Cumartesi Aurası: Serhat Kiraz “Analemma ve Öncesi”
Astronomide, “Analemma” ifadesi bir gök cisminin (genellikle Güneş’in) bir başka gök cisminden (genellikle Dünya’dan) gözlendiği zaman, gökküre üzerinde günün belli bir anındaki ortalama konumuna göre yıl içerisindeki hareketini gösteren eğri için kullanılıyor.
Serhat Kiraz’ın, 2017 yılı 27 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde gerçekleşen, Analemma Sergisi, bu metaforun gücüyle Kiraz’ın son çalışmalarıyla birlikte bugüne nasıl ve nerelerden geldiğinin izlerini süren bir “monografi” niteliği taşıyordu. Bu konferansta ise Kiraz, tüm sanat yaşamını ve üretimlerini “Analemma ve Öncesi” üzerinden ele alıp, sanatseverler ile paylaşıyor olacak.
—
Serhat Kiraz:
Serhat Kiraz, 1979’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (MSGSÜ) Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdi. 1977’de henüz öğrenciyken, Şükrü Aysan, Ahmet Öktem ve Avni Yamaner ile birlikte sanatın yapısı, doğası üzerine düşünme/tartışma ve sanatın işlevini sorgulama amacıyla Sanat Tanımı Topluluğu’nu kurdu. Grup 1978-1981 yılları arasında düzenlediği sergiler ile Türkiye’de ilk Kavramsal Sanat etkinliklerini gerçekleştirdi; sanat yapıtının izleyici ve sergi mekânı ile ilişkisinin yeniden düşünülmesini sağladı.
İstanbul, Ankara, İzmir, Köln, Essen ve Venedik’te kişisel sergiler açtı. 1980’de 11. Paris Bienali’nde “Artistik Turistik Bir Taşıma için Öneri” adlı çalışmasıyla, 1989’da 2. İstanbul Bienali’nde “Dinlerin Tanrısı, Tanrının Dinleri” adlı çalışmasıyla, 1990’da Osaka Trienali’nde “İki Değişmez ve Değişen Görüntüler” adlı çalışmasıyla ve 1993’te 45. Venedik Bienali’nde “Boşluk Zamanı” adlı çalışmasıyla yer almıştır.
—
Cumartesi Aurası nedir?
Cumartesi Aurası, Aura İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin sertifika programı dahilinde düzenlenen disiplinlerarası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.