Cumartesi Aurası: Hilmi Yavuz “İstanbul Şiir – Şehir”
‘İstanbul için artık şiir yazılmıyor olmasından yola çıkılarak, kentin lirik tahayyüle olanak vermeyişinin nedenleri, Georg Simmel’in ‘duyular sosyolojisi’ [Gefühlsoziologie] bağlamında ele alınacak; ağırlıklı olarak görme ve işitme duyularının Orhan Veli, Sezai Karakoç ve Ahmet Muhip Dıranas’ın İstanbul üzerine yazılmış birer şiirindeki konumlarına ilişkin sosyolojik okumalar yapılacak.’
—
Hilmi Yavuz:
Cumhuriyet Dönemi önemli şair ve yazarlarından Hilmi Yavuz, 14 Nisan 1936’da İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda bıraktı. İngiltere’ye gitti. BBC’nin Türkçe bölümünde çalıştı. Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli yayınevleri ve ansiklopedilerde görev aldı. Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gazeteleri ve çeşitli dergilerde “Ali Hikmet” imzasıyla inceleme, eleştiri ve denemeler yazdı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk şiirleri Kabataş Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil yönetiminde çıkan “Dönüm” dergisinde yayınlandı. Bu dönemde daha çok İkinci Yeni akımının etkisinde imgeci şiirler yazdı. Sonraki yıllarda gelenekçilikle çağdaş bir bakışı kaynaştıran, biçim ve özün dengelendiği bir düzey sergiledi. İslam mistisizmi, özellikle de tasavvuftan yararlanarak kendine özgü bir sözcük dağarcığı geliştirdi.
—
Cumartesi Aurası nedir?
Cumartesi Aurası, Aura İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin sertifika programı dahilinde düzenlenen disiplinlerarası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.