AURA İstanbul 2021 Bahar Dönemi Sertifika Programı Başvuruları Başladı!
AURA İstanbul 2021 Bahar Dönemi Sertifika Programı için başvurular başladı. Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyo yürütücülüğünü, Zuhal Kol, Carlos Zarco Sanz, Tuna Han Koç ve Zeynep Altınbaşlı‘nın üstleneceği program, 29 Mart tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek. Son başvuru tarihi ise 14 Mart 2021.
AURA İstanbul 2021 yılı Bahar Dönemi Sertifika Programı, mimari ve kentsel tasarım sürecini hem teorik hem de pratik düzeyde ele almak, disiplinler arası bakış açısı geliştirmek ve kendi özel ilgi alanları üzerinde çalışma olanağı bulmak isteyen genç meslek insanlarına kapılarını açıyor.
Programa mimari, iç mimari ve kentsel ölçekte araştırma ve proje üretmek isteyen, tüm disiplinlerden lisans mezunları başvuruda bulunabiliyor. Sertifika Programına başvurmak için gerekli olan lisans derecesi; mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, plastik sanatlar gibi mimarlık, tasarım ve mühendislik fakültelerinden olabileceği gibi sosyoloji, antropoloji, edebiyat, ekonomi gibi sosyal bilimler bölümlerinden mezun olmuş ve mimarlık/şehircilik üzerine çalışmak isteyen herkesi kapsıyor.
AURA İstanbul Sertifika Programı katılımcılarına,
• Akademik ve profesyonel hayata geçişte donanımlarını zenginleştirme,
• Mimarlık ve şehirciliğin düşünsel boyutuna yeni pencereler açma,
• Güncel kentsel meseleleri disiplinler arası bakış açışı ile ele alma,
• Kendi seçtiği bir konuda nitelikli yol göstericiler ile araştırma yapma olanağı sunuyor.
Bahar Dönemi boyunca, koronavirüse (Covid-19) yönelik alınan önlemler nedeniyle tüm stüdyo görüşmeleri, seminer, konferans ve etkinlikler online platformlar üzerinde gerçekleşecek. Katılımcıların program kapsamında düzenlenecek dijital etkinliklerin dinamik yapısına uyum sağlamaları ve dönem boyunca tam zamanlı olarak programda yer almaları bekleniyor. Başvurular arasından seçilecek tüm katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak.
Program İçeriği:
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel sorunlara disiplinler arası bakış açısıyla yaklaşıyor.
2021 Bahar Dönemi’nde “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu”nda, katılımcıların bireysel ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda belirleyecekleri proje ve araştırmalar, Zuhal Kol, Carlos Zarco Sanz, Tuna Han Koç ve Zeynep Altınbaşlı yürütücülüğünde geliştirilecek.
Stüdyonun başlangıç bölümünde, katılımcılar grup çalışmalarına yoğunlaşacak. Sonrasında, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Hazırlanan içerik, stüdyo kapsamında yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası konferanslarına, AURA Forum tasarımcı buluşmalarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere katılma olanağı sunuyor.
Başvuru için Gerekli Belgeler:
- Niyet Mektubu:
– Katılımcı adayının, programa katılma amacı ve hedeflerini kaleme aldığı metin (En fazla 200 kelime)
– Katılımcı adayının bireysel ilgi alanları doğrultusunda program kapsamında geliştirmeyi planladığı, İstanbul ile ilgili araştırma/tasarım projesini kaleme aldığı kapsamlı ve açıklayıcı metin (En fazla 300 kelime) - Güncel Özgeçmiş (CV)
- Çalışmaları İçeren Dosya (Portfolyo)
- İngilizce Yeterliliği Gösteren Sınav Sonuç Belgesi*
* İngilizce yeterlilik belgesi, program başvurularında ön koşul değil, tercih nedenidir.
Başvurular arasından seçilecek katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak. 2021 Bahar Dönemi Sertifika Programı başvuruları için son gün 14 Mart 2021!
Başvuru hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Başvuru formu için tıklayın.
Stüdyo Yürütücüleri:
Tuna Han Koç hakkında:
1986 yılında Erzurum’da doğdu. 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü‘nden mezun oldu. Çalışmalarını 2011-2015 yılları arasında kurucularından olduğu Kolektif Mimarlar‘da sürdürmüştür. 2015 Yılında Zeynep Altınbaşlı ile Rasa Stüdyo’yu kurmuştur. Çalışmalarını Rasa Stüdyo bünyesinde sürdürmektedir.
Meslek hayatı boyunca birçok ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmasında ödüller kazanmıştır ve jüri üyeliği yapmıştır. Lüleburgaz Otobüs Terminali ve Türkan Şoray Kültür Merkezi binaları ile iki defa Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülü kazanmıştır. Projeleri birçok farklı sergi ve seçkilerde sergilenmiştir.
Profesyonel çalışmalarına ek olarak Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi gibi birçok okulda atölye yürütücülüğü yapmıştır. Meslek hayatı boyunca birçok üniversitede jüri üyelikleri ve söyleşiler yapmıştır. Halen Özyeğin Üniversitesi’nde ve Maltepe Üniversitesi’nde stüdyo yürütücülüğüne devam etmektedir.
