Mimarlar ve Tasarımcılar İçin Bilgisayar Oyunları
Mimarlık doğası gereği üzerinde çalışıyor olduğunuz proje ile bağ kurduğunuz bir meslek. Öğrencilik yıllarında başlayan proje ile yatıp kalkma halinin yanı sıra kullanıcı ve kente duyulan sorumluluklar mimarın omuzlarındaki görünmez yüklerden.
Sağlıklı işleyen, fonksiyonel bir bina tasarlamanın yanında kullanıcıların memnun olması ya da binanın yapılacağı çevrenin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi gerekiyor. Bunların tümünü kontrol etmeye çalışan mimarlar, uzun çalışma saatlerinin de etkisi ile bazen malzeme, bazen işverenle uzun bir konuşma halinde buluyor iç seslerini. İlham aldığımız büyük ustalara bakınca bu örneklerin daha da sınır durumlara ulaştığını görmek mümkün.
Louis I. Kahn from MNDATORY official on Vimeo.
Louis Kahn’ın 1971 yılında UPenn (Pensilvanya Üniversitesi)‘de,
“Tuğlaya ne olmak istediğini sorun. Sıradan bir tuğla bile size olduğundan fazlasını ve ne olmak istediğini söyleyecektir.’’
sözleri ile başladığı meşhur yüksek lisans dersinden, Tadao Ando’nun imzası kabul edilen ünlü betonunu test ederken yaladığına dair şehir efsanelerine kadar proje ve malzeme ile abartılı bir hemhal olma durumu söz konusu.
Bu anekdotların aksine, tasarım ve mimari üretim gün geçtikçe dijitalleşiyor. Bilgisayar teknolojileri bizlere sunduğu kolaylıkların yanında, öngörülen üretim sürelerinin kısalmasına neden oluyor. Bu nedenle pek çok mimar; değil malzeme ile hoşbeş edip ne olmak istediğini gönülden araştırmak, ufak bir fiziksel model denemesi bile yapmadan yüzbinlerce metrekarelik projeleri tasarlayıp, üretime hazırlıyor.
İşte bu yol ayrımında, teknoloji kanalı beklemediğimiz bir şey yaparak hızla yetiştirmeye çalıştığımız projelerin başında bazen sevgi dolu, bazen zehir zemberek içimizden geçenleri duymuşçasına bir bilgisayar oyunu ile binaların duyguları olma ihtimalini karşımıza çıkarıyor.
Binaların da Duyguları Var!
Merge Games, mimar ve şehir plancılar için Buildings Have Feelings Too! adı ile piyasaya eşi bulunmaz bir oyun sürüyor. Sims ekolünden gelen oyunda kurguladığınız şehir sadece bir şehir simülasyonu olmaktan çıkıyor ve binalar hareket eden, konuşan, duyguları olan karakterlere dönüşüyor.
Şehrin fiziksel ihtiyaçları ve binaların duygu, korku ve istekleri ile aynı anda uğraşan kullanıcı, aşama kaydettikçe şehrini büyütüp birden çok mahalle yönetme hakkına sahip oluyor. Finans bölgesi, sanat mahallesi gibi spesifik alanlar yaratabiliyor. Bunlar gerçekleşirken, şehre enerji sağlamak, kirlilikler ile mücadele etmek, ulaşımı kontrol etmek gibi artan altyapısal ihtiyaçlara da cevap vermesi bekleniyor.
Biz de hem bizim hem de binaların halinden anlayan bu oyunun haberinin heyecanı ile mimarlar ve tasarımcılar (ya da bu alanlara ilgisi olanlar) için en iyi oyunları sizler için bir araya getirdik.
1. SımCıty – EA Maxıs
SimCity, belirli bir alanda şehir kurup, yönetebildiğiniz strateji-simülasyon oyunu. Yerleşim alanları, endüstriyel alanlar, ticari alanlar gibi bölgelere ayrılan şehirde asıl amaç kentin ihtiyaçlarını sağlayarak yaşayanları memnun etmek. The Sims’in tasarımcıları tarafından geliştirilen ve The Sims’in de ilham kaynağı olan oyun, 1989 yılından beri strateji oyunu sevenlerin büyük ilgisini çekiyor.
2. Mınecraft – Mojang
Minecraft, farklı doğal kaynaklardan faydalanarak yapılı çevre oluşturulan bir oyun. İnternet sitesinde ‘Blokları yerleştirmek ve maceraya atılmak üzerine bir oyun’ diye açıklanan Minecraft, en meşhur ‘sandbox’ (Kullanıcıların oyunun dünyası ile direkt etkileşim içerisinde olduğu, çizgisel görev sıralaması ile ilerlemeyen oyun türü) oyunlardan birisi. Oyundaki temel hedef, bloklarla tasarlamak ve üretmek. Minecraft’ın gelecek nesil mimarlara ilham vermesi ile ilgili yazıya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
3. Cıtıes ın Motıon – Colossal Order
Cities in Motion, önceki tasarım ve inşaat stratejisi içeren oyunlardan farklı bir durumu ele alıyor. Oyunculardan, 4 Avrupa şehrinin (Viyana, Helsinki, Berlin ve Amsterdam) toplu taşıma sistemlerinin çözümlenmesi ve ulaşım faaliyetlerinin sağlanması bekleniyor. İlki 2011 yılında çıkan Cities in Motion’ın sonraki versiyonlarında oyuna Tokyo, New York, San Francisco, Köln, Münih ve Leipzig de eklendi.
