AURA İstanbul 2020 Güz Dönemi Sertifika Programı Başvuruları Başladı!
AURA İstanbul 2020 Güz Dönemi Sertifika Programı için başvurular başladı. Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyo yürütücülüğünü, Büşra Al ve Sinan Logie‘nin üstleneceği program, 26 Ekim tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek. Son başvuru tarihi ise 10 Ekim 2020.
AURA İstanbul Güz Dönemi Sertifika Programı, mimari ve kentsel tasarım sürecini hem teorik, hem de pratik düzeyde ele almak, disiplinler arası bakış açısı geliştirmek ve kendi özel ilgi alanları üzerinde çalışma olanağı bulmak isteyen genç meslek insanlarına kapılarını açıyor. Başta mimarlık, şehir planlaması, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, sosyoloji ve plastik sanatlar bölümleri olmak üzere, ilgili tüm disiplinlerin lisans derecesine sahip olmak başvuru için ön koşul oluşturuyor. Başvurular arasından seçilecek tüm katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak.
Güz Dönemi boyunca, koronavirüse (Covid-19) yönelik alınan önlemler nedeniyle tüm seminer, konferans ve etkinlikler online platformlar üzerinden gerçekleşirken, stüdyo çalışmaları belirli aralıklarla, gerekli tedbirler alınarak AURA İstanbul’da gerçekleşecektir. Katılımcıların, program kapsamında düzenlenen seminer, konferans, atölye ve gezilerin dinamik yapısına uyum sağlamaları ve dönem boyunca tam zamanlı olarak programda yer almaları beklenmektedir.
AURA İstanbul Sertifika Programı katılımcılarına,
• Akademik ve profesyonel hayata geçişte donanımlarını zenginleştirme,
• Mimarlık ve şehirciliğin düşünsel boyutuna yeni pencereler açma,
• Güncel kentsel sorunları disiplinler arası bakış açışı ile ele alma,
• Kendi seçtiği bir konuda nitelikli yol göstericiler ile araştırma yapma olanağı sunuyor.
Program İçeriği:
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel meselelere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşıyor. Bu stüdyoda katılımcılar kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda İstanbul’a ilişkin mimari, iç mimari veya kentsel ölçekli bir araştırma-proje konusu belirleyecek ve stüdyo danışmanları ile çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Hazırlanan içerik, AURA İstanbul bünyesinde yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası konferanslarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere, belirtilen konuları destekleyici gezilere katılma olanağı sunuyor.
Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi:
2020 Güz Dönemi, Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu yürütücüleri, Büşra Al ve Sinan Logie, dönemin ana temasını “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” olarak tanımlıyor:
“İtalyan mimar ve haritacı Giambattista Nolli (1701-1756), 1736’den itibaren Roma’yı arşınlayarak çizdiği haritanın gravürlerini 1748’de yayınlar. Bu harita, Roma belediyesince 1970’lere kadar kentin planlaması için kullanılmıştır.
Nolli’nin efsanevi haritasının bu uzun soluklu yaşamı dışında, daha ilginç özelliklere sahiptir. Haritacı ilk kez kentin planını magnetik kuzeye yönlendirerek, aydınlanma çağını ve bilimi öne koymuştur. Ayrıca, haritanın tasvir ettiği doluluk ve boşluk ilişkileri (veya özel ve kamusal ilişkileri) güncel mekansal ve sosyal durumlar için hala bir tartışma platformu niteliğindedir.
AURA İstanbul, Güz 2020, Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, Büşra Al ve Sinan Logie’nin yürütücülüğünde Nolli haritasının mirasına dayanarak, katılımcıları doluluk ve boşluk üzerinde düşünmeye davet etmektedir. Bu ölçekler arası süreç, kamusallık, açık mekan, özel mekan, hizmet ve yaşam alanları arasındaki geçirgenlikleri kentte veya kırsalda tekrar yorumlamaya çağırmaktadır. Bu egzersiz, mekanın politik ekolojisini inceleyerek, çok boyutlu bir düzlemde, güncel hayatın ihtiyaçlarının, rasyonel veya şiirsel bir bütünlük içinde, yeni tasvir ve söylem kanallarını açmayı hedefleyecektir.