Zeynep Altınbaşlı hakkında:
1991 yılında İzmir’de doğmuştur. 2010 yılında İzmir Saint Joseph Lisesi‘nden, 2014 yılında İzmir Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü‘nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimari Tasarım Sorunları Ana Bilim Dalı’ndan ‘’Metinden Diyagrama Mimarlık Kuramı: Delirious New York ve Yes is More’’ başlıklı teziyle Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen MSGSÜ’de doktora eğitimine devam etmektedir.
2015 yılında Tuna Han Koç ile birlikte Rasa Stüdyo’yu kurmuştur.
Birçok ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmasında ödüller kazanmıştır. Projeleri çeşitli sergi ve seçkilerde sergilenmiştir.
Profesyonel meslek yaşantısının yanında üniversitelerde jüri üyeliği ve söyleşiler yapmıştır. Halen Maltepe Üniversitesi’nde stüdyo yürütücülüğüne devam etmektedir.
Zuhal Kol hakkında:
Zuhal Kol, güncel çalışma ve araştırmaları, kamusal alan, altyapı ve ekolojik girdilerin kesişimindeki tasarım ilişkilerine odaklanan Openact Architecture’in kurucu ortağı ve mimardır. Madrid ve İstanbul’da kayıtlı büroları olan stüdyonun projeleri farklı ülkelerde, çeşitli ölçeklerde mimari ve kentsel tasarım işlerini içermektedir.
Zuhal, 2013 yılında Cornell University Master of Architecture + Urban Design programından, 2011 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Mimarlık Fakültesi birincisi olarak mezun oldu. 2010-11 yılları arasında Brandenburg Technical University (DE) bünyesinde Erasmus öğrenci değişim programını tamamladı. 2012-2013 yılları arasında Cornell AAP’deki çalışmaları sırasında, “Petropolis of Tomorrow” araştırma ekibinin bir üyesiydi ve bir araştırma görevlisi olarak Cornell’de çalıştı. Bu araştırmadaki çalışmaları 2016’da Lizbon Triennale’de sergilendi. Profesyonel aktiviteleri süresince İstanbul Teknik Üniversitesi, Cornell University, Europan International Forum gibi akademik kurumlarda ve çeşitli tasarım festivallerinde konuşmacı olarak katılımda bulundu; lisans ve lisansüstü mimarlık stüdyolarında kısa dönem davetli eğitmenlik, jüri üyeliği ve çalıştay yürütücülüğü görevlerinde yer aldı; 2020 güz dönemi itibatıyla da İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesinde eğitmen olarak akademideki çalışmalarına devam etmektedir.
Ulusal ve uluslararası mimari yarışmalardaki önerileri çeşitli seviyelerde ödüller aldı. Zagreb “Swap on the River” ve Bandırma Tasarım Parkı projeleri yarışmalarda birincilik ödülü sonrası Hırvatistan ve Türkiye’de uygulamaya geçen yarışma projeleridir. Makale ve projeleri birçok ulusal ve uluslararası yayında yer almış ve işleri birçok uluslararası platformda sergilenme olanağı bulmuştur.
2014 yılından beri Madrid’de yaşamaktadır.
Carlos Zarco Sanz hakkında:
Carlos Zarco Sanz, farklı ülkelerde, çeşitli ölçeklerde mimari ve kentsel tasarım işleri üzerine çalışan, Madrid asıllı bir mimar ve Madrid-İstanbul odaklarından çalışmalarını yürüten Openact Architecture’ın kurucu ortağıdır.
2013 yılında Universidad Europea de Madrid / Escuela de Arquitectura, Ingenieria y Diseño fakültesinden lisans ve yüksek lisans bölümlerini tamamlayarak mezun oldu. Ulusal ve uluslararası mimari yarışmalardaki önerileri çeşitli seviyelerde ödüller aldı. Moraça Nehri “Everyday Oasis” projesi, Haliç Kıyıları ve Taksim Kentsel Tasarım Yarışması önerileri 2020-2021 yıllarında Openact ekibi ile aldığı en güncel ödülleridir. Zagreb “Swap on the River” ve Bandırma Tasarım Parkı projeleri ise yarışmalarda birincilik ödülü sonrası, Hırvatistan ve Türkiye’de uygulamaya geçen yarışma projeleridir.
Çalışmaları, İspanya ve Türkiye’nin yanı sıra ABD, İtalya, Arjantin ve Çin’in çeşitli yerlerinde sergilendi; makale ve projeleri Arquitectura Viva, Association, Scenario Journal ve Praznine gibi birçok kitap ve dergide yayınlandı. 2013 yılından beri Madrid ve İstanbul’da kayıtlı büroları ile farklı ülkelerde, çeşitli ölçeklerde mimari ve kentsel tasarım işleri üzerine yoğunlaşan Openact Architecture’ın kurucu ortağı olarak mimarlık kariyerine devam etmektedir. Carlos’un stüdyodaki çalışmaları açık uçlu sistemler üzerinden kentsel tasarım mekanizmalarını test etmek ve çağdaş kent yaşamını destekleyen/teşvik eden farklı ölçeklerde uyarlanabilir, esnek ve organik senaryolara odaklanıyor.
Stüdyo pratiğinin yanı sıra kısa dönem davetli eğitmenlik, jüri üyeliği ve çalıştay yürütücülüğü görevlerinde de yer almaya devam etmektedir, şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tasarım stüdyolarında yürütücülük yapmaktadır.