AURA Focus: Renkli DYOloglar #2
AURA İstanbul ve DYO iş birliğiyle “Renkli DYOloglar” Paneli 30 Kasım Çarşamba günü Yaşar Üniversitesi’nde!
AURA İstanbul ve DYO iş birliğiyle “Renkli DYOloglar” Paneli 30 Kasım Çarşamba günü saat 14:00’te Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek.
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un mimar ve tasarımcıları, yapı ürünleri ve üreticileri ile ortak bir platformda buluşturduğu AURA Focus serisi, DYO Boya iş birliğiyle “renk” temasını ele alarak İzmir’de düzenlenecek.
2019 yılında başlayan, renklerin farklı disiplinlerin bakış açısı ile ele alındığı Renkli DYOloglar söyleşi serisinin ilki, 1 Mart 2019’da İzmir Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşti. İkinci Renkli DYOloglar projesi, AURA İstanbul’u destekleyen 12 mimar ve tasarımcının konuk olduğu röportaj serisi ile devam etti. Serinin üçüncüsü ise 2020-2021 yılı boyunca devam eden koronavirüs pandemisi nedeniyle online platform üzerinden “Türkiye’nin Renkleri” başlığı ile gerçekleşti.
İzmir’de başlayan Renkli DYOloglar serisi, 2022 yılında Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan ikinci panel ile devam ediyor. Moderatörlüğünü AURA İstanbul’un kurucularından Mimar Yılmaz Değer’in üstlendiği panelde, konuşmacılar, Ressam Ömer Yiğit Aral, Mimar Ahmet Tercan ve Grafik Tasarım Tarihçisi Sinan Niyazioğlu olacak. Panelde “renk” sanat, mimarlık ve tasarım disiplinlerinin penceresinden ele alınacak.
Moderatör:
Yılmaz Değer (Y.Mimar, AURA İstanbul Kurucu Üyesi)
Panelistler:
Prof. Ömer Yiğit Aral (MSGSÜ, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü)
Prof. Dr. Ahmet Tercan (MSGSÜ, Mimarlık Bölümü)
Prof. Sinan Niyazioğlu (MSGSÜ, Grafik Tasarım Bölümü)
Program Akışı:
14:00 AURA Focus “Renkli DYOloglar” Paneli
16:30 Kokteyl
Etkinliğe mimar, iç mimar, şehir plancısı, yapı sektörü profesyonelleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılması bekleniyor. Eventbrite üzerinden ücretsiz kayıt ile katılım herkese açık ve ücretsizdir.
PANELİSTLER:
Ömer Yiğit Aral
1971 yılında Samsun’da doğdu. İlk ve Orta Öğretimini İstanbul’da tamamladı. 1989 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne girdi. Yine Mimar Sinan Üniversitesi Resim Anasanat Dalında 1996 yılında Yüksek Lisans, 2002 yılında Sanatta Yeterlik yaptı. 1999-2010 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü’nde çalıştı. Kısa dönemler MSGSÜ GSF Dekan vekilliği ve İRHM Müdürlüğü görevlerini yaptı. 2011 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmakta ve Bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir. MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Renk Teorileri ve Resim Teknikleri ve Teknolojileri üzerine dersler vermektedir. 3 kişisel sergi ve birçok yurtiçi ve yurtdışı karma sergiye katılım gerçekleştirmiştir.
Ahmet Tercan
Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ), Mimarlık Bölümü’nü bitirdi ve aynı kurumda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisans tezinin ardından 1990-1993 arasında New York, Pratt Institute’de 2. derece yüksek lisans ve serbest mimarlık çalışmaları yaptı. 1993’te MSÜ’deki görevine döndü ve 2000 yılında doktora çalışmasını tamamladı. Halen MSÜ Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesidir. Çeşitli mesleki yayınlarda makale ve yazıları yayınlanmıştır.
