Renkli DYOloglar: “Günseli Kato & Bekir Sert”
Türkiye’nin Renkleri ile Renkli DYOloglar devam ediyor…
Renkli DYOloglar’ın bu haftaki konukları, eserlerinde Anadolu uygarlıklarından dünya uygarlıklarına doğru rengarenk bir açılım yaratan sanatçı Günseli Kato ile bir “Tetrakromat”- normalden daha fazla renk skalası görme yetisine sahip kişi- olan sanatçı ve dil bilimci Bekir Sert.
“Türkiye’nin Renkleri”nden ilham alarak, farklı disiplinler ile rengi yeniden tarif eden canlı sohbet serisinin yeni bölümü 6 Ağustos Perşembe günü saat 12.00’de Dyo Boya YouTube kanalında.
Günseli Kato hakkında
1956 yılında İstanbul’da doğan Günseli Kato’nun resim çalışmaları 1974 yılında Prof. Dr. Süheyl Ünver’in Topkapı Sarayı Müzesi’nde yaptığı minyatür çalışmalarına katılmasıyla başladı. İki yıl sonra Topkapı Sarayı Nakışhanesi Süsleme Sanatları Bölümü’ne atandı. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nü 1980 yılında bitirdi.
12 yıl boyunca, Tokyo’da bir İslam seramik sanatı uzmanı olan Takuo Kato’nun atölyesinde çalıştı.
Günseli Kato, Türkiye’ye döndüğünden beri Türk ve Japon kültürlerini harmanlayarak ve minyatür sanatı öğelerini performans, heykel ve resim gibi alanlara taşıyarak gelenekseli çağdaş sanat anlayışıyla buluşturmaktadır. Kültürel öğelerle hem geçmişi vurgulayıp hem de kültürler üstü bir alan oluşturmaktadır. Bu farklı sanat disiplinlerini ve ideallerini buluşturduğu sergilerini İstanbul’da birçok tarihi mekanda gerçekleştirmiştir.
Günseli Kato, resim, heykel, müzik, dans, tiyatro gibi birçok sanat üretim türünün kullanılabildiği performanslarına Japonya’dan Türkiye’ye dönüşünde bir kimlikten kimliğe geçiş eylemi olarak başladı. İki kültürün geleneksel ve modern dönemleri arasındaki benzerliklerin üstünde duran ve özellikle ”kadın” kimliğinin iki kültürdeki konumunu irdeleyen bir seçim yaptığı belirgindir.
Bekir Sert hakkında
İcad ettiği dilbilim metodu “Bowyard” ile de bilinen, 1984 doğumlu, sanatta kendi kendini eğitmiş dil bilimci / sanatçı, BEKIRU(Bekir Sert), profesyonel sanat çalışmalarına 1999 da yayımladığı manga ve çizgiromanlarla başladı.
Hayalindeki sekansları ve dünyevi olmayan formları, kurguladığı minimum kompozisyonlar içinde resmediyor. Kendi görsel hazzı en büyük kılavuzu. Kendini, (henüz) var olmayan imgelerin görsel sözlük derleyicisi olarak da tanımlıyor. Bir “Tetrakromat”— normalden daha fazla renk skalası görme yetisine sahip kişi— olan sanatçı, profesyonel hayatta her ne kadar renk ve detaylarla çalışsa da, arınmak için, ev veya ofisinde bir odayı mutlaka monokrom—siyah,beyaz,gri— tutuyor.
Oxford Üniversitesi’ndeki yüksek lisansı sırasında, icad ettiği Bowyard Metodu ile, dilin algoritmasını çıkaran Bekir Sert, sanatta yaptığının da aynı şey olduğuna inanıyor; algoritmaları aramak ve bunlara futuristik katkılarda bulunmak.
Capri, Istabul, New York ve Paris’te düzenlediği karma ve kişisel sergilerinin ardından, FAP Galeri sanatçısı olarak, bir zamanlar Fahrelnissa Zeid’ın da atolyesinin bulunduğu, tarihi Ralli apartmanında, yeni solo gösterisini, izleyicilerle buluşturmaya hazırlanıyor.
İlk Renkli DYOlog, 1 Mart 2019’da İzmir Yaşar Üniversitesi’nde akademisyen Sibel Ertez Ural, ressam Serhat Kiraz ve mimar Nevzat Sayın’ın katılımıyla mimar Yılmaz Değer moderatörlüğünde gerçekleşti.
İzlemek için tıklayın.
İkinci Renkli DYOloglar projesi, on iki AURA İstanbul destekçisi mimar ve tasarımcının konuk olduğu röportaj serisi ile devam etti.
Röportajları izlemek için tıklayın.