Mutfak ve mimarlık, tasarım, sanat arasında gastronomik bir anoloji kurmak ne derece mümkün?
Mutfak ve mimarlık, tasarım, sanat arasında gastronomik bir anoloji kurmak ne derece mümkün?
Kulağımıza ilişen gürültüyle bir mekanı hatırlamak, bir fincanın formunu dokunarak keşfetmek, görerek algıladığımız imgeler, posterler ve dahası…
Peki ya tat?
Tadı muhabbetinde gizli sofralar, asla daha güzeline rastlanmayacak anneanne sarmaları, seve seve yediklerimiz, yememeyi tercih ettiklerimiz, yapmaya üşendiklerimiz, bir türlü beceremediklerimiz, ve ustası olduklarımız ile mutfak; önce kişisel sonra da kültürel değerlerimizin birlikteliğiyle var olan bir paylaşım, deneyim, yaratı ve inşa alanı.
Yemek yapmayı ve mutfak ritüellerimizi düşünecek bol bol vaktimizin olduğu bugünlerde, sizleri bu sefer farklı bir gözden mutfağa davet ediyoruz. Dışarıdan söylenmiş hazır yemeğin ambalajını aceleci bir tavırla açmadığımız, tuzunu suyunu planlayarak – tasarlayarak eklediğimiz, bir sonraki günü de hesaba katarak ölçüsüne karar verdiğimiz mutfakta olma haline ve yemeğe; tasarımcı, mimar, sanatçı kimliğimiz ile yaklaşıyoruz.
Kentsel pratikler, mimarlık, tasarım ve sanat; farklı ölçek, ‘problem’ ve medyumlar ile bilinç dünyamızdaki bir fikri somut bir ‘inşa’ya dönüştürüyor. Peki ya bir tasarım nesnesi, öznesi ya da eylemi olarak yemeği nasıl inşa ediyoruz? Bir araya getirme ve inşa etme sürecinin yaratıcılığı mutfakta da karşımıza çıkıyor ve tıpkı tasarımcı kimliğimiz gibi farklılıklarımız ile anlam, bağlam ve değer kazanıyor. Un, beton yahut bir kağıt parçası yaratıcı tasarım süreçlerinin yalnızca bir malzemesi değil; aynı zamanda ortaya çıkmakta olan son ürünün kültürel ve duyusal bir deşifresi. Tüm bunlardan hareketle, ‘pişmekte olanın’ reçetesini; strüktür, kütle, malzeme, doku, renk, biçim, felsefe, bağlam ve daha nice tasarım/sanat kavramlarını göz önünde bulundurarak yeniden tarif etmeye çağırıyoruz.
Yarışmanın konusu:
Yenilebilir Tasarım Yarışması*, günlük yaşantımızın önemli bileşenlerinden yemeği mimari, tasarım veya sanat kavramları üzerinden düşünmeyi ve bir tasarım aracı olarak kullanmayı hedefliyor.
*Yenilebilir Tasarım Yarışması, AURA Alumni tarafından düzenlenen yarışma serisinin ilk etkinliğidir.
Yarışma takvimi:
Ödül:
Teslimde İstenenler:
1- ‘Yenilebilir Tasarım’ (fotoğraf ile temsili) – yemek hazırlama, pişirme, servis etme ve yeme eylemlerini tasarım pratikleri çerçevesinde ele alan ve üreten bir tasarım nesnesi (Aşağıda ‘Yenilebilir Tasarım’ derken neden bahsettiğimize dair detaylı bir açıklama bulacaksınız.)
2- Eskiz – tasarıma dair ilk fikirlerinizi ve yemeğin yapılmadan önceki halini temsil eden bir eskiz (Bu eskiz el çizimi, grafik çizim araçları veya herhangi başka bir yolla yaratılabilir.)
3- Açıklayıcı Metin ve Tarif – tasarımın isminin yer aldığı, hikayesinin, metaforunun ve/veya bağlamının anlatıldığı kısa bir açıklama yazısı ve yemeğin tarifi/reçetesi (500 kelimeyi aşmamalı.)
