AURA Focus: Renkli DYOloglar
AURA-İstanbul ve DYO iş birliğinde Renkli DYOloglar başlıyor…
1 Mart Cuma günü saat 14:00’da başlayacak olan panel Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek.
Mimar ve tasarımcıları, yapı ürünleri ve üreticileri ile ortak bir platformda buluşturan AURA Focus etkinlik dizisi, DYO iş birliğiyle “renk” temasını ele alarak ilk kez İzmir’de düzenlenecek. Moderatörlüğünü AURA-İstanbul’un kurucularından Mimar Yılmaz Değer’in üstlendiği panelde, konuşmacılar Mimar Sibel Ertez Ural, Sanatçı Serhat Kiraz ve Mimar Nevzat Sayın olacak. Panelde “renk”, sanat ve mimarlık disiplinlerinin penceresinden, konunun uzmanları tarafından ele alınacak.
Moderatör:
Yılmaz Değer – Mimar
Panelistler:
Sibel Ertez Ural – Renk Bilimi
Serhat Kiraz – Sanatta Renk
Nevzat Sayın – Mimaride Renk
Program Akışı:
Tarih: 1 Mart Cuma
Panel: 14:00 – 16:30 Panel
Kokteyl: 16:30 – 17:30 Kokteyl
Yer: Yaşar Üniversitesİ, Rektörlük Konferans Salonu, Bornova-İzmir
Katılım: Eventbrite üzerinden kayıt ile katılım herkese açık ve ücretsizdir.
İÇERİK
Sibel Ertez Ural ile Renk Bilimi:
Renk, doğası gereği karmaşık bir olgudur. Felsefe ve bilim rengin özne veya nesneye ne kadar ait olduğu konusunu tartışırken, mimarlık rengi ışık, nesne ve öznenin birlikte etkin olduğu bir bağlamda buluşturur. Bu anlamda mimarlık, renk biliminin de sahnesi olmaktadır. Mimar(lar) renk kullanma ölçüt ve stratejilerini her durum özelinde tekrar elden ve gözden geçirir. Renk teknolojinin tüm olanakları ile yapıya aktarılırken mimar, bilgi temelli ve analitik olarak geçerli çıkarımların yanında deneyimsel ve sezgisel olarak güçlü birikimlere de gerek duyar. Bu da kuram ve uygulamanın buluştuğu bir alana işaret etmektedir.
Serhat Kiraz ile Sanatta Renk:
Sanatçı Serhat Kiraz sanat yaşamı boyunca renk üzerine gerçekleştirdiği üretimlerini, rengi eserlerinde hangi yöntem ve bakış açıları ile ele aldığını paylaşıyor olacak.
Nevzat Sayın ile Mimaride Renk:
“Mimaride renk, yazıdaki noktalama işaretleri gibi kullanıldığında mimarlığın ayrılmaz bir parçasına dönüşüyor; dikkat çekmek, öne çıkarmak, geride bırakmak, biçimi belirgin kılmak, işlevi okunaklı hale getirmek, görünmeyeni görünür kılmak, parça-bütün ilişkisini kurmak, çevrede kaybolmak ya da okunur olmak için renk olağanüstü bir olanak sağlıyor. Bu olanaklarla elde edilen sonuçların mimarlığın nesnesi olarak yapıya/yapılara sağladığı dil/gramer mimarlığın öznesi olan mimara da sağlanıyor. Rönesans’dan bu yana duyular sıralamasının en üstünde yer alan görme duyusu bugün iyiden iyiye etkin. Bu yüzden renkler de her zaman olduğundan daha önemli.” Nevzat Sayın, tasarımı NSMH’e ait yapılar üzerinden renklerin mimaride nasıl kullanıldığını örnekler üzerinden ele alacak.
PANELİSTLER
Sibel Ertez Ural
(Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Öğretim Görevlisi)
Sibel Ertez Ural 1963 yılında Ankara’da doğdu. ODTÜ Mimarlık Bölümünden (BS 1984, MS 1987) mezun olduktan sonra, “Mimarlıkta Renk” konusundaki doktora çalışmasını Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünde 1995 yılında tamamladı. 1997 de halen görev yaptığı Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’ne katıldı. Akademik çalışmalarının yanında, mimari proje uygulamalarına renk danışmanı ve tasarımcısı olarak katılmaktadır.
Serhat Kiraz
(Sanatçı)
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünden mezun olmuş ve Marmara Üniversitesinden Sanatta Yeterlik derecesi almıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Bileşik Sanatlar Programını kurmuş ve program yürütücülüğünü yapmıştır. Disiplinler arası sanat gruplarının ve etkinliklerinin oluşturulmasında katkıda bulunmuştur. Paris, İstanbul, Venedik Bienalleri ile Osaka Trienali’ne katılmıştır. Yurtiçinde ve yurtdışında kişisel sergiler açmış, grup sergilerine katılmıştır. Çeşitli malzemeler kullanarak kamusal alanlarda sanatsal düzenlemeler de yapmaktadır. Çalışmaları gerçek ve yanılsama, algılama biçimleri, bellek metaforları bağlamında zamanla ilgilidir.
Nevzat Sayın
(Mimar)
1954 yılında, Hatay’da doğdu. 1978 yılında, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1980’e kadar sosyal konutlar üzerine bir yüksek lisans çalışması; 1984’e kadar usta-çırak yöntemiyle okul sonrası mimarlık eğitimi; 1986’ya kadar bilgi/görgü arttırma gezileri yaptı. 1986’dan bu yana farklı büro yapılanmaları ile mimarlık çalışmalarını sürdürüyor. Yurtiçi ve yurtdışı mimarlık ödüllerine aday gösterildi ve ödüller aldı. 2004’te “Düşler Düşünceler İşler” adlı kitabı; 2015’te, “Bir Yapı Kitabı” yayınlandı. NSMH adı altında süren mimarlık çalışmalarının yanı sıra Türkiye’nin farklı mimarlık okullarındaki, eğitim çalışmalarının bir uzantısı olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı kurucu üyesidir. Mimarlık öğrencileri için yaz okulları, konferanslar, jüriler, atölye çalışmaları da mimarlık eğitimi ile ilişkisinin önemli parçaları olmaya devam ediyor. Çalışmalarının bir bölümünü mimarlık yazıları, röportajları, sergileri ve yayınları oluşturuyor.
MODERATÖR
Yılmaz Değer
(Mimar)
1956 yılında İstanbul’da doğdu. 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yüksek Mimar olarak mezun oldu. 1981-1987 yılları arasında, yurt dışında, eğitimin yanı sıra Zürich ve Paris’te çeşitli mimari bürolarda çalıştı. 1987 yılında İstanbul’da kurucu ortak olarak Lotus Mimarlık Şirketi’ni kurdu. 2014 yılına kadar ofis binaları, konut, otel, alışveriş ve eğlence merkezleri, restorasyon konularında mimari ve iç mimari mesleki çalışmalarını kesintisiz olarak bu firmada sürdürdü. 2015 yılından itibaren, kurucusu olduğu Değer Mimarlık Tasarım şirketinde mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. 1997 yılından bu yana İsviçre’de de kurucu ortağı olduğu Deger Design Architektur GmbH şirketinde, Türkiye’nin yanı sıra, mimari proje çalışmalarına devam etmektedir. 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, Mimari Proje Tasarımı konusunda Öğretim Görevlisi olarak başladığı eğitmenlik çalışmalarını 2013 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde sürdürmektedir.