Cumartesi Aurası: Emre Zeytinoğlu “Bazı Romanlar Estetik Dersi Verir”
24 Kasım 2018 / Cumartesi / 15:00 / Aura İstanbul
Kayıt için tıklayınız.
Bu konuşmada, “estetik-özne-sanat” arasındaki ilişkileri açıkça ya da örtülü biçimde tanımlayan romanlardan söz edilecek ve buradan seçilen bölümler okunarak, felsefi ya da sanatsal metinlere yaptıkları göndermeler incelenecek.
Bununla birlikte o romanların, dönemin koşulları çerçevesinde ideolojik eğilimleri de göz önünde tutularak, estetiği, özneyi ve dolayısıyla sanatı nasıl tanımladıkları üzerine yorumlar yapılacak. Ayrıca, romanların yaklaşımları arasındaki benzerlikler ve ayrılıklar da konu edilecek.
Konuşmada konu edilecek romanlardan bazı örnekler şunlardır:
- Robinson Crusoe (Daniel Defoe)
- Cuma / ya da Pasifik Arafı (Michel Tournier)
- Oblomov (İvan Gonçarov)
- Hayvanlaşan İnsan (Emile Zola)
- Eser (Emile Zola)
- El Greco’ya Mektuplar (Nikos Kazancakis)
- Genç Werther’in Acıları (Johann Wolfgang Von Goethe)
- Kara Kitap (Orhan Pamuk)
- Budala (Fyodor Dostoyevski)
- Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet (Thomas de Quincey)
NOT: Zamanın izin verdiği ölçüde, başka edebi örnekler de ele alınacak (Jean Genet, Jean Paul Sartre, Gombrowicz, Necatigil, Tanpınar gibi) ve sözü edilen eserlerin uzantısındaki farklı kuramsal metinlere başvurulacak.
—
Emre Zeytinoğlu:
Emre Zeytinoğlu, 1980 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Seramik Bölümü’nden mezun oldu. 1986 yılından itibaren sergi açıyor. 1988’den bu yana da farklı dergilerde ve çok yazarlı kitaplarda sanat konusunda makaleler yayımlıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanat, Kuram ve Eleştiri, Sanat ve Tasarım Kültürü ve İdeolojik Metinler ve Sanat; Marmara Üniversitesi’nde de Sanat Kuramları Üzerine adlı dersleri veriyor. Çeşitli televizyon kanalları için belgeseller yapıyor.
Kitaplarından bazıları şunlardır: “Sanat, Bazı Şeyler ve Eleştiri” (Corpus Yayınları, 2017), “İktidarsızlığın İktidarı ve Sanat” (Ayrıntı Yay. 2014), “Bir Boşluğa İşaret Bırakmak / Mesafe ve Temas” (Baksı Vakfı Yay. 2013), “Sanat Üzerine Yersiz Yorumlar” (Bağlam Yay. 2008), “Uyku Tulumunda Spor” (Telos Yay. 2004), “Sanatın Suç Ortaklıkları” (Bağlam Yay. 2003), “Kavramın Sınırlarında” (Ali Akay ile. Bağlam Yay. 1998) ve “Pisuarın Bir Dekonstrüksiyonu” (Ali Akay ile. Bağlam Yay. 1994 / Minör Yay. 2013).
—
Cumartesi Aurası nedir?
Cumartesi Aurası, Aura İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin sertifika programı dahilinde düzenlenen disiplinlerarası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
Katılım ücretsiz, kontanjan sınırlıdır. Kayıt yaptırmak için tıklayınız.