“Cumartesi Aurası: Hakan Gürvit “Nörobilim Penceresinden Yeni”
Tarih: 15 Haziran 2019 / Cumartesi / 15:00
Yer: AURA-İstanbul
Etkinlik Sponsoru: Stoneline
Kayıt için tıklayın.
Cumartesi Aurası, disiplinler arası konferans dizisi, 15 Haziran Cumartesi günü “Nörobilim Penceresinden Yeni” başlıklı sunumu ile Dr. Hakan Gürvit’i ağırlıyor.
Katılım ücretsiz, kontenjan sınırlı.
—
“Nörobilim Penceresinden Yeni”
“Yeni” genel olarak biyolojide, özel olarak da nörobilimde canlılar için uygun tepki verilmesi gereken tanıdık olmayan bir uyaran veya uyum sağlanması gereken tanıdık olmayan bir bağlam ya da ortam olarak kavramlaştırılır. İkinci durumda genellikle sıfat halinden çok isim hali olan “yenilik” (novelty) kullanılır. “Yeni”, bir uyaran veya bağlam olduğunda saptanması, öğrenilmesi ve uyum sağlanması gereken maruz kalınan bir durumken, primatlar ve cetacealar (yunus ve balinalar) gibi büyük beyinli memeliler için yenilik aranan, merak edilen bir hedeftir de. Yenilik arama davranışı insanda zirveye çıkar ve bilimsel keşifler ve sanatsal yaratıcılığın temelidir. İnsan toplumlarında yenilik politik olarak da statükonun korunması için çabalayan muhafazakarlığa karşı yeni ve genellikle özgürleştirici radikal siyasal hareketlerin hedefidir ve çevresinde siyasal bir kollektif olarak örgütlenilen idealdir. Yenilik ile ilgili tüm eylemler (saptamak, öğrenmek, aramak, yoldaşlaşmak) insan beyninde spesifik nöral ağlarda teslim edilir, işlemlenir. Yeniliğin saptanması genel olarak “dikkat” başlığı altında toplanan bir dizi nöral mekanizmayı devreye sokar. Yeniliğin öğrenilmesi bir “bellek” işlevidir. Yeniliği aramak ise “merak” başlığı altında toplanabilir. Nihayet politik ideal için yan yana gelmek yeteneğine empati diyebiliriz. Bu konuşmada sırasıyla bu zihinsel yeteneklerin nöral temelleri gözden geçirilecektir.
—
Dr. İ. Hakan Gürvit hakkında:
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları Birimi, Çapa, İstanbul 34093
1983 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Mecburi hizmetini izleyerek 1986-1991 tarihleri arasında aynı fakültenin Nöroloji Anabilim Dalı’nda nöroloji uzmanlık eğitimini tamamladı. Bu sürenin sonuda bir süre Boston, ABD’de Dr. Marsel Mesulam’ın yanında davranış nörolojisi eğitimi aldı. 1992 yılında uzmanlık eğitimi aldığı bölümde başasistan oldu. Başlangıçtan beri çalışmaları davranış nörolojisi ve bir süre sonra hareket bozukluklarında yoğunlaştı. Anabilim dalında Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları Birimi’nin kuruluşunda bulundu. 1997 yılı sonunda doçent, 2009 yılında profesör oldu. 2013 Mayıs’ında bölümün anabilim dalı başkanlığı görevine getirildi. Halen aynı bölümde görevini sürdürmektedir. Alzheimer Derneği, Beyin Araştırmaları Derneği, Nöropsikoloji Derneği gibi derneklerde başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği, üç dönem İstanbul Tabib Odası Onur Kurulu üyeliğinde bulundu. 14 Mart 1997’de Türk Tabibler Birliği Onur Ödülü’nü aldı.
—
Cumartesi Aurası nedir?
Cumartesi Aurası, AURA-İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin Sertifika Programı dahilinde, düzenlenen disiplinler arası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, teknoloji, felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.