AURA Seminerleri: Gürbey Hiz “Tahayyüller, İnşalar ve Deneyimler Atlası”
Tahayyüller, İnşalar ve Deneyimler Atlası
Modernleşmeye paralel olarak, on dokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren resimli periyodik basılı yayınlar, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki popüler ve görselleştirilmiş yeni bir bilgi biçiminin ifade edilmesini olanaklı hale getirir. Bu yayınlar, halihazırda oluşmakta ve dönüşmekte olan çeşitli toplumsal mekânların üretimine aktif olarak katılır. Dönemin en etkili resimli dergilerinden Servet-i Fünûn, görsel ve metinsel araçlar ile mekânı anlatıya dönüştürürken bunu minör, tutarsız ve tereddütlü bir yapı ile okuyucularına aktarır. “Tahayyüller, İnşalar ve Deneyimler Atlası” çalışması, 1891-1910 yılları arasındaki Servet-i Fünûn içerisindeki anlatılar ile üretilen toplumsal mekanları odağına alarak dergi sayfalarından keşfedilen anlatıları yeni bir form ile tekrar dolaşıma girmesini hedefler. Bunu yaparken, dönemin ortaya çıkan toplumsal mekânlarının birer imgesini üretir ve modernite deneyiminin Osmanlı coğrafyası içerisindeki tartışmalarını okumak için alternatif yeni bir anlatı sunar.
Gürbey Hiz Hakkında
İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 2008 yılında mezun oldu. 2013 yılında yine aynı fakültede Mimari Tasarım Programı’nda “Rastlantı Kavramının Kent Keşifleri Özelinde İncelenmesi” konulu Yüksek Lisans tezini tamamladı. Halen İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Doktora çalışmalarına devam etmekte.
Gürbey Hiz, Trafo Mimarlar, DS Mimarlık ofislerinin de aralarında bulunduğu çeşitli ekiplerde görev aldı. Çok sayıda yarışma katılımı, atölye yürütücülüğü, video çalışması buluan Hiz, Kadir Has Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde Araştırma Görevlisi pozisyonunda çalışmalarına devam etmekte.
Çalışmaları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.