AURA İstanbul 2023 Bahar Dönemi Sertifika Programı Katılımcıları Belli Oldu!
Mimarlık, kentsel tasarım ve kentsel peyzaj konularıyla ilgilenen genç katılımcılara araştırma ve eğitim ortamı sunan AURA İstanbul Sertifika Programı başvuru değerlendirmeleri sonuçlandı. 13 Mart tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek olan programa 14 kişi katılmaya hak kazandı.
2023 Bahar Dönemi Sertifika Programı, mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı bölümleri lisans mezunlarından yoğun ilgi gördü. Başvurular; Buşra Al, Emre Demirtaş, Sinan İzgi, Yılmaz Değer ve Kurtul Erkmen‘in yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirildi. Başvuran adayların CV, Portfolyo ve Niyet Mektubu dokümanlarının incelenmesinin ardından mülakata katılacak adaylar belirlendi. Ön değerlendirmeyi geçen adaylar ile yapılan görüşmelerin ardından mimarlık ve iç mimarlık bölümlerinden mezun 14 katılımcı ücretsiz olarak programa katılmaya hak kazandı.
AURA İstanbul 2023 Bahar Dönemi Sertifika Programı’na katılmaya hak kazananlar:
- Arz Mintaş (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık)
- Başak Bul (Kadir Has Üniversitesi, Mimarlık)
- Doğukan Kurt (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mimarlık)
- Ebru Şevli (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık)
- Eda Ünal (İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama)
- Meltem Güller (Haliç Üniversitesi, Mimarlık)
- Merve Akçin (Başkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı)
- Mona Bilto (Beykent Üniversitesi, Mimarlık)
- Nüket Barutçu (İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık)
- Su Sezer (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık)
- Şevval Büşra Özmen (Kadir Has Üniversitesi, Mimarlık)
- Şeyda Aydın (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık)
- Zeynep Adar (Yeditepe Üniversitesi, Mimarlık)
- Zeynep Yılmaz (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık)
MUHTELİF PEYZAJLAR MÜSTESNA FRAGMANLAR
İstanbul metropolü sayısız farklı parçanın bir arada yaşadığı bütünsel bir bedendir. İçinde tektonik, ekonomik, doğal ve kültürel peyzajlarla örülü bu sosyal coğrafya hem kendi bünyesini hem de içerdiği alt bedenleri sürekli yeniden üretir. Peyzajlar değiştikçe İstanbul da başkalaşır.
Atölye söz konusu değişimi odağına alarak parça ve bütün arasında kurulacak döngüsel ve ölçekler arası bir üretim deneyiminin izini sürer. Bu yolculuk tüm düşünce ve üretim sahalarına açılabilen disiplinler ötesi bir bakışla kent mekanının ‘müstesna’ potansiyellerini ortaya çıkarma motivasyonuna sahiptir.
Yöntem
Stüdyo Yürütücüleri; Buşra Al ve Emre Demirtaş stüdyoda haftada 1 gün kavramsal tartışmaları yürütür. Plug ekibi haftanın diğer stüdyo gününde bu düşüncelerin teknik olarak diyagram ya da bir anlatıya dönüşmesi için atölye düzenler. Böylece her hafta stüdyodan izlenebilir ve tartışılabilir bir ürün çıkar.
Stüdyo tıpkı kentin parça bütün ilişkisi gibi her hafta üretilen parçaların bir araya gelişinden bütünsel fikrini kurar.
Bu yöntem bilindik teslim tarihi düzenini bozarak sürekli üretilen bir atölyenin içerisinde “jüri”kavramını süregelen bir üretimin izleyicisi haline getirir.
Faz I : Kolektif Kavrayışlar
Stüdyo, İstanbul’a aynı anda hem bütünsel hem de noktasal bakışlar atarken kenti tüm öğeleriyle birlikte okur. Mahalle/sokak ölçeğindeki gündelik peyzajlarla geniş coğrafi ölçeklere yayılan peyzajları bir araya getirmeyi, bir arada düşünmeyi hedefler.
Isınma Atölyesi söz konusu bakışın kurulacağı aralıktır. İstanbul’u ve onu biçimlendiren ekolojileri kategorize ederek bu atölyeye ve katılımcılara özgü ‘muhtelif peyzajlar’ diyagramını üretir.
Faz II : Bireysel Manipülasyonlar
Araştırmacıların kişisel merakları/ilgi alanları doğrultusunda yürütecekleri araştırma projesi sürecini içerir. Isınma atölyesi sonucunda ortaya çıkan muhtelif peyzajlara müdahalelerden oluşan müstesna fragmanlar üretilir. Her bir üretim biricik olsa da, bireysel performanslar anlık olarak kolektif bütünü farklılaştırır.
Stