Mimarlar ve Tasarımcılar için Mobil Uygulamalar
Zamanla yarıştığımız zorlu şehir hayatında birçok ihtiyacımızı bulunduğumuz yerden çözme imkânı sağlayan mobil cihazlar hayatımızın vazgeçilmez birer parçası haline gelmiş durumda. Gerek ihtiyaçlarımız, gerek alışkanlıklarımız dolayısıyla pek çoğumuz değil bir gününü telefonu olmadan geçirmek, yeterli şarjı olmadığı durumlarda gerginlik yaşar olduk. Banka işlemlerimizden, alışverişe, sosyal ve iş ağları kurmaktan, bize en yakın taksiyi bulmaya, trafiğe en az takılacağımız olası güzergahı belirlemekten, atmamız gereken adımı, içmemiz gereken suyu hatırlatan uygulamalara kadar bazen farkında olmadığımız ihtiyaçlar için bile düşünülmüş ve günlük hayatımıza dahil olmuş onlarca uygulamanın hayatımıza kattıkları ve bizden çaldıkları ile beraber yaşantımıza devam ediyoruz. Birçok günlük ihtiyaç ve alışkanlığımızın aracı haline dönüşen mobil uygulamalar, zamanla yarışı hiç bitmeyen mimar ve tasarımcıları da es geçmiyor. Koordinasyon ve mobilizasyonun büyük önemi olan üretim süreçlerinde bizleri çıktı setlerine ve bilgisayarlarımıza muhtaç olmadan işleri sürdürmenin kolay yollarını sunuyorlar. İşte mimar ve tasarımcılar için hayat kurtaracak nitelikte uygulamalar:
1. AUTOCAD MOBILE
AutoCAD Mobile, dwg formatındaki çizimleri mobil cihazlarda görüntüleme, düzenleme ve paylaşmayı sağlayan bir uygulama. AutoCAD masaüstü programınız ile senkronize ederek tüm çizimlere ulaşma ve farklı platformlardan paylaşma imkanı sunuyor. Bu sayede bir toplantı veya sahada çizime ulaşmak, kontrol etmek, gerekli değişiklikleri yapmak ya da çizim üzerine gerekli notları almak mümkün oluyor. Uygulama, Ios, Android ve Windows ile uyumlu çalışabiliyor.
2. BIMX
BIMx, çizim ve modelleme yapmak için ArchiCAD programını tercih eden mimarların sahada ve ofis dışındaki işlerde imdadına yetişiyor. Graphisoft’un mobil cihazlar için geliştirmiş olduğu bu uygulama 2016 A+Awards’da hem jüri hem katılımcı oylamalarından en yüksek oyu almayı başardı. Uygulama çalışmakta olduğunuz ya da size gönderilen bir modele tüm özellikleri ile mobil cihazınızdan ulaşma ve üzerinde değişiklik yapmayı mümkün kılıyor. IOS ve Android işletim sistemleri ile uyumlu çalışabilen bu uygulamanın BIMx versiyonunu ücretsiz kullanmak mümkün.
3. SKETCHUP MOBILE VIEWER
SketchUp kullanan tasarımcılar için Trimble tarafından geliştirilmiş olan mobil uygulama SketchUp Viewer, çalışmış olduğunuz model üzerinde ölçüm yapmaya, hazır modele, ölçülere sahnelere, yazılara, kesit görüntüleriniz ya da hazır sahnelere mobil cihazınız ile her yerden ulaşma imkanı sunuyor. Modelleri SketchUp Warehouse, Trimble Connect ya da Dropbox üzerinden mobil cihazınıza indirip, offline görüntülemeniz mümkün. Uygulama İOS ve Android ile uyumlu çalışabiliyor.
4. ARCHISNAPPER
Uzun ve detaylı bir iş olan saha raporlarını hazırlamak ArchiSnapper (https://archisnapper.com/) ile artık daha kolay. Bu uygulama size rapor taslağını oluşturmak, gözlem, fotoğraf, not ve lokasyon bilgisini çizimlere ekleme imkanı sunuyor. Böylece raporlama için gereken tüm bilgiyi yazılı ve görsel olarak mobil cihazınızdan organize etmeniz mümkün oluyor. Raporları, iş planlarını bulut teknolojisi ile masaüstü bilgisayarınız ile senkronize kullanabiliyorsunuz. Bu sayede gerekli değişiklik ve düzenlemeleri her yerde yapabiliyorsunuz. Gerekli bilgi, ölçü, el çizimi, fotoğraf, not ve listelerin tümünü bu uygulamada bir araya getirmek ve organize etmek artık çok kolay. Raporunuzun sunum formatını oluşturmaktan, eski rapor ve sunumları kopyalayarak üzerinden devam etmeye, gözlem ve iş listelerinin kontrolü ve kategorize edilmesi gibi birçok özelliği olan bu uygulamayı aynı hesabı kullanan iş arkadaşlarınız ile birlikte aynı dosyalar üzerinde çalışmanız da mümkün. Uygulama İOS, Android ve web üzerinden kullanılabiliyor.
5. VIEWER
Viewer, mobil cihazınızdan tüm formatlardaki üç boyutlu modelleri görüntülemenizi sağlayan bir uygulama. openNURBS (3DM), Wavefont (OBJ), 3D Systems (STL), Stanford Triangle Format (PLY) ve Autodesk (3DS, DXF, DWF) formatlarındaki tüm model dosyalarına bu aplikasyon ile ulaşmanız ve görüntülemeniz mümkün. Özellikle farklı programlar kullanarak çalışan mimar ve tasarımcılar için bu uygulama oldukça yardımcı. Bu uygulama yalnızca Android işletim sistemli mobil cihazlarda kullanılabiliyor.
