Cumartesi Aurası: Pınar Erkan “Meydanların Kalbine Yolculuk”
Meydanların Kalbine Yolculuk
Pazar yeri mi, Hipodrom mu, Bulvar mı, Meydan mı?
Tarih boyunca meydanların bizim bildiğimizden öteye işlevleri vardı ve bu nedenle karmaşık anlamlarla yüklüler. Uygarlıkların binlerce yıllık gizemli ve ağır hafızasını taşıyorlar. Çok eski geçmişte meydanlar bugün bizim bilmediğimiz amaçlarla kullanılıyordu. Bunların başında günümüzde tam hatırlanamayan simgesel izleriyle dini ritüeller gelir. Ritüeller, günlük hayat alışkanlıklarıyla karışır ve zaman içerisinde meydanlar kentsel mekandan öteye birer iktidar nesnesine dönüşür.
Ancak Doğu ülkelerindeki kent meydanlarıyla Batıdakiler farklı görünüyor. İlk uygarlıkları oluşturan Sümerlerde günümüzde modern dünyanın çağrıştırdığı anlamlar ve kullanımıyla meydan öne çıkmaz. Kentsel mekanların oluşumu ve gelişimi, kentleri kuran toplumların yaşam biçimlerini yansıtıyorsa niye Sümerlerde kayda değer bir meydan yoktu? Peki Osmanlı kentlerinde biçimlendirilmiş meydanların olmayışı neden? Roma’da meydan iktidar alanı değil miydi? Hipodrom meydan mıdır? Pazar yeri meydan mıdır? Peki bulvar meydan mıdır?
—
Pınar Erkan:
Dr. Pınar Erkan, İstanbul Gedik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi. Aynı zamanda İTÜ’de Mimarlık Tarihi alanında dersler veriyor. Açık Radyo’da 4 yıldır her hafta salı sabahları yayınlanan Ahşaptan Betona Mecidiyeden Jetona adlı programı hazırlayıp sunuyor.
—
Cumartesi Aurası nedir?
Cumartesi Aurası, Aura İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin sertifika programı dahilinde düzenlenen disiplinlerarası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
Katılımın ücretsiz olduğu konferansa kayıt yaptırmak için tıklayınız!