Cumartesi Aurası: Oral Göktaş “Tamir Dükkanı”
2017 yılından bugüne herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen, Cumartesi Aurası disiplinler arası konferans dizisi, 2023 Güz Dönemi’nde AURA İstanbul’un Beşiktaş’ta yer alan merkezinde yüz yüze olarak devam ediyor…
Serinin 4 Kasım Cumartesi tarihli konferansına, SO? Mimarlık ve Fikriyat‘ın kurucu ortağı, Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu eşküratörü ve AURA İstanbul’un Güz’23 dönemi Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu yürütücülerinden mimar Oral Göktaş “Tamir Dükkanı” başlıklı konuşmayla konuk oluyor.
Stoneline‘ın desteğiyle düzenlenen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsizdir. Kontenjanın sınırlı olduğu etkinlik için kayıt gereklidir.
Tamir Dükkanı
“İnşa etme çılgınlığına kapılmadan onarımda rol alan bir mimar nesline ihtiyacımız var.” Marina Tabassum
Tamir, mimar ve ömür sözcükleri, canlandırmak anlamını taşıyan aynı kökten gelir. Binalar da tıpkı makineler gibi canlı kalabilmek için düzenli olarak bakıma ve tamire ihtiyaç duyar. Tamir etmek, yüzeysel bir çekidüzen yerine mühendislik, tasarım ve zanaatı içeren topyekûn bir bakımı ve canlandırmayı gerektirir.
Bir yanda ekonomik, ekolojik ve sosyal krizler, diğer yanda gelişen malzeme ve inşaat teknolojileri, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara verilecek yanıtları çeşitlendiriyor.
– Mimarlık, kendi uygulama alanında yaşadığı sıkışmadan, bu çeşitlilik sayesinde çıkabilir mi?
– Yeni ihtiyaçlar ve olasılıklar, mimarlık üretiminin de çoğalıp çeşitlenmesine yol açacak mı?
AURA’da bu dönem Tamir Dükkânı başlıklı stüdyoda bu soruları tartışıyoruz…
Oral Göktaş
Sevince Bayrak ve Oral Göktaş, 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 2007 yılında SO?’yu kurdular.
2013 yılında MoMA/PS1 tarafından düzenlenen Genç Mimarlar Programı’nı kazandılar ve İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde “Göğe Bakma Durağı” adlı yerleştirmeyi hayata geçirdiler. 2015 yılında Royal Academy of Arts’ın davet ettiği yarışmayı kazandılar ve “Beklenmedik Tepe” projesi Londra’da inşaa edildi. Hemen ardından “Kayıp Bariyer” adlı işleri Roma’daki MAXXI’de sergilendi.
4. İstanbul Tasarım Bienali için geliştirdikleri “Yüzer Ev” projesi MAXXI ve Designmuseum Denmark’da sergilendi. Hem “Kayıp Bariyer” hem de “Yüzer Ev” eserleri, kalıcı koleksiyonları için MAXXI tarafından satın alındı. Çalışmaları uluslararası düzeyde yayımlandı, birçok ödül kazandı ve Mies ve Aga Khan Ödülleri’ne aday gösterildi. 2019 yılında Architectural Review Emerging Architecture Award’un finalistleri arasına girdiler.
2023 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın açık çağrısını kazanarak, Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü üstlendiler.
Cumartesi Aurası
Cumartesi Aurası, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un Sertifika Programı kapsamında, program katılımcılarına yönelik düzenlenen disiplinler arası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, edebiyat, teknoloji ve felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
2017 yılından bugüne herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen, Cumartesi Aurası disiplinler arası konferans dizisi, 2023 Güz Dönemi’nde AURA İstanbul’un Beşiktaş’ta yer alan merkezinde yüz yüze olarak devam ediyor.
Cumartesi Aurası etkinlik arşivini AURA İstanbul Youtube kanalı üzerinden izlemek için tıklayınız.