6. MAGICPLAN
MagicPlan, mimarlar için geliştirilmiş en pratik uygulamalardan bir tanesi. Bu uygulama sayesinde telefonunuzun kamerasını kullanarak bulunduğunuz mekanda ihtiyacınız olan ölçüleri almak mümkün. Buna ek olarak, plan elemanlarının tümünü; duvar köşeleri, pencere ve kapı boşluklarını uygulamada işaretledikten sonra odanın ortasında çektiğiniz bir fotoğraf üzerinden size %95 doğruluk oranında plan çizimini oluşturabilecek kadar işi ileri götürüyor. Hızlı saha kontrolleri için çok yardımcı olan bu MagicPlan, kesin ölçüler gerektiğinde lazer metre ile senkronize edilerek size doğru sonuçlara göre çizim oluşturabiliyor. 15 milyondan fazla indirilmiş olan bu uygulama kat planlarını size sağlamanın dışında çizime fotoğraf, not ekleme özellikleri ile raporlamalara yardımcı oluyor. Oluşturduğu plan çizimlerini PDF ve CAD formatında kaydetmek ve paylaşmak mümkün.
7. SUN SEEKER
ozPDA’nın geliştirmiş olduğu SunSeeker yeni bir arazide çalışmaya başladığınızda uygun yerleşimi bulmak için eşsiz bir uygulama. Kullanıcının bulunduğu lokasyonda GPS ve manyetik ölçer ile güneş analizi yapabilen ve yıllık güneş yörüngelerini gösteren uygulama aynı analizleri Dünya’da lokasyonunu girdiğiniz herhangi bir yer için de oluşturabiliyor. Çok katmanlı 3 boyutlu görselleri ile bulunduğunuz noktada binanın alacağı ışığı anlamak, doğru yerleşim ve mekan kurgusunu yapmak artık daha kolay. Uygulamayı İOS ve Android işletim sistemli mobil cihazlarda kullanmak mümkün.
8. AUTODESK SKETCHBOOK
Autodesk popüler Sketchbook uygulamasını “Çizim yapmayı seven her seviyeden kullanıcı için sezgisel bir çizim ve boyama programı’’ sloganı ile tanıtıyor. Gelişmiş çizim ve boyama araçları ile bir profesyonel gibi eskiz yapmanızı sağlıyor. Kalem ve marker çizim araçlarının yanında 190 çeşit ihtiyaca göre değiştirilebilen fırça aracına, 16 sektör radyal simetri ve Predictive Stroke (çizgileri yumuşatma ve şekilleri düzeltmeye yarayan araç) özelliklerine sahip. Uygulama sahip olduğu time laps recording tool sayesinde ise çiziminizin aşamalarını kaydetme ve videoya dönüştürme imkanı sağlıyor.
9. SHAPR3D
Shapr3D iPad ve Apple kalem ile kullanılabilen üç boyutlu CAD uygulaması. Tasarımcılara hızlı eskiz yapma ve kolayca 3 boyutlu çalışma imkanı sunuyor. Shapr3D diğer CAD programları ile uyumlu çalışabilidiği gibi, masaüstü CAD programları ile aynı hassasiyette çizim yapma imkanı sağlıyor. XT, STEP, IGES, SHAPR uzantılı modelleri bu uygulamada açıp üzerinde çalışmak mümkün. Shapr3D’de hazırladığınız modeli program üzerinden 3D printera yollayabilirsiniz. Tipik CAD yazılımlarının aksine ara yüzü ve kullanım kolaylığı sayesinde programı öğrenmek ve adapte olmak çok kolay.
10. PLANIMETER
Planimeter , zaman ve enerji kaybetmeden alan ölçümü ve hesaplaması yapmaya yarayan bir uygulama Programı mobil cihazınızdan her yerde bir alanın uzunluklarını ölçmek, alan hesabı, mesafe ve açıları bulmak için kullanabilirsiniz. GPS takip özelliği ile bulunduğunuz yer ya da herhangi bir arazinin koordinatlarını bulma ve harita üzerinden ölçümlerini yapmaya yardımcı oluyor.
11. iHANDY LEVEL
iHandy Level mobil cihazınızdan yatay ve düşeyde yüzeyleri kontrol etmenizi sağlıyor. Oldukça basit olan uygulamanın ölçüm ara yüzü de su terazisi şeklinde. IOS ve Android işletim sistemli mobil cihazlar ile uyumlu.
12. STENCIL
Morpholio’nun geliştirmiş olduğu Stencil uygulaması ile şablon ile görselleştirmeyi her zamankinden daha kolay ve eğlenceli bir hale getiriyor. Herhangi bir çizim ya da fotoğrafın üzerine istediğiniz şablonu kullanarak eklemeler yapmak artık çok kolay.
Liste kaynakları:
- https://www.arch2o.com/best-architecture-mobile-apps-2018/
- https://architizer.com/blog/inspiration/industry/young-architect-guide-essential-apps-for-architects/
- http://blog.archisnapper.com/best-apps-for-architects-our-selection-for-2018/
- https://www.archdaily.com/896021/the-top-apps-for-architects
Başlık Görseli: ArchiSnapper