1990 yılında Norm Mimarlık’ın kurucu ortaklarından oldu. Acıbadem Bodrum Hastanesi Projesi ile 2008 yılı Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülleri Proje Dalında, Troya Müzesi Projesi ile 2011 yılı Troya Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması ‘nda, Bursa Nilüfer Kampüsü Projesi ile 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kampüsleri Ön Seçmeli Ulusal Mimari Proje Yarışması‘nda ödülleri bulunmaktadır.
Sinan Niyazioğlu
Grafik tasarım tarihçisi, basılı mecra temelli görsel arşiv uzmanıdır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakütesi Dekanı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Grafik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Grafik Tasarım Bölümü öğretim üyesidir.
Grafik Tasarım Tarihi, Tasarım Okumaları, Medya Okumaları derslerini yürütmektedir. Viyana Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (2010), Halle Tasarım Fakültesi (2013) ve Augsburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tasarım Fakültesi’nde (2007, 2014 ve 2019) konuk hoca olarak ders vermiş ve sergi projeleri düzenlemiştir.
Görsel propaganda tarihi, grafik tasarım tarihi ve görsel kültür tarihiyle ilgili tematik arşiv sergilerinde küratör olarak görev alan Sinan Niyazioğlu’nun kitap ve makaleleri arasında; JDPA: Journal of Decorarive Arts and Propaganda, Türkiye sayısı (Wolfsonian-2015), İroni ve Gerilim: İkinci Dünya Savaşı Yıllarında İstanbul’da ve Ankara’da Savaş Algısı (VEKAM-2016), Komik ve Tipik: Wilhelm Busch ve Çizgi Roman Dünyası (Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği-2018), The Political Portrait: Leadership, Image and Power, Türkiye Bölümü (Routhledge-2020) ve Alfabe ve Matbuat: Türkiye’de Alfabe Devrimi ve Matbuat Rejimi 1928-1939 (VEKAM-2021) yer almaktadır.
Sinan Niyazioğlu, Uluslararası Tasarım Tarihçileri Topluluğu tarafından iki yılda bir düzenlenen ICDHS: International Conferences on Design History and Studies Sempozyumları’nın 2014 Averio, 2016 Taipei, 2018 Barselona, 2020 Zagrep ve 2022 Bogota Bilim Komitesi Üyeleri arasında yer almıştır. Priştina, Zagrep, Batum ve Tiflis’in kent kütüphaneleri, arşiv merkezleri ve sanat akademilerince düzenlenen Balkanlar ve Kafkaslar’da görsel kültür tarihi yazımı ve görsel arşiv çalışmalarıyla ilgili uluslararası çalıştay ve seminerlerde görev alan Sinan Niyazioğlu, merkezi Londra’da bulunan Design History Society üyesidir.
MODERATÖR:
Yılmaz Değer
1956 yılında İstanbul’da doğdu. 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yüksek Mimar olarak mezun oldu. 1981-1987 yılları arasında, yurt dışında, eğitimin yanı sıra Zürich ve Paris’te çeşitli mimari bürolarda çalıştı. 1987 yılında İstanbul’da kurucu ortak olarak Lotus Mimarlık Şirketi’ni kurdu. 2015 yılından itibaren, kurucusu olduğu Değer Mimarlık Tasarım şirketinde mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. 1997 yılından bu yana İsviçre’de de kurucu ortağı olduğu Deger Design Architektur GmbH şirketinde, Türkiye’nin yanı sıra, mimari proje çalışmalarına devam etmektedir. Ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmalarına katılmış ve farklı kategorilerde ödüller almıştır.
2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, Mimari Proje Tasarımı konusunda Öğretim Görevlisi olarak başladığı eğitmenlik çalışmalarını 2013 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ve 2019 yılından itibaren Yeditepe Üniversitesi’nde sürdürmektedir. 2017 yılında, kar amacı gütmeyen bir kurum olan, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un kurucu üyeleri arasında yer almış, ve günümüzde, yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak katkılarını sürdürmektedir.