AURA Crea: ”Muğla Yağcılar Hanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Atölyesi” başlıyor!
AURA Crea: “Muğla Yağcılar Hanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Atölyesi” başlıyor!
AURA İstanbul sertifika programına dahil olan genç mimar ve tasarımcılar alışık oldukları ölçek ve tasarlama süreçlerinin sınırlarını aşarak; gruplar halinde tasarımlarını üreterek Dyo‘yu yaratıcılıkları ile birleştirecekler.
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul ve Muğla Menteşe Belediyesi iş birliğinde, DYO Boya sponsorluğunda düzenlenen AURA Crea yarışması kapsamında, Yağcılar Hanı ve Çevresine yönelik kentsel tasarım projeleri üzerinde çalışıldı.
Muğla eski kent dokusu, yapısal özellikler ve mekânsal organizasyon biçimleri açısından çeşitlilik ve zenginlik içermektedir. Atölye kapsamında, Muğla Kentsel Sit Alanı içerisinde Arasta bölgesinde yer alan çalışma alanının tarihi kent dokusunun ve mimari kimliğinin korunması öncelik olarak belirlendi. Yağcılar Hanı ve Çevresine yönelik kentsel tasarım proje önerileri geliştirilirken, yapının yere ait bileşenleri ile bütüncül bir yaklaşımla analiz edilmesi önem taşıdı.
AURA İstanbul Sertifika Programı katılımcısı, on iki mimar, bir iç mimar ve bir şehir plancısından oluşan 14 kişilik ekip, 5-7 Haziran tarihleri arasında Muğla kent merkezinde alan gezisi gerçekleştirdi. Alan gezisi, Şehir Plancısı Dr. Kerem Ekinci’nin kentin dokusu, yerleşimi ve tarihi hakkında gerçekleştirdiği kent turu ile başladı. AURA İstanbul kurucu üyeleri Mimar Erhan İşözen ve Mimar Sinan İzgi, alan analizleri sırasında genç tasarımcılara eşlik etti. Menteşe Belediyesi, Yapı Kontrol Müdürlüğü uzmanlarından Yağcılar Hanı ve çevresine yönelik, yapıların ve sokakların mevcut durumu hakkında bilgi alındı. Muğla Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında belirlenen planlama sınırları, konut yerleşme alanları, çalışma alanları, açık ve yeşil alanlar, sosyal altyapı alanları, teknik altyapı ve yapılanma koşulları incelendi. Muğla Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ile buluşmalarda kent üzerine paylaşımlar yapıldı.
Yağcılar Hanı ve çevresini kapsayacak şekilde 7 proje alanı belirlendi. Genç profesyoneller, iki kişilik gruplara ayrılarak, tasarım çalışmalarını AURA İstanbul’un Beşiktaş’taki stüdyosunda tamamladı. Bu doğrultuda geliştirilen projelerde, mevcut yapı ve kentsel ögelerin bakım, onarım ve iyileştirmelerinin yapılması önerildi. Bu kapsamda, DYO Boya ürünleri ile hem korumaya hem de canlandırmaya yönelik uygulamalar önerildi. Mevcut yapıları koruyarak, yeni eklenen tasarım önerilerinde renk kullanımına yer verildi. Renklerin mekanı dönüştürücü ve iyileştirici etkisini vurgulayan projelerde, kullanılan renklerin yapı ve/veya kamusal alanın bağlamı ile ilişkisinin açıklanması beklendi.
Tasarım Parametleri:
- Belirlenen çalışma alanında, tarihi kent dokusu ve mimari kimliği korunmalı.
- Yapı, yere ait bileşenleri ile bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı.
- Mevcut yapı ve kentsel ögelerin bakım, onarım ve iyileştirmelerine yönelik öneriler getirilmeli.
- Kamusal alanın birleştirici niteliğini güçlendiren bir mekan kurgusu oluşturulmalı.
- Tasarım, renklerin mekanı dönüştürücü ve iyileştirici özelliğini vurgulamalı. (Mekanda yer alan tüm hacimlerde, cephe yüzeyleri, yapı konturları, zemin döşemeleri, kent mobilyaları vb. renk ve boya kullanabilir.)
- Kullanılan renklerin seçilen kamusal alanın bağlamı ile ilişkisini kurulmalı.
- Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde uygulanabilir bir tasarım oluşturulmalı.
