Cumartesi Aurası: Ali Akay “Post-kolonyal Dönemde Düşüncenin Macerası”
Cumartesi Aurası disiplinlerarası konferans dizisi, 28 Mayıs Cumartesi günü saat 16.00’da Ali Akay’ı ağırlıyor…
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul tarafından, 2017 yılından itibaren düzenli olarak organize edilen disiplinlerarası konferans dizisi, Cumartesi Aurası; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akay konuk ediyor.
“Post-kolonyal Dönemde Düşüncenin Macerası” başlıklı konferans, 28 Mayıs Cumartesi günü saat 16.00‘da Zoom platformunda düzenlenecek.
Stoneline desteğiyle gerçekleşen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsiz olacak. Eventbrite üzerinden kayıt olan katılımcılara Zoom oturum linki e-posta yoluyla iletilecek.
“Post-kolonyal Dönemde Düşüncenin Macerası”
İçinde yaşamakta olduğumuz dönem teorik olduğu kadar pratikte de post-kolonyal veya dekolonyal olarak adlandırılan döneme ait olarak belirlenmektedir.
Bu durum hem eski sömürgelerde hem de eski sömürgeci metropollerde yapılmakta olan siyasi ve sanatsal tartışmaların odağındır.
Irkçılık, kesişimsellik ve sömürgeci ve sömürge sonrası düşünceden çıkmak ile kimlikçi siyasi çıkışlar gerçekleştirmek arasındaki mücadele konferansın ana topiği olacaktır.
Ali Akay
Paris’te, 1976-1990 yılları arasında Paris VIII Üniversitesi’nde Sosyoloji, Felsefe ve Siyaset Bilim okuyan Ali Akay, 1990 yılından beri İstanbul’da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir Aynı Üniversitenin Resim Bölümü’nde 1992 yılından beri doktora derslerini sürdürmektedir. 1980’li yılların sonu ve 1990’lı yılların başlarında Deleuze ve Guattari’den çeviriler yapmıştır. Felsefe ve Sosyoloji çalışmalarının yanı sıra çağdaş sanat ortamında, 1990’lı yılların başından beri sergiler yapmakta yazılar yazmakta ve kitaplar yayınlamaktadır .
Ali Akay, MSGSÜ dışında, Almanya’da, Berlin’de Humboldt Üniversitesi’nde , Fransa’da, I.N.H.A. (Sanat Tarihi Milli Enstitüsü), Paris VIII Üniversitesi, Sorbonne ve Amerika’da Columbia Üniversitesinde çalışmıştır. Paris’te Jeu de Paume Müzesi’nde “Exilocrates” adı altında tim seneyi kapsayan seminer dizisi yapmıştır.
İstanbul (Autrement Pres), Placing Turkey on the Map of Europe (Boğaziçi University Press), Postmodernisme et apres ? (Editions Kimé), Model Turkei (Wallstein Verlag), Unleashed (Time and Hudson) adlı kolektif kitapların yazarlarındandır. 1992 yılında Toplumbilim dergisini kurmuş ve 2011 yılına kadar bu dergiyi sürdürmüştür. 2011 yılında, şu anda devam etmekte olan Teorik Bakış dergisini kurmuştur. 2003 -2005 yılları arasında da Plato adlı çağdaş sanat dergisinin ortak kurucusudur. 2012 den itibaren Teorik Bakış dergisini kurmuştur ve bu dergi çıkmaya devam etmektedir.
Son yayınlanmış kitapları arasında, Seza Paker Refleksif Akışkanlıklar, (Masa Yay.), Postmodernizmin ABC’si, (Say yay). Birleşmeyen Sentez, (Yapı Kredi Yay). Sanat Tarihi: Sıradışı bir Disiplin, (Yapı Kredi Yay). Sanatın Gramları, (Bağlam Yay). Siyaset Bir Düşünce Alanıdır, (Dedalus yay) Armağan, Tekil Düşünce ve M. Foucault’da İktidar ve Direnme Odakları, Sanat Bizi Seviyor, Felsefe Yazıları (Doğu Batı yayınları), Pisuarın Bir Dekonstrüksiyonu (E. Zeytinoğlu ile birlikte), Kulakdavulunun Eğrisi, Sanatın ve Sosyolojinin Ruh Hali; Konu-m-lar (Belge yay), Félix Guattari, Öznellik Alanları ve Minör Politika (Otonom Yay) ve de 2021 yılında Delilik Gemisi (Ayrıntı Yay) ve Aydınlanma Nedir?(Doğu Batu Yay) sayılabilir.
Cumartesi Aurası
Cumartesi Aurası, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un Sertifika Programı kapsamında, program katılımcılarına yönelik düzenlenen disiplinler arası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, edebiyat, teknoloji ve felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
2017 yılından bugüne herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen Cumartesi Aurası, 2020 yılı Nisan ayı itibariyle dijital platformlarda gerçekleşmektedir.
Cumartesi Aurası etkinlik arşivine ulaşmak ve AURA İstanbul Youtube kanalı üzerinden izlemek için tıklayın.