Renkli DYOloglar: “Nezih Başgelen & Erhan İşözen”
Türkiye’nin Renkleri ile Renkli DYOloglar devam ediyor!
Aura İstanbul ve Dyo Boya iş birliğiyle gerçekleşen Renkli DYOloglar “Türkiye’nin Renkleri”nden ilham alarak, farklı disiplinler ile rengi yeniden tarif etmeyi amaçlıyor.
Arkeolojik kalıntılarda gördüğümüz renkler hakkında hiç düşündünüz mü? Ülkemizin zengin arkeolojik potansiyelini ve antik kentlerini konu alacağımız Renkli DYOloglar’ın 11 Temmuz’da konukları: Arkeoloji ve Sanat Yayınları’nın kurucusu Arkeolog, Editör Nezih Başgelen ve AURA İstanbul Kurucu Üyesi, Y.Mimar Erhan İşözen.
11 Temmuz Cumartesi günü saat 15.00’da başlayacak canlı sohbet DYO Boya YouTube kanalında canlı olarak izlenebilecek.
Nezih Başgelen hakkında
1958 yılında İstanbul’da doğdu. 1978’de, günümüzde halen yayın hayatına devam eden Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ni çıkardı 1982’de kurduğu Arkeoloji ve Sanat Yayınları, ülkemizin zengin tarihi eserleri, eski uygarlıkları hakkında araştırma, inceleme, el kitapları, kataloglar, gezi rehberleri gibi 21 temel dizi üzerinden 800’e yakın başvuru eserinin yayımını gerçekleştirmiştir.
1986’da Türkiye’nin tarihi doğal ve turistik değerlerine dönük hizmet veren görsel doküman arşivini (Celsus Picture Library) oluşturdu. Ülkemizin zengin arkeolojik potansiyelini fotoğraflarla belgeledi. Bu konuda saygın bir başvuru kaynağı oluşturdu. Türkiye ile ilgili eski seyahatname, resim, belge, kitap ve haritaları topladı. Yabancı ülke müzelerindeki ve arşivlerindeki Türkiye’den giden eserleri belgelemeye çalıştı. Çocuklara yönelik tarihi eserleri ve eski uygarlıkları sevdirmeyi amaçlayan eğitici boyama kitapları projesini başlattı.
Arkeoloji, sanat tarihi, etnografya, turizm, tarihi ve doğal çevrelerin korunması hakkında yayınlanmış bine yakın çalışması vardır.
Erhan İşözen hakkında
1980 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Öğrenciliği ve öğrenim sonrası ülkenin önde gelen mimarları ile çalıştı. Bir süre İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Şehir Bölge Planlama ve Restorasyon Bölümü’nde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, sivil toplum kuruluşlarında, vakıflarda yönetim kurulu üyeliği, yerel yönetimlerde (İstanbul Büyükşehir, Beşiktaş ve Şişli Bld. Bşk.) danışman olarak görev yaptı. 25 yıldır İstanbul’un değişik bölgelerinde, yurtiçi ve yurtdışında özellikle kentsel tasarım, kentsel yenileme, restorasyon ve mimari projeleri yaptı, uyguladı.
Kamu projeleri arasında, Ortaköy Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Çalışması, Vişnezade Şairler Parkı, Beşiktaş Balıkçılar Çarşısı, Ortaköy Kültür Merkezi, Afife Jale Tiyatrosu, Beşiktaş Meclis Binası, Beşiktaş Kartal ve Uğur Mumcu Anıtı, Tema Vakfı Doğa Müzesi, Nişantaşı-Teşvikiye Kentsel Tasarım Projesi, Teşvikiye Meydanı Hüsrev Gerede Anıtı, Cumhuriyet-Halaskargazi Şişli Kentsel Tasarımı proje çalışmaları; özel sektör projeleri arasında toplu konut, dini yapılar, iş merkezi binaları, kültür merkezi binaları projeleri ve restorasyonlar yer almaktadır.
Mimar Erhan İşözen’in Üsküdar, Taksim ve Beyazıt Meydanları, İstanbul City Guide, Yerebatan Sarayı, Ortaköy Meydanı, Nişantaşı-Teşvikiye Kentsel Tasarım Çalışması, Şişli’de Bir Apartman, Cumhuriyet-Halaskargazi Şişli Meydanı Kentsel Tasarım Proje Çalışması, Mimar Vedat Tek ve Hüsrev Gerede çalışmalarıyla ilgili yayınlanmış eserleri bulunmaktadır.
Mimarlık, resim, heykel yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. Galatasaray Kongre Üyesi, Çekül Vakfı Danışma Kurulu Üyesi, T.A.Ç. (Tarihi Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma) Vakfı Şeref Üyesi, T.Y.D. (Turizm Yatırımcılar Derneği) Danışma Kurul Üyesi, Bodrum Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali Yönetim Kurulu Üyesi ve Toplumsal Tarih Vakfı Kurucu Üyesidir. İki kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne aday gösterilmiştir.
İlk Renkli DYOlog, 1 Mart 2019’da İzmir Yaşar Üniversitesi’nde akademisyen Sibel Ertez Ural, ressam Serhat Kiraz ve mimar Nevzat Sayın’ın katılımıyla mimar Yılmaz Değer moderatörlüğünde gerçekleşti.
İzlemek için tıklayın.
İkinci Renkli DYOloglar projesi, on iki AURA İstanbul destekçisi mimar ve tasarımcının konuk olduğu röportaj serisi ile devam etti.
Röportajları izlemek için tıklayın.