AURA-İstanbul Bahar Dönemi, Tasarım Stüdyosu Yürütücüleri Açıklandı!
25 Şubat tarihinde başlayacak ve 17 hafta boyunca devam edecek olan programa son başvuru tarihi 10 Şubat 2019.
AURA-İstanbul Bahar Dönemi Sertifika Programı, mimari ve kentsel tasarım sürecini hem teorik, hem de pratik düzeyde ele almak, disiplinler arası bakış açısı geliştirmek ve kendi özel ilgi alanları üzerinde çalışma olanağı bulmak isteyen genç meslek insanlarına kapılarını açıyor. Başta mimarlık, şehir planlaması, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı ve plastik sanatlar bölümleri olmak üzere ilgili disiplinlerin lisans derecesine sahip olmak ise başvuru için ön koşul oluşturuyor.
AURA-İstanbul, Sertifika Programı ile katılımcılarına,
• Akademik / profesyonel hayata geçişte donanımlarını zenginleştirme,
• Mimarlık ve şehirciliğin düşünsel boyutuna yeni pencereler açma,
• Güncel kentsel meseleleri disiplinler arası bakış açışı ile ele alma,
• Kendi seçtiği bir konuda nitelikli yol göstericiler ile araştırma yapma olanağı sunuyor.
Program Yürütücüleri:
Emre Demirtaş
(mimar | akademisyen)
2008’de KOÜ Mimarlık bölümünden mezun oldu. 2009-2016 yılları arasında Kocaeli Üniversitesinde mimari tasarım stüdyolarında yürütücülük yaptı. 2013 yılında başladığı doktora eğitimine, mimarlık pratiği ve eğitimi arakesitinde minör oluşlar ekseninde yaptığı araştırmalarla devam etmektedir. 2016’dan beri Sakarya Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde mimari tasarım stüdyoları ve mekansal pratikler derslerine öğretim elemanı olarak katkı koymakta ve görevini araştırma görevlisi olarak sürdürmektedir. Kent üzerine deneyler yapan LABs’in (Local Architectural Bags) kurucuları arasında olup; alternatif eğitim ortamları üzerine araştırmalar gerçekleştirmiş ve çeşitli atölyelerde yürütücülük yapmıştır. Çeşitli mimarlık yarışmalarında ödülleri bulunan Demirtaş, akademik araştırmalarında mimari kuram ve eleştiri, mimarlık eğitimi, ilişkisel teori, biyopolitika ve kent kültürü çalışmalarına yoğunlaşmakta ve alternatif üretim ortamlarında deneyimlerini sürdürmektedir.
İrem Uslu
(mimar | akademisyen)
ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimini 2007 yılında, yüksek lisans eğitimini 2011 yılında tamamlamıştır. “Mimari İmgenin Eleştirisi Üzerine: Jean Nouvel Aracılığıyla Jean Baudrillard’ı Okumak” adlı tez çalışması temsil araçları ve sosyolojisi üzerinden mimarlık ve toplum eleştirisi odaklı bir okuma yapmaktadır. 2012 yılında aynı bölümde başladığı doktora eğitimine, mimari yargı ve değerlendirme üzerinden mekânsal ve toplumsal etiğin sorgulanması çerçevesinde devam etmektedir. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak başladığı akademik hayatını, 2016-2019 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak sürdürmüştür. Hem öğrenciliğinde hem akademik hayatında formel eğitim haricinde alternatif üretim alanları arayışında olmuş, atölyelere katılmış, yürütücülük yapmış, çalışma grupları kurmuş, yarışmalara katılmış, ödüller almıştır. Okur, yazar, sorar, güler, dolaşır ve konuşur.
Program İçeriği:
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel meselelere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşıyor. Bu stüdyoda katılımcılar kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusu belirleyecek ve stüdyo danışmanları ile çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Hazırlanan içerik, AURA-İstanbul bünyesinde yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası Konferanslarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik AURA Crea atölyelerine, belirtilen konuları destekleyici gezilere katılma olanağı sunuyor. Katılımcılardan ise programın dinamik yapısına uyum sağlamaları ve tüm dönemde tam zamanlı yer almaları bekleniyor.
Başvuru için gerekli belgeler:
- Niyet mektubu (Katılımcı adayının araştırma programına katılma amacı ve hedeflerini, Program kapsamında geliştirilecek İstanbul ile ilgili araştırma/tasarım projesini kaleme aldığı kapsamlı ve açıklayıcı metin
- Güncel özgeçmiş ve çalışmaları içeren dosya
- İngilizce yeterliliği gösteren sınav sonuç belgesi (İngilizce yeterlilik belgesi, program başvurularında ön koşul değildir.)
AURA-İstanbul Sertifika Programı’nda belirli bir süre daha katkı payı alınmıyor. Başvurular arasından seçilecek tüm katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak.
Başvuru hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.