Stüdyonun ilk iki haftası, katılımcılar grup şeklinde pozitif ve negatif mekan algıları üzerine yoğunlaşacaktır. Sonrasında, bireysel veya grup olarak, araştırmacılar seçtikleri alanda (veya alanlarda) kuramsal altlıklarına dayanan stüdyo ortamında gelişecek olan tartışmalar üzerinden projelerini üretecektir. Bu stüdyo aynı zamanda üretim sürecinin tasarlanması üzerine de çalışmayı hedeflemektedir.”
Katılımcılar, dönem için belirlenen temadan hareketle, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Stüdyo Yürütücüleri:
Büşra Al hakkında:
2008’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu.
Eğitimine 2008-2010 yılları arasında Bilgi Üniversitesi – Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nda devam etti. 2010 yılında bitirdiği yüksek lisans programının ardından çeşitli ofislerde görev aldı.
2014 yılında PLUGOFIS’i kurdu.
Öğrenciliği sırasında S.O.S – Akm, Archprix Türkiye’nin de aralarında bulunduğu öğrenci yarışmalarında çeşitli ödüller aldı.
2014’ten bu yana Gaziemir Aktepe Emrez Kentsel Dönüşüm Alanı Yarışması (Eşdeğer Ödül), Adana Sucuzade Kent Meydanı Mimarı Proje Yarışması (1. Ödül), Antalya Muratpaşa Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Yarışması (2. Ödül), Uzundere Cemevi Sosyokültürel Merkezi Yarışması (Mansiyon) ve Erbaa Çamlık Sosyal Merkezi Yarışması’nda (Mansiyon), ödüller alarak profesyonel yarışma hayatına devam etti.
Çalışmalarına kurucusu olduğu PLUGOFIS’te devam etmektedir.
Sinan Logie hakkında:
Sinan Logie, 1998’de Brüksel Özgür Üniversitesi Victor Horta Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu.
İlk mimari deneyimlerini Belçika’nın en ilerici ofisleri arasında olan L’Escaut Architectures’de gerçekleştirdi. 2011 yılında İstanbul’a yerleşen Logie, mimarlık ve sanat çalışmalarına ek olarak 2013 yılından beri Bilgi Üniversitesi’nde 3. Lisans ve Yüksek Lisans stüdyolarında ders vermektedir.
Yoann Morvan ile birlikte yazdığı ve kentin saçaklanmasını tartıṣan ‘İstanbul 2023’ isimli kitabı 2014 Güz döneminde Paris’te B2 Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Kitabın Türkçe versiyonu 2017’de İletişim yayınevi tarafından okurlara sunulmuştur. Ayrıca, 2015’ten itibaren Yaṣar Adanalı ile birlikte, mekansal adalet üzerinde araṣtırmalarını yoğunlaştıran Mekanda Adalet Derneği / Beyond Istanbul kurucuları arasındadır.
2018 yılı Güz Dönemi‘nde AURA İstanbul’un Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu’nun yürütücülüğünü üstlenmiştir.
Sinan Logie, OktemAykut galeriyle 2014 yılından bu yana çalışmaktadır.
Başvuru için Gerekli Belgeler
- Niyet Mektubu:
– Katılımcı adayının, programa katılma amacı ve hedeflerini kaleme aldığı metin (En fazla 200 kelime)
– Program kapsamında “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” teması çerçevesinde geliştirilecek,
İstanbul ile ilgili araştırma/tasarım projesini kaleme aldığı kapsamlı ve açıklayıcı metin (En fazla 300 kelime) - Güncel Özgeçmiş (CV)
- Çalışmaları İçeren Dosya (Portfolyo)
- İngilizce Yeterliliği Gösteren Sınav Sonuç Belgesi*
* İngilizce yeterlilik belgesi, program başvurularında ön koşul değil, tercih nedenidir.
Başvurular arasından seçilecek katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak.
Sertifika Programı, başvuru süreci ve dokümanlara yönelik detaylı bilgiler Başvuru ve Sıkça Sorulan Sorular sayfalarında incelenebilir.
2020 Güz Dönemi Sertifika Programı başvuruları için son gün 10 Ekim 2020!
Başvuru formu için tıklayın.