AURA İstanbul 2022 Güz Dönemi Sertifika Programı Başvuruları Başladı!
AURA İstanbul 2022 Güz Dönemi Sertifika Programı için başvurular başladı. Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyo yürütücülüğünü, EPA Mimarlık kurucu ortağı, Mimar Ersen Gürsel ve MSGSÜ Öğretim Üyesi, Mimar Ayşegül Kuruç’un üstleneceği program, 10 Ekim tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek. Son başvuru tarihi ise 25 Eylül 2022.
AURA İstanbul 2022 yılı Güz Dönemi Sertifika Programı, mimari ve kentsel tasarım sürecini hem teorik hem de pratik düzeyde ele almak, disiplinler arası bakış açısı geliştirmek ve kendi özel ilgi alanları üzerinde çalışma olanağı bulmak isteyen genç meslek insanlarına kapılarını açıyor.
Programa mimari, iç mimari ve kentsel ölçekte araştırma ve proje üretmek isteyen, tüm disiplinlerden lisans mezunları başvuruda bulunabiliyor. Sertifika Programına başvurmak için gerekli olan lisans derecesi; mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, plastik sanatlar gibi mimarlık, tasarım ve mühendislik fakültelerinden olabileceği gibi sosyoloji, antropoloji, edebiyat, ekonomi gibi sosyal bilimler bölümlerinden mezun olmuş ve mimarlık/şehircilik üzerine çalışmak isteyen herkesi kapsıyor.
AURA İstanbul Sertifika Programı katılımcılarına,
• Akademik ve profesyonel hayata geçişte donanımlarını zenginleştirme,
• Mimarlık ve şehirciliğin düşünsel boyutuna yeni pencereler açma,
• Güncel kentsel meseleleri disiplinler arası bakış açışı ile ele alma,
• Kendi seçtiği bir konuda nitelikli yol göstericiler ile araştırma yapma olanağı sunuyor.
AURA İstanbul’un Beşiktaş’taki ofisinde gerçekleşecektir. Katılımcıların program kapsamında düzenlenen fiziksel etkinliklerin dinamik yapısına uyum sağlamaları ve dönem boyunca tam zamanlı olarak programda yer almaları beklenmektedir. Başvurular arasından seçilecek tüm katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak.
Program İçeriği:
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel sorunlara disiplinler arası bakış açısıyla yaklaşıyor.
2022 Güz Dönemi’nde “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu”nda, katılımcıların bireysel ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda belirleyecekleri proje ve araştırmalar, Ersen Gürsel ve Ayşegül Kuruç yürütücülüğünde geliştirilecek.
Stüdyonun başlangıç bölümünde, katılımcılar grup çalışmalarına yoğunlaşacak. Sonrasında, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Hazırlanan içerik, stüdyo kapsamında yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası konferanslarına, AURA Forum tasarımcı buluşmalarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere katılma olanağı sunuyor.
Başvuru için Gerekli Belgeler:
- Niyet Mektubu:
– Katılımcı adayının, programa katılma amacı ve hedeflerini kaleme aldığı metin (En fazla 200 kelime)
– Katılımcı adayının bireysel ilgi alanları doğrultusunda program kapsamında geliştirmeyi planladığı, İstanbul ile ilgili araştırma/tasarım projesini kaleme aldığı kapsamlı ve açıklayıcı metin (En fazla 300 kelime) - Güncel Özgeçmiş (CV)
- Çalışmaları İçeren Dosya (Portfolyo)
- İngilizce Yeterliliği Gösteren Sınav Sonuç Belgesi*
* İngilizce yeterlilik belgesi, program başvurularında ön koşul değil, tercih nedenidir.
Başvurular arasından seçilecek katılımcılar ücretsiz olarak programda yer alma hakkı kazanacak. 2021 Bahar Dönemi Sertifika Programı başvuruları için son gün 25 Eylül 2022!
Başvuru hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Stüdyo Yürütücüleri:
Ersen Gürsel hakkında:
Lise eğitimi İstanbul Vefa Lisesinde, Mimarlık Eğitimini 1957-62 Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünde yaptı. 1963 yılında Bölümün Şehircilik Kürsüsüne asistan olarak atandı.
Mesleki çalışmalarının ilk yıllarında, Çal, Devrekani, Yalova ilçeleri İmar Planlarını yaptı. 1969 yılında Side ve Çevresi Uluslararası Turistik Düzenleme Projesi yarışmasına Mimar Nihat Güner, Mehmet Çubuk ile 1.’lik ödülünü aldılar.
1970 yılında N. Güner, M. Çubuk EPA (Etüd Planlama Araştırma) Atölyesini kurdular.
1973-78’de Aktur A.Ş’nin Datça- Bodrum Turizm amaçlı Tatil Siteleri Projeleri, ön projelerin hazırlanması sürecine katılan Mim. Öcal Ertüzün EPA Grubunun üyesi oldu.
1978’de N. Güner, M. Çubuk, akademik kariyerlerini öğretim üyesi olarak sürdürmek amacıyla EPA Atölyesinden ayrıldılar. Ersen Gürsel 1987 yılına dek çalışmalarını tek başına sürdürdü.