4. Cıtıes: Skylınes – Colossal Order
Bir başka şehir kurma ve geliştirme strateji oyunu ise 2015 yapımı olan Cities:Skylines. Bu oyunda bina yapıp şehri organize etmenin yanı sıra, şehrin konforunu ve diğer bölgelerle ilişkisini idare etmek gerekiyor. Oyunun modern şehircilik ile ilgili öğrettiklerine dair detaylı yazıya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
5. Prıson Archıtect – Introversıon Software
Prison Architect, 2 boyutlu ve kuş bakışı görüşte oynanan hapishane kurma ve yönetme oyunu. Hücreleri inşa ederek başlanan oyun, hücrelerin birbiri ile bağlantısı ve diğer mekan ihtiyaçlarını kurgulayarak ilerliyor. Oyunculardan; altyapı sorunları ve aydınlatmaya kadar ayrıntılı bir çözüm sistemi bekleniyor. Mekansal koordinasyon ve ilerlemeye ek olarak, maliyetler, personel kadrosu oluşturmak ve mahkumları memnun etmek gibi görevlerle de sorumlu. Oyunun mimari etik değerler üzerinden incelendiği yazıya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
6. Home Desıgn Story – Storm 8
Home Design Story, kullanıcıların farklı görevleri yerine getirerek sanal paralarını kazandığı ve kazandıkları paralar ile arsa, inşaat malzemeleri ve dekorasyon kalemlerini satın alabildikleri eğlenceli ve basit bir tasarım oyunu.
7. INFRA – Loıste Interactıve
INFRA, kahramanın inşaat mühendisi olduğu ve Stalburg isimli kurgu şehirde dolaşarak zarar gören şehri ve altyapısını düzeltmeye çalıştığı bir oyun. Tehlikelerle dolu bağlamda hayatta kalmaya çalışan karakter aynı zamanda mekanik ve elektrik sorunları çözmeye çalışıyor.
8. Project Hıghrıse – SomaSım
SomaSim, 2 boyutlu inşaat simulasyon oyunu olarak kullanıcılardan sürekli gelişen bir gökdelen inşa etmesini ve bunu yönetmesini bekliyor. Bir katın inşaatı, yönetimi, işlevlerinin kararı ile başlayan oyun, farklı işlevlerin dengeli koordinasyonu ve gerekli altyapının sağlanmasını hedefliyor. Bu oyun etkileyici grafikleri ve modern tarzı ile dikkat çekiyor.
9. The Sıms – EA Maxıs
The Sims oyuncuların ana karakteri yaratıp, hazır evlerine yerleştirdikleri ya da kendi evlerini inşa ettikten sonra yaşamlarını yönetmeye başladıkları meşhur bir ‘sandbox’ oyun. Karakterlerin ihtiyaçlarını karşılayarak ruh halini yönettiğiniz bu oyunun en cezbedici yanlarından birisi Sims evlerini oldukça detaylı bir şekilde tasarlama imkanı veriyor olması. The Sims, tüm zamanların en başarılı video oyunlarından birisi olarak kabul ediliyor.
10. Block’hood – Plethora Project
Block’hood oyunculara 1x1x1 ölçülerinde farklı program blokları ile fonksiyonel bir mahalle kurma hedefi koyuyor. Blokların strüktürü sağlam tutacak dengeli bir biçimde yerleşmesi gerekiyor. Buna ek olarak oyun aşılması gereken çeşitli sınıflandırma, ulaşım ve dolaşım problemleri de içeriyor. Mimarların kendi ölçeğinden çıkarak kentsel sorunları algılayabilmesinde bilgisayar oyunlarının önemini Block’hood üzerinden açıklayan yazıya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
BLOCK’HOOD CREATIONS TRAILER 01 from jomasan on Vimeo.
11. Banıshed – Shınıng Rock Software
Banished, giysisi ve birkaç eşyası dışında hiçbir şeyi olmayan sürgüne gönderilmiş köylüler için yeni bir köy inşa etme görevi ile başlıyor. Oyuncuların köyün güvenliğini ve yaşamsal kaynaklarını sağlaması gerekiyor. Popülasyonun artması ve ekonominin yolunda gitmesi oyunun öncelikli hedefleri.
12. Anno 2205 – Blue Byte Maınz
Mimari ve inşai simulasyon oyunlarının birçoğundan farklı olarak Anno2205 tüm dünyayı inşa etme ve yönetmeniz gereken bir oyun. Parlak modern gökdelenleri ve göz alıcı peyzajı ile dikkat çeken oyun kendisini Dünya ile sınırlandırmak istemeyenlere Ay’ı kolonize edip kaynaklarını kullanma fırsatı da veriyor.
13. Imagıne Earth – Serıous Brothers
Imagine Earth Dünya ve Ay ile yetinemeyen oyun severleri bir üst ölçeğe taşıyor. Bu oyunda uzak gezegenleri keşfetmek, kolonize etmek, aralarında ticaret yapmak mümkün. Tabii gezegenleriniz ve halkınızı düşmanlardan korumak, doğal afetlere karşı önlem almak gibi sorumluluklarınız da var. Ayaklanmalar ve nüfus artışı gibi politik gerçekliğe dokunan görevler de oyunun kurgusu dahilinde.
14. Project Aura – Pıxel Qualıty Games
Project Aura, inşaat ve yönetim kurgusunu başka bir faza taşıyor. Bu oyunda iklimsel bir felaket sonucu Dünya’daki tüm yaşam alanları sular altında kalıyor. Yaşayabilmek için oyuncuların su yüzeyinde bir yaşam kurması gerekiyor.
Liste kaynağı: https://www.arch2o.com/14-architecture-games-unleash-creative-mind/