AURA İstanbul 2019 Güz Dönemi Sertifika Programı Katılımcıları Belli Oldu!
Mimarlık, kentsel tasarım ve kentsel peyzaj konularıyla ilgilenen genç katılımcılara araştırma ve eğitim ortamı sunan AURA İstanbul Sertifika Programı başvuru değerlendirmeleri sonuçlandı. 23 Eylül tarihinde başlayacak ve 17 hafta boyunca devam edecek olan programa 18 kişi katılmaya hak kazandı.
2019 Güz Dönemi Sertifika Programı, 47 farklı üniversitenin mimarlık, tasarım, şehir planlama, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı bölümleri mezunu 95 adaydan başvuru alarak, yoğun ilgi gördü. Başvurular, Boğaçhan Dündaralp, Hakan Tüzün Şengün, Sinan Izgi, Yılmaz Değer ve Kurtul Erkmen‘in yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirildi. Başvuran adayların CV, Portfolyo ve Niyet Mektubu dokümanlarının incelenmesinin ardından mülakata katılacak adaylar belirlendi. Ön değerlendirmeyi geçen adaylar ile yapılan görüşmelerin ardından 18 katılımcı ücretsiz olarak programa katılmaya hak kazandı.
AURA-İstanbul 2019 Güz Dönemi Sertifika Programı’na katılmaya hak kazananlar:
- Alp Besen (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Asena Yavaş (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu) AURA-İstanbul Özel Ödülü kapsamında davetli katılımcıdır.
- Aylin Aya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Ayşe Karabulut (Kocaeli Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Barış Kavraroğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Biçem Kaya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Buse İridağ (Kadir Has Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Lisans Mezunu)
- Büşra Şahin (Antalya Bilim Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Fatima Zahra Zyad (Bahçeşehir Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Gizem Temiz (İstanbul Kültür Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Lisans Mezunu)
- Gökçe Çakır (Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- İlda Ersezer (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Melis Esen (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Melisa Gürdal (Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Nilüfer Kama (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu) AURA-İstanbul Özel Ödülü kapsamında davetli katılımcıdır.
- Türkiye Simge Goorany (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü (İngilizce), Lisans Mezunu)
- Yüksel Özle Oğuz (Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Zeynep İrem Şan (İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
Yedek Katılımcı Listesi:
- Abdullah Pekemen (Maltepe Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
- Gökçe Bahar Yılmaz (İstanbul Kültür Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Lisans Mezunu)
- Damla Katuk (Erciyes Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Lisans Mezunu)
PROGRAM İÇERİĞİ
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel meselelere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşıyor. 2019 Güz Dönemi stüdyo yürütücülüğünü üstlenen Boğaçhan Dündaralp ve Hakan Tüzün Şengün dönemin ana temasını “TECHNE” olarak tarifliyor:
“Yapı, mekân ve hayat için bedenleşirken tektonik, bu oluşun özünü ifade eder. Bu fiziksellik ve madde dünyasını var eden insan bağlam, içerik, madde ve uzam ile bunu biçimlendirir, ölçülebilir kılar, zamansallık ve konum kazandırır. Mimarlık alanında tektonik, mimari bir dil ve gramerin kuruluşu bağlamında ele alınabileceği gibi neden/sonuç ilişkilerinin ötesinde, yapının poetikasına dair bir içeriğin kurucu ögesi de olabilir. Bu çerçevede dönemin temasını mimari yapının tektonik gramerine dair araştırmacı / deneysel süreçler üzerine kurmak ve mimarlık edimini bu poetik varoluşu içinde ele alarak mimari yapının biçimlenişine dair araçlar ve kaynaklar ekseninde ele almak istiyoruz.”
Grup çalışmalarına paralel olarak, katılımcılar kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda Techne teması ile ilişkilendirdikleri, İstanbul’a yönelik proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında, çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar. Dönem sonunda, tüm çalışmaların izlenebileceği bir sergi kurulacak. Sergi sürecinde ise katılımcılar tekrar sergi tasarımı ve organizasyonu için grup halinde çalışacak.
Hazırlanan içerik, AURA-İstanbul bünyesinde yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası Konferanslarına, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere, belirtilen konuları destekleyici gezilere katılma olanağı sunuyor.