1987’de EPA Atölyesine katılan Haluk Erar, 24 yıl boyunca EPA Grubunun üyesi olarak projelerin üretim sürecine dahil oldu. Haluk Erar genç yaşta 2011’de vefat etti.
2011’den günümüze kadar EPA Atölyesinin Proje çalışmaları Mim. Oya Erar ile birlikte yürütmektedir.
Mesleki ve Akademik yaşamı boyunca Kentsel Planlama, Tarihi Çevre ve Sit Alanları Koruma yöntemleri konularında ki çalışmaları;
- 1963- 67 Çal, Devrekani, Yalova İmar Planları
- 1978-1980 yılları arasında Turizm Bankasının İstanbul’daki proje yürütücülüğünü üstlenerek Sultanahmet ve Çevresi Düzenlemesi Projesi’ni gerçekleştirdi.
- 1977 yılında Haliç Master Planı, (Şehir Plancıları M. Çubuk, H. Karabey) ile,
- 1980 İstanbul Florya Kıyı Düzeni ve Turistik Tesisler Projesi
- 1981 İstanbul Kariye Camii ve Çevresi Düzenleme Projesi
- 1986 yılında Bodrum Bitez ve Ortakent Yalı İmar Planlarını, (Oluşturduğu geniş bir kadro ile gerçekleştirdi.)
– Mimarlar; Haydar Karabey, Betül Sayın, Oya Erar, Gönül Şahin
– Ulaşım Plancısı; Orhan Demir
– İmar Hukuku Danışmanı; Yücel Ünal - 1988 İstanbul Yeşilyurt – Yeşilköy Sahil Düzenlemesi,
- 2002 İzmir Konak Meydanı ve Çevresi Projesi (Mim. Şehir Plancısı Haluk Erar) ile,
- 2005 Fethiye – Göcek Merkez Meydan düzenleme Projesi
- 2005 Yalova Fatih Caddesi ve Sahil Alanı Düzenlemesi (Mimar Korhan Kalaycıoğlu) ile,
- 2010 Bodrum Gümbet Meydan ve Çevresi düzenlemesi
- 2010 – 2014 Bodrum Çevre Düzenlemesi
- 2015 yılında Kastamonu Nasrullah Camii ve Çevresi Projesi sayılabilir. (Mimar Şehir Plancısı Oya Erar ile)
- 2015 Ayvalık Kırlangıç Sit Alanı, Sosyal, Kültürel rekreasyon amacı projesi (Mimar Oya Erar ile)
Uzun yıllar eğitim kurumları ve mesleki örgütlerdeki hizmetleri ile de mimarlığa katkı sağladı. 1979da Çevre Dergisi’nin ilk yayın kurulunda görev aldı. 2010-2014’te Ulusal Ahşap Birliği’nde Kurucu ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Kurucu üyesi olduğu İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin 2013-2015 dönemi Başkanı oldu. Aralıklarla İTÜ ve MSGSÜ Mimarlık Fakültelerinde misafir öğretim üyeliği ve çeşitli ulusal proje yarışmalarında jüri üyelikleri yapmaya devam ediyor.
Birçok yerel yönetime danışmanlık hizmetleri verdi. Proje ürettiği farklı kentsel coğrafyalardaki kamusal alanların hayata katılmasında ticaret dışı mesleki hizmetler vererek çevreye katkı sağladı. Bu bağlamda teori ile meslek pratiğini birleştiren örnek projeler üretti.
Bodrum merkezinde, Marinadan Kumbahçe’ye Kıyı kesiminde Kamusal alanların bütünleştirilmesi yaşam mekânlarına dönüştürülmesini amaçlayan proje 2010- 2014 yılları içinde gerçekleştirildi. Ayvalık Kırlangıç Çok Amaçlı Yaşam Merkezi Projesi sosyal içerikli Kentsel Tasarım proje örnekleridir.
Doğal yapılı çevre ilişkilerinin tartışıldığı, YER’E Ait kavramıyla örtüşen, Bodrum Yarımadasının farklı bölgelerinde ve Antalya-Side arasında 1986- 2011 yılları arasında turistik tesis projeleri yapmıştır;
- 1986 Bodrum Manastır mevkiinde Manastır Oteli,
- 1989 Bodrum Bitez yalısında Okaliptüs Oteli,
- 1993 Marmaris’de Maris Oteli
- 1995 Bodrum’da The Marmara Bodrum Oteli,
- 1995 Bodrum Türkbükü’nde Divan Palmira Oteli,
- 1996 Bodrum Torba Koyunda Otel Queenada,
- 2001-2007 yılları arasında Antalya Sorgun’da Turquise Otel etap I-II-III
- 2001 Antalya Lara mevkiinde Barut Hotels Lara
- 2010 Antalya Side’de Andız Otel
- 2011 Antalya Sorgun’da Sensatori ve Sunwing otelleri projeleri.
Gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında sosyal hizmetler, spor kompleksleri, sağlık turizmi ve alışveriş merkezleri 2007 konularında da çalışmış, bu projelerin uygulamaları yapılmıştır.
- 1990 Rusya Federasyonu Yalçın Kayıtmaz ile birlikte
- Pitsunda Sağlık Turizm Tesisi
- Maternity Hospital, Yasenova Sağlık Turizm Tesisi
- Makhachkala Sağlık Turizm Tesisi
- 1992 Pamukspor Spor Kompleksi
- 1994 Darüşşafaka Cemiyeti Çetin Berkmen Spor Tesisleri
- 1994 Taç Spor Kompleksi
- 1998 Sınai Kalkınma Bankası Sosyal Tesisleri
- 2002 Darüşşafaka Cemiyeti Şenesenevler Yaşlılar Evi
- 2002 Darüşşafaka Cemiyeti Maltepe Yaşlılar Evi- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi
- 2003 Darüşşafaka Cemiyeti Urla Yaşlılar Evi- Özel bakım Ünitesi
- 2007 Rusya Federasyonu Volgagrad Alışveriş Merkezi
- 2016-2022 Makine İhtisas OSB Bölge Müdürlüğü Binası
Mimarın toplumsal rolü ve meslek etiğine dair her daim bir tavrı oldu. Toplumu ilgilendiren mesleki konularda, özellikle kentlerde yapılan uygulamaların kamusal haklar açısından değerlendirilmesi konularında sorumluluk aldı; her zaman savunduğu değerlerden yana görüşlerini kamuoyuyla paylaşarak tartışma açtı.
Mesleki çalışmalarıyla Türk Serbest Mimarlar Derneği 1998-2000 4.Dönem Mimarlık Ödülü’nü aldı. 2005 yılında Haluk Erar ile gerçekleştirdikleri İzmir Konak Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi, Aydın Doğan Vakfı Kent Mimarisi Ödülü’nü ve Kamu Kategorisi’nde Arkitera İşveren Ödülü’nü aldı.
2014 yılında Mimarlar Odası Ersen Gürsel’i, mesleki yaşamı boyunca mimarlığı bir kültürel üretim alanı olarak algılaması, doğa ve yapılı çevreye saygılı duruşu, eğitim alanına verdiği katkılar, tekil yapıdan kent ölçeğine uzanan geniş bir yelpazede çeşitlenen, teori ile pratiği birleştiren kararlı ve ilkesel tutarlı tavrı nedeniyle, “Mimar Sinan Büyük Ödülü” ne layık görüldü. Ödül Programı kapsamında aynı yıl Mimarlar Odası’nın katkılarıyla “YER’e Ait” temalı sergi açtı.
2019’da Cité de l’architecture, Global Award for Sustainable Architecture Ödülü Paris’te düzenlenen ödül töreninde verildi.
Ayşegül Kuruç hakkında:
1989-1994 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık okudu. 1999’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimari Tasarım Sorunları Lisansüstü Programı’nda Yüksek Lisans tezini ve 2005’te aynı programda Doktora tezini tamamladı. 2000 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002-2004 yılları arası Mimarlar Odası Mimarlık Eğitim Kurultayı ve Mimarlık Vakfı çalışmalarında yer aldı.
Ulusal ve uluslararası mimari ve tasarım yarışma projelerine katıldı. 2007’de Ali Muslubaş, Murat Polat ve Aslı Doğan ile birlikte katıldığı Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması’nda ikincilik ödülü vardır.
2012’de başlattığı Eşitlikçi Kamu Alanı Yaratmada Oyun-Mekan-Alan İlişkilerinin Kullanılması (Y.Mimar Gizem Pilavcı) başlıklı araştırma projesi ile İstanbul Konut Yapılarında Tasarım Kalitesi Bağlamında Cephe Renk Yönelimleri araştırma projesini yürüttü.
2013’te BETONART Dergisi’nde Renk temalı sayıda Konuk Editörlük, devamındaki yıllarda Kentsel Tasarım Projelerinde Cephe Renk Danışmanlığı, Kentsel Rehabilitasyon başlığı altında yapılan cephe düzenleri ve yönelimleri danışmanlıkları ile uygulama projeleri bilirkişiliği yaptı.
2016’da IKSV İstanbul 3.Tasarım Bienali Yaratıcı Mahalleler Programı kapsamında, Aylin Ayna ile birlikte Sarıyer, Petra The Flooring sponsorluğunda gerçekleşen Sarıyer’de Bir Hatırlatıcı : Renk” başlıklı çalıştayın yürütücülüğünü, yine 2018’de TEVİTÖL Sosyal Bilimler Çalıştayı 2018, Renk temalı çalıştayda Mimarlık Atölyesi Yürütücülüğü yaptı. Mimarlık eğitiminin önemli bir parçası olarak kabul ettiği birçok çalıştaya ve okul dışı aktivitelere katıldı.
Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Mimarlık eğitiminde tartışma ve araştırma konuları olarak ikinci planda kalan mimarlıkta renk/ışık/gölge/malzeme, kentsel açık alanlar üzerine çalışmaktadır.