemeleri, Sosyal sürdürülebilirlik ve Tasarım ile enerji tasarrufu olduğu mimari çözümleri ele alacağız.”
And Akman
Türkiye Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü kurucu ortağı ve direktörü
And Akman, 1990 yılından beri yapı biyolojisi ve ekolojisi üzerine uluslararası akademik ve mimari çalışmalarını sürdürüyor. Mimar Sinan Üniversitesinde 1981 yılında başladığı mesleki eğitimini, New York Üniversitesi (New York University), ardından da Alman Yapı Biyolojisi Enstitüsü-IBN’de (Institut für Baubiologie + Ökologie) sürdürdü. Almanya’da bulunan Lichtblick Mimarlık Bürosunda 17 yıl süresince uluslararası ekolojik mimari proje ve yapı uygulamaları gerçekleştirdi. 2007 yılında Türkiye’ye döndü ve çalışmalarına Türkiye’de devam etme kararı aldı. 2014 bahar yarıyılından itibaren Konya Selçuk Üniversitesine davet edildi ve “Çağdaş Kerpiç Yapı Proje Stüdyosu Yürütücüsü” olarak bu alanda eğitim vermeye başladı. Bu görevini 2,5 yıl sürdürdükten sonra MEF Üniversitesi’nde Yapı Biyolojisi seçmeli dersini 1 yıl süresince veren Akman, 2017 itibariyle İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde sürdürülebilir mimari üzerine stüdyo hocalığına ediyor. 2012-2014 yıllarında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (United Nations Development Programme) Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi’ne danışmanlık yapan Akman; kurucu ortağı olduğu “eds+architecture”da 2008-2019 arasında uluslararası mimari proje ve uygulama çalışmalarına devam etti. Yapı biyolojisi ve ekolojisi konularında uluslararası alanda makaleler yayınlıyor ve bu alanda konuşmacı olarak davet edildiği üniversitelerde ve katıldığı konferanslarda bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor. IBN ile olan uzun süreli ilişkileri doğrultusunda, 2015 yılında Türkiye Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü-YBE’nin kurucuları arasında yer alarak, YBE’nin direktörlüğünü aktif olarak devam ettirmektedir.
—
Cumartesi Aurası nedir?
Cumartesi Aurası, AURA İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin sertifika programı dahilinde düzenlenen disiplinlerarası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.