Cumartesi Aurası: Elif Yeşim Özgen Kösten “Depreme Çok Disiplinli Bakış”
2017 yılından bugüne herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen, Cumartesi Aurası disiplinler arası konferans dizisi, 2023 Bahar Dönemi’nde AURA İstanbul’un Beşiktaş’ta yer alan merkezinde yüz yüze olarak devam ediyor…
AURA İstanbul, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından, Bahar’23 dönemi boyunca bilimin yol göstericiliğinde gerçekleşen ve yaşam çevremizi şekillendiren disiplinlerarası araştırma ve uygulamaları gündeme taşıyan “Deprem Serisi” düzenliyor.
DYO Boya desteğiyle düzenlenen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsizdir. Kontenjanın sınırlı olduğu etkinlik için kayıt gereklidir.
Depreme Çok Disiplinli Bakış: Yerbilimleri/Şehircilik/Mimarlık
Cumartesi Aurası, 18 Mart 15.00 tarihli açılış konferansına “Depreme Çok Disiplinli Bakış: Yerbilimleri/Şehircilik/Mimarlık” başlıklı konuşmasıyla mimar Elif Yeşim Özgen Kösten konuk oluyor.
Konferansın ardından, Elif Yeşim Özgen Kösten yürütücülüğündeki, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü Yüksek Lisans Atölyesi’nin katılımcıları tarafından “Afet Sonrası Literatür Araştırması: Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay” sunumunu gerçekleşecek.
—
18 Mart tarihinden itibaren, AURA İstanbul’un Güz’22 Dönemi Sertifika Programı katılımcıları tarafından, Ersen Gürsel ve Ayşegül Kuruç danışmanlığında üretilen, Araştırma Tabanlı Tasarım Projeleri sergisi de AURA İstanbul giriş holünde hafta içi saat 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Elif Yeşim Özgen Kösten
1991 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde “Mimarlık Bölümü” lisans eğitimini, 1996 yılında aynı kurum ve bölümde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Doktora derecesini 2002 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden aldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Anadolu Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Kocaeli Üniversitesi’nde, yüksek lisans programında Kentsel Konut Mimarlığında Mekânsal Dönüşüm, Konut ve Değişim, Yer Bağlamında Afet ve Konut derslerini vermekte ve yüksek lisans atölyesinin yürütücülüğünü üstlenmektedir. Lisans programında ise Mimari Tasarım, Mimarlıkta Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı, Şehircilik Uygulama Tasarımı, Mimari Anlatım Teknikleri dersleri vermektedir.
Araştırma alanları arasında kentsel konut, sosyal mekân, afet ve konut, kentsel tasarım ve çevre koruma, kent tarihi ve kent kimliği yer almaktadır. Bu konularda çok sayıda makaleleri yayınlandı.
Afet ve Konut araştırmalarına ilişkin, 2009-2011 yılları arasında KOÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’nin desteğiyle “Kocaeli Değirmendere İlçesinde Deprem Faktörüne Bağlı Olarak Konut Profili Analiz Projesi“ ve 2012-2014 yılları arasında TÜBİTAK desteğiyle “Kocaeli- Gölcük-Değirmendere Beldesi Kentsel Afet Risk Yönetimine Dair Tehlike Analizinin Saptanması Projesi”nin yürütücülüğünü üstlendi.
2014 yılında düzenlenen Çanakkale Belediyesi Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Yenileme Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda “Yık/ma-Ekle” projesi ile katıldı.
Yayımladığı ulusal/uluslararası kitaplar:
• Kentsel konut mekan dizgesi/arakesitlerin dönüşümü (2016), Kösten Elif Yeşim, Volga Yayıncılık, Editör: Elif Yeşim Özgen Kösten, İzmit/Kocaeli, Tarih: Ocak 2016
• İzmit: Zaman/Mekan/Kimlik (2015)., Kösten Elif Yeşim, Göregenli Melek, Karakuş Pelin, Teközel İbrahim Mert, İyilikçi Osman, Volga Yayıncılık, Editör: Elif Yeşim Özgen Kösten, İzmit/Kocaeli, Tarih: 26/10/2015
• Kır ile Kent Arasında Bir Yer: Değirmendere (2014)., Kösten Elif Yeşim, Gölcük Belediyesi / Gölcük Vizyon 2023 Kültür Yayınları Serisi, Editör: Mine Artu
• Urban Housing Spatial Pattern: Transformation Of Intersections, “Elif Yeşim Özgen Kösten”, (2011)., Özgen Elif Yeşim, Lap Lambert Academic Publıshıng, Gmbh&Co.Kg Dudweiler Landstr.99,66123 Saarbrücken, Germany, Editör: Elif Yeşim Özgen Kösten