AURA Söyleşi: Marmara Bölgesini Haritalamak
Marmara Belediyeler Birliği tarafından organize edilen MARUF21 (Marmara Urban Forum) #MARUFontheGo kapsamında, TROX Turkey desteğiyle düzenlenen “Marmara Bölgesini Haritalamak: Bir Ön Biyopsi” atölyesinin sergisi, 27 Ekim – 7 Kasım 2021 tarihleri arasında TMMOB Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi‘nde ziyaret edilebiliyor.
Marmara Bölgesi’ne ait kentsel problemlerin analiz edildiği atölyenin çıktısı olan sergide, eskizlerden yaratıcı haritalama tekniklerine, kolajlardan video ve ses yerleştirmelerine kadar pek çok farklı temsil yer alıyor.
Serginin kapanış etkinliği olarak, 6 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da AURA İstanbul araştırmacıları eşliğinde bir sergi turu ve ardından atölye yürütücüleri, Eda Yücesoy, Tansel Korkmaz ve Sinan Logie ile projenin koordinatörü Seda Altan’ın moderatörlüğünde herkese açık bir söyleşi gerçekleşecek.
Tarih: 6 Kasım Cumartesi
Saat: 16.00-18.00
Yer: TMMOB Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent Şubesi (Karaköy)
Fiziksel olarak gerçekleşecek etkinlikte, pandemi nedeniyle, sınırlı sayıda katılımcıya yer verilecek. Katılmak isteyenlerin eventbrite üzerinden kayıt olmaları ve etkinlik esnasında HES kodlarını yanlarında bulundurmaları gereklidir.
Kayıt için tıklayın.
“Marmara Bölgesini Haritalamak: Bir Ön Biyopsi”
Kurulduğu 2017 yılından bu yana İstanbul ve ötesinde kentsel çalışmalar açısından en yenilikçi bağımsız araştırma enstitülerinden biri olarak kendini şekillendiren AURA İstanbul, MARUF21 kapsamında Marmara Denizi kıyılarının çeperinde kentsel ve kırsal konularda bir atölye çalışması düzenlemek için davet edildi.
İnsanlık evriminin önemli tarihsel dönemlerine ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi, doğal kaynaklar ve ekolojik sistemler açısından oldukça zengindir, ek olarak Türkiye ekonomisinin %60’ından fazlasını üretmektedir. Bu çerçevede, son yıllarda köprü ve otoyol şeritleri gibi altyapılara yapılan önemli yatırımlar, bölgedeki belediyeler arasındaki bağlantıyı büyük ölçüde artırmıştır. Daha büyük ölçekte, mevcut deniz yollarına ek olarak bölgedeki bu kesintisiz yol sistemi, bölgedeki makro-bölgesel alışverişleri de iyileştirmiştir.
Bölgedeki bu sermaye ve yatırım birikimi ulusal düzeyde Türkiye’nin diğer coğrafyalarını kalkınma kaynaklarından uzaklaştıran önemli bir zenginlik asimetrisi yaratarak, bölgesel düzeyde ise doğal peyzajlar ve su kaynakları gibi olanakları baskı altına alarak büyük bir gerilim yaratıyor. Son zamanlarda Marmara Denizi’nde yayılan müsilaj, uzmanlar tarafından bölgedeki insani, tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Makro-bölgesel ölçekte Marmara bölgesini incelemek bölgenin yapısı hakkında bize bazı ipuçları veriyor. Ekonomik bir merkez olarak İstanbul, Kocaeli’den Bursa’ya uzanan yoğun sanayi bölgesi, Çanakkale Yarımadası’nın kuzeyindeki madencilik ve enerji üretimi ve Gelibolu’dan Trakya Yarımadası’na kadar uzanan tarımla karışık sanayi merkezleri bu kentsel bölgenin döngüsel ve sürekli faaliyetlerini tanımlamaktadır.
AURA İstanbul’un Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirdiği bu ilk araştırma atölyesi için araştırmacılara Eda Yücesoy, Tansel Korkmaz ve Sinan Logie eşlik etti. 14 araştırmacıdan oluşan ekip, deniz havzasını çevreleyen ekolojik koridorlar boyunca insan faaliyetleri ve doğal kaynaklar arasındaki stres noktalarını belgelemek için saha araştırması yaptı. Bu ilk biyopsi sırasında, mega kent İstanbul daha önce birçok araştırmaya konu olduğu için ele alınmadı. Araştırmanın amacı, iklim krizi ve kapitalist üretim süreçleri sonucunda ortaya çıkan (kapitalosen) sorunların bu kritik çağında, kırsal ve kentsel kalkınmanın yeni potansiyel stratejilerini tanımlamak oldu.
Stüdyo, son yıllarda bu konularda çalışan birçok akademisyenin seminer katkılarıyla da zenginleşti.
Biyopsi Noktaları: Gebze-Altınova, Gemlik-Orhangazi, Biga, Gelibolu, Çorlu
Detaylı bilgi için AURA İstanbul’un web sitesini ziyaret edebilirsiniz.