Katılımcılar
AURA İstanbul 2023 Bahar Dönemi Sertifika Programı katılımcısı olan, mimarlık, iç mimarlık, şehir planlama disiplinlerinden gelen 14 lisans mezunu atölyede yer aldı.Katılımcılar iki kişiden oluşan 7 grup halinde çalışmalarını gerçekleştirdi.Katılımcılar iki kişiden oluşan 7 grup halinde çalışmalarını gerçekleştirdi.
Atölye Takvimi
- 1 Haziran Perşembe: DYO – İnşaat Boyaları Semineri
- 5-7 Haziran: Muğla – Menteşe, Arasta Bölgesi Alan Gezisi
- 8-12 Haziran: Proje Tasarım Süreci
- 9 Haziran Cuma: DYO – Renk ve Boya Danışma Toplantısı
- 10 Haziran Cumartesi: AURA – Proje Danışma Toplantısı
- 12 Haziran Pazartesi: Proje Teslimi
- 15 Haziran Perşembe:Proje Sunumları, Jüri Değerlendirmesi
Yer:
Yapı: | Yağcılar Hanı |
Dönemi: | Osmanlı / 1871-1890 |
Tanımı: | Yapının inşa tarihi bilinmemektedir fakat; 1871’de kurulan Muğla Belediye teşkilatının ilk başkanlığını 1890’a kadar yapan Hacı Kadı Süleyman Efendi döneminde, Gölcüklüoğlu ailesi tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Bu bilginin yanında üslup özelliklerinden yola çıkarak han 1871-1890 yılları arasına tarihlenebilir. Yapı; avlulu, iki katlıdır. Kareye yakın olan avlu, alt ve üst katta; kuzey, güney ve batıda revaklarla ve bu revakların gerisinde yer alan mekânlarla çevrelenmiştir. Alt katta, Kurşunlu Caddesi’ne bakan kısımda, hanın kapısız, geniş açıklıklı bir girişi bulunmaktadır. Batı cephesinde ise biri kuzeybatı, diğeri güneybatıda olmak üzere iki kapısı vardır. Kuzeybatıdan yuvarlak kemerli ve kuzulu kapıdan girildikten sonra uzun bir koridorla revaklı avluya geçilmektedir. Üst kata, kareye yakın plânlı avlunun güneydoğu ve kuzeydoğu köşelerine yerleştirilen birer merdivenle çıkılmaktadır. Sağlam taş duvara dayalı bağdadi ve ahşap karkas sistemde yapılan hanın geçmişte alt katı yağ ticaretinin merkeziyken, üst katı deve ve at kervanlarının gecelemesi için kullanılmıştır. |
Hikayesi: | Yapı, İstiklal Savaşı’nda İtalyanların karargâhı olmuştur. 1942’de Güzel Yayla Dokumacılık Küçük Sanat Kooperatifi kurularak Yağcılar Hanı’nda faaliyete geçmiştir. |
Bugünkü Kullanımı: | Han günümüzde restore edilerek el dokuması halılar, hediyelik eşya dükkanları, asırlık çınar ağacının altında dinlenme alanı bulunan ticari merkez olarak işlevini sürdürmektedir. |
Kaynakça: | Müge Satı, “Muğla Ticaret Yapıları”, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Denizli, 2013, 63-69. |
Danışman Jüri Üyeleri:
- Mehmet Mutlu Uysal (DYO Genel Müdür)
- Bahattin Gümüş (Muğla Menteşe Belediye Başkanı)
- Kerem Ekinci (Şehir Plancısı, Dr. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi)
Jüri Üyeleri:
- Ersen Gürsel (Mimar, EPA Mimarlık)
- Lory Zakar (Mimar, Archista)
- Erhan İşözen (Mimar, AURA Istanbul Kurucu Üyesi)
- Sinan İzgi (Mimar, AURA Istanbul Kurucu Üyesi)
- Alp Korkmaz (DYO İnşaat Boyaları Satış Direktörü)
- Pınar Şimşek (DYO Akademi Müdürü)
Ödül:
▪ 1. seçilecek grubun her üç üyesine Apple iPad 10.2 ve Apple Pencil ödülü verilecek.
▪ Diğer tüm yarışmacılara Arketon Kitap Seti ve LAMY Dolma Kalem hediye edilecek.