Cumartesi Aurası: Ufuk Doğrusöz “Mimarlık ‘Patafiziğinin’ Sacayağı”
2017 yılından bugüne herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen, Cumartesi Aurası disiplinler arası konferans dizisi, 2024 Bahar Döneminde AURA İstanbul’un Beşiktaş’ta yer alan merkezinde yüz yüze olarak devam ediyor…
Serinin 16 Mart 15.00 tarihli Bahar’24 dönemi açılış konferansına, mimar ve kent plancısı Prof. Dr. Ufuk Doğrusöz, “Mimarlık ‘Patafiziğinin’ Sacayağı: Konseptçilik, Antropolojicilik, Sofistik” başlıklı konuşmasıyla konuk oluyor.
Stoneline ana sponsorluğunda, Kahve Dünyası ikram sponsorluğunda düzenlenen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsizdir. Kontenjanın sınırlı olduğu etkinlik için kayıt gereklidir.
Mimarlık ‘Patafiziğinin’ Sacayağı: Konseptçilik, Antropolojicilik, Sofistik
“Patafizik”, düşünce üretme adabının en temel koşulu ve aracı olan mantıklı cümle kurmak, gözlem, kanıt, kavram/anlam uyumu, kısacası minimum bilimsellik koşullarının sağlanmadan yani yöntemsel bir aksiyomatik önkabul temeline (metafizik) dayanmayan “ben yaptım olducu” desteksiz “atma” geleneğinin mimarlık eğitimine sızmış haline verdiğimiz tanımlamadır.
Bu anlamıyla lafazanlık, patavatsızlık, laf ebeliği gibi halk deyişlerinin kavram şemsiyesidir.
Kahvehane kültüründe sempatik bir Hal olan Patafizik, Akademik Etiğin antitezidir.
Bu konferansta bu Patafizik kurgunun Mimarlık eğitimindeki üç niteliğini yani niteliksizliğinin yansımalarını ve yanlışlarını örnekleriyle inceleyecek antidotlarını önereceğiz.
Ufuk Doğrusöz
1951 de doğdu, ilk,orta ve lise eğitimini Galatasaray Lisesinde da tamamladıktan sonra 1970’te girdiği İ.D.G.S.A yı 1976 Y.Mimar olarak bitirdi ve Bina Bilgisi kürsüsüne asistan olarak atandı.
1978 Fransız hükümeti bursuyla doktora eğitimi için Paris’e giderek, bir yandan mimarlık tasarımının modelleştirilmesi konulu doktora araştırmasını diğer yandan şehircilik eğitimi sürdürdü. Centre de Recherche D’Urbanisme ve Paris 8 Üniversitesi Şehircilik Enstitüsünde Lisans ve Y. Lisans yaptı. Henri Prost İstanbul planı ile ilgili tez ile şehircilik doktora yeterlik programını tamamladı. Mimari tasarım ve eğitimine yönelik doktora çalışmaları bağlamında psikoloji ve eğitim bilimleri ön lisans programlarını izledi. 1984’te Paris 5 Sorbonne’da eğitim bilimleri ön lisansı ve 1986 da psikoloji lisans eşdeğerliğini aldı. 12 yıl süresince Paris’te, 1990’dan 2009’a kadar Strasbourg’da yaşadı. Kentsel ve toplumsal eşitlik kurumunda Kentsel dönüşüm alanında çalıştı. 1998 de MSÜ’den doktor unvanını aldı. 2009 yılında yurda dönerek, 2011 yılında MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde kadrolu öğretim üyesi olarak yeniden etkin akademik yaşama döndü, 2013 yılında Doçent 2019’da profesör oldu. MSGSÜ dışında Işık Üniversitesi’nde çalıştıktan sonra Nişantaşı Üniversitesi’nde çalışmıştır.
Mimari tasarım tarihi ve eğitiminin kavranmasına yönelik, semiotik, bilişsel ve iş psikolojisi, ergonomi, eğitim bilimleri, nörobilimler, ve genel bilgibilim ve felsefe ağırlıklı çok disiplinli inceleme ve araştırma alanlarında çalışmalarını sürdürmekte.
2016 -2020 yılları arasında MİAK Akreditasyon kurulu üyeliği yaptı.
Cumartesi Aurası
Cumartesi Aurası, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un Sertifika Programı kapsamında, program katılımcılarına yönelik düzenlenen disiplinler arası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, edebiyat, teknoloji ve felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.
Cumartesi Aurası etkinlik arşivini AURA İstanbul Youtube kanalı üzerinden izlemek için tıklayınız.