4- Video (tercihe bağlı) – tasarımın oluşum ve üretim aşamalarını anlatabileceğiniz, isteğe bağlı olarak tasarımınızı tarifleyip, sunabileceğiniz bir video (60 saniyeyi aşmamalı.)
5- Diğer materyaller (tercihe bağlı) – tasarımın anlatımını desteklemek adına ek görsel, çizim, haritalama ve referanslar
Mimar / Prof. Dr. (MSGSÜ)
Mimar / Plugofis
İstanbul Tasarım Bienali Direktörü / İKSV
Pop Up Dinner Şef / Oxalis Gastronom
Yemek Stilisti
Gurme, Yazar
Y. Mimar (MSGSÜ) / AURA İstanbul
Endüstri Ürünleri Tasarımcısı / DesignUM
Sevgili Yenilebilir Tasarım Yarışması katılımcıları,
Aşağıda yarışmanın içeriği, değerlendirme kriterleri ve teslim koşullarına dair bazı detaylar bulacaksınız. Ayrıca sizlere ilham olabilecek bazı referanslar da ekledik. Tüm katılımcılara, yaratıcılığınızın sınırlarını aştığınız ve keyifle ürettiğiniz bir süreç diliyoruz!
Yarışmanın İçeriği
‘Yenilebilir Tasarım’ nedir?
Yemeğin tadı/tatların birbiriyle uyumu ne kadar önemli?
Reçete noktasında daha önce yapılmamış olanı mı üretmeliyim? Yani sıfırdan reçete üretmem mi gerekiyor yoksa var olanı yorumlamakta serbest miyim?
Ürün tatlı, tuzlu ya da başlangıç, ana yemek, tatlı gibi her kategoriden olabilir mi ?
Yaptığımız tasarım farklı yemek türlerini birleştirebilir mi? Bu tarifin uzunluğunu etkileyeceği için sorun yaratır mı?
Eskiz nasıl olmalı, hangi teknikle hazırlanmalı?
Eskiz, tabağın bitmiş hali ile birebir mi olmalı?
Açıklayıcı metnin ve tarifin dili İngilizce olabilir mi?
Yenilebilir olanlar dışında başka materyaller kullanılabilir mi?
Değerlendirme kriterleri neler?
Yarışmaya Katılım ve Süreç
Yarışmaya kimler katılabilir?
Yarışmaya nasıl katılırım?
Bireysel veya ekip olarak katılabilir miyim?
Yarışma tek aşamalı mı? Teslim sürecinden sonra kazanan kişiler mi açıklanacak?
Yarışma sürecinde sosyal medyada paylaşım yapabilir miyim?
Yarışma Materyallerinin Teslimi
Teslim için özel bir format/şablon var mı?
Teslim için son tarih nedir?
Teslim hangi yolla yapılacak?
Yarışma sonuçları ne zaman açıklanacak ?
Yarışmanın sonucu, son başvuru tarihi olan 20 Mayıs 2020’yi takip eden 12 gün içerisinde açıklanacak.
Teslim edilen içeriklerin sorumluluğu ve yayın hakkına dair bilgilendirme:
Son olarak, sizlere ilham vereceğine ve ışık tutacağına inanarak, yemek ve tasarım arasındaki ilişkiyi irdeleyen bazı okumalardan alıntılara yer veriyoruz. Siz de bu kaynaklara kısa bir araştırma sonucunda ulaşabilirsiniz. Herkese keyifli çalışmalar dileriz!
#auraalumni #auraprizma
AURA Alumni
Organizasyon Ekibi:
Ayşenur Tuğçe Öztürk
Feyza Sayman
Gülsen Şenol
Birbirinden farklı yaklaşımla ele alınmış projelerin detaylarını ve tariflerini Yenilebilir Tasarım Seçkisi başlıklı web sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Değerlendirme sürecine ilişkin yarışma raporuna bu link üzerinden ulaşılabilir.
Kazananları ve tüm katılımcıları bir kez daha tebrik ediyoruz!