Renkli DYOloglar: “Alparslan Baloğlu & Yılmaz Değer”
Renkli DYOloglar’da bu hafta Türkiye’nin lezzetlerini konuşuyoruz.
Gastronomi temalı sohbetin konukları sanatçı, kitap yapımcısı ve lezzet avcısı Alpaslan Baloğlu ile AURA İstanbul kurucu üyesi, mimar Yılmaz Değer.
“Türkiye’nin Renkleri”nden ilham alarak, farklı disiplinler ile rengi yeniden tarif eden canlı sohbet serisinin son bölümü, 13 Ağustos Perşembe günü saat 12’de DYO Boya YouTube kanalında!
Alparslan Baloğlu hakkında
Sanatçı, kitap yapımcısı, koleksiyoncu, akademisyen ve lezzet avcısı olmak gibi birden çok kimliği içinde yaşatan Alparslan Baloğlu’nun tüm özelliklerinin ortak paydası merak, araştırma duygusu ve detaylara verdiği önemdir.
Alparslan Baloğlu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Resim Bölümü’ne 1974-75 döneminde başladı. 1970’lerin sonlarına doğru kavramsal sanat üzerine soru sormak, düşünmek, konuşmak ve bunlardan çıkarımlar yapmak üzere kurulmuş bir sanat inisiyatifi olan Sanat Yanımı Topluluğu’na katıldı. Baloğlu, 1980’lerin sonlarına doğru Yılmaz Aysan, Serhat Kiraz, Ahmet Öktem, Ergül Özkutan’ın hayata geçirdiği, Zerrin İren Boynudelik’in koordinatörlüğünde hazırlanan KORİDOR’un oluşumunda yer alır. KORİDOR, 1988-1995 yılları arasında sadece abonelerine ve abone sayısıyla sınırlı sayıda üretilen bir gönderi yapıttır. Bu portfolyonun içinde avangard sanatla ilgili özgün metinler, çeviriler ve özgün sanat yapıtları bulunur.
Alparslan Baloğlu, Akademi’den mezun olduktan sonra İngiltere’de Goldsmith College of Art’a yüksek lisans başvurusunda bulunur. Okula kabul edilen Baloğlu, Londra Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı bursla yarı zamanlı öğrenci olarak kaydını yaptırır.
Üç senenin sonunda Türkiye’ye dönen Baloğlu, Akademi’deyken almak zorunda olduğu sertifika programlarından biri olan gravür ve taş baskı atölyeleri, ileride A4 Ofset’in temellerinin atılmasını sağlamıştır. Bu baskı teknikleri ileride yapacağı teneke oyuncak koleksiyonculuğunun da başlangıç sebebi olacaktır. Hayatını kazandığı ofset baskı tekniğinin teneke oyuncaklar üzerinde görülmeye başladığı yıllar ve o yıllar sonrasında üretilen teneke oyuncaklar, bu alanda geniş bir koleksiyona sahip olmasını sağlayacaktır.
Alparslan Baloğlu, Sadık Karamustafa ve Bülent Erkmen’in davetiyle yirmi yıldır Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü’nde basım teknikleri dersi veriyor.
Yemek kültürüne olan düşkünlüğü, onu Mutfak Dostları Derneği’nin aktif üyesi yapar ve karşılaştığı harika yemekleri sosyal medyada paylaşır. Paylaşımlarında görsel altına yazdığı her biri diğerinden daha lezzetli cümleleri, Salah Birsel’e olan hayranlığı ile açıklar.
Yılmaz Değer hakkında
1956 yılında İstanbul’da doğdu. 1973 yılında Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yüksek Mimar olarak mezun oldu. 1981-1987 yılları arasında, yurt dışında, eğitimin yanı sıra Zürich ve Paris’te çeşitli mimari bürolarda çalıştı. 1987 yılında İstanbul’da kurucu ortak olarak Lotus Mimarlık Şirketi’ni kurdu. 2014 yılına kadar ofis binaları, konut, otel, alışveriş ve eğlence merkezleri, restorasyon konularında mimari ve iç mimari mesleki çalışmalarını kesintisiz olarak bu firmada sürdürdü.
2015 yılından itibaren, kurucusu olduğu Değer Mimarlık Tasarım şirketinde mesleki çalışmalarını sürdürmektedir.
1997 yılından bu yana İsviçre’de de kurucu ortağı olduğu Deger Design Architektur GmbH şirketinde, Türkiye’nin yanı sıra, mimari proje çalışmalarına devam etmektedir.
Yılmaz Değer, 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, Mimari Proje Tasarımı konusunda Öğretim Görevlisi olarak başladığı eğitmenlik çalışmalarını 2013 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde sürdürmektedir.
1983 yılında Aga Khan vakfı tarafından mimarlık öğrencileri için düzenlenen fikir projesi yarışmasında, Mimarlar Odası ve Juri Özel ödüllerini kazanmıştır. 2012 yılında THBB ve TMMOB tarafından düzenlenen, yılın mimarlık ödülleri yarışmasında, Sabiha Gökçen Havalimanı My Technic MRO projesi ile ‘Eşdeğer Birincilik’ ödülünü kazanmıştır.
İlk Renkli DYOlog, 1 Mart 2019’da İzmir Yaşar Üniversitesi’nde akademisyen Sibel Ertez Ural, ressam Serhat Kiraz ve mimar Nevzat Sayın’ın katılımıyla mimar Yılmaz Değer moderatörlüğünde gerçekleşti.
İzlemek için tıklayın.
İkinci Renkli DYOloglar projesi, on iki AURA İstanbul destekçisi mimar ve tasarımcının konuk olduğu röportaj serisi ile devam etti.
Röportajları izlemek için tıklayın.