AURA İstanbul 2020 Güz Dönemi Sertifika Programı Katılımcıları Belli Oldu!
Mimarlık, kentsel tasarım ve kentsel peyzaj konularıyla ilgilenen genç katılımcılara araştırma ve eğitim ortamı sunan AURA İstanbul Sertifika Programı başvuru değerlendirmeleri sonuçlandı. 26 Ekim tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek olan programa 20 kişi katılmaya hak kazandı.
2020 Güz Dönemi Sertifika Programı, üniversitelerin mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, sanat tarihi, resim bölümleri lisans mezunlarından yoğun ilgi gördü. Başvurular, Buşra Al, Sinan Logie, Sinan Izgi, Yılmaz Değer ve Kurtul Erkmen‘in yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirildi. Başvuran adayların CV, Portfolyo ve Niyet Mektubu dokümanlarının incelenmesinin ardından mülakata katılacak adaylar belirlendi. Ön değerlendirmeyi geçen adaylar ile yapılan görüşmelerin ardından mimarlık, şehir planlama, endüstri ürünleri tasarımı, sanat tarihi, resim ve performans sanatı bölümlerinden mezun 20 katılımcı ücretsiz olarak programa katılmaya hak kazandı.
AURA İstanbul 2020 Güz Dönemi Sertifika Programı’na katılmaya hak kazananlar:
- Antonín Brinda (Theatre Academy Of The University Of The Arts, Helsinki)
- Arek Qadrra (Marmara Üniversitesi)
- Ayçıl Yılmaz (Yeditepe Üniversitesi)
- Azime Irmak (Dokuz Eylül Üniversitesi)
- Beste Kopuz (Marmara Üniversitesi)
- Cansu Gösterişli (MEF Üniversitesi)
- Cemre Türegün (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
AURA İstanbul Özel Ödülü kapsamında davetli katılımcıdır. - Emre Taş (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi)
- Halil Durmuş (İstanbul Teknik Üniversitesi)
- Hilal Nur Balkan (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Liana Kuyumcuyan (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
- Mine Öztürk (Dokuz Eylül Üniversitesi)
- Mine Söyler (Hacettepe Üniversitesi)
- Muhammed Sarı (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
- Rizki Dwi Wahyu Kurniawan (Kocaeli Üniversitesi)
- Sima Muhammetli (Politecnico Di Milano)
- Sümeyye Karakaya (Sakarya Üniversitesi)
- Ümmiye Şeyda Mutlu (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)
- Vahit Türüt (Karabük Üniversitesi)
- Zelal Gezici (Mardin Artuklu Üniversitesi)
PROGRAM İÇERİĞİ
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel meselelere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşıyor.
Stüdyo yürütücüleri Büşra Al ve Sinan Logie, dönemin ana temasını “Kentsel-Kırsal Formlar ve Boşluğun Üretimi” olarak tanımlıyor:
“İtalyan mimar ve haritacı Giambattista Nolli (1701-1756), 1736’den itibaren Roma’yı arşınlayarak çizdiği haritanın gravürlerini 1748’de yayınlar. Bu harita, Roma belediyesince 1970’lere kadar kentin planlaması için kullanılmıştır.
Nolli’nin efsanevi haritasının bu uzun soluklu yaşamı dışında, daha ilginç özelliklere sahiptir. Haritacı ilk kez kentin planını magnetik kuzeye yönlendirerek, aydınlanma çağını ve bilimi öne koymuştur. Ayrıca, haritanın tasvir ettiği doluluk ve boşluk ilişkileri (veya özel ve kamusal ilişkileri) güncel mekansal ve sosyal durumlar için hala bir tartışma platformu niteliğindedir.
AURA İstanbul, Güz 2020, Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, Büşra Al ve Sinan Logie’nin yürütücülüğünde Nolli haritasının mirasına dayanarak, katılımcıları doluluk ve boşluk üzerinde düşünmeye davet etmektedir. Bu ölçekler arası süreç, kamusallık, açık mekan, özel mekan, hizmet ve yaşam alanları arasındaki geçirgenlikleri kentte veya kırsalda tekrar yorumlamaya çağırmaktadır. Bu egzersiz, mekanın politik ekolojisini inceleyerek, çok boyutlu bir düzlemde, güncel hayatın ihtiyaçlarının, rasyonel veya şiirsel bir bütünlük içinde, yeni tasvir ve söylem kanallarını açmayı hedefleyecektir.
Stüdyonun ilk iki haftası, katılımcılar grup şeklinde pozitif ve negatif mekan algıları üzerine yoğunlaşacaktır. Sonrasında, bireysel veya grup olarak, araştırmacılar seçtikleri alanda (veya alanlarda) kuramsal altlıklarına dayanan stüdyo ortamında gelişecek olan tartışmalar üzerinden projelerini üretecektir. Bu stüdyo aynı zamanda üretim sürecinin tasarlanması üzerine de çalışmayı hedeflemektedir.”
Katılımcılar, dönem için belirlenen temadan hareketle, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Hazırlanan içerik, AURA-İstanbul bünyesinde yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası Konferanslarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere, belirtilen konuları destekleyici gezilere katılma olanağı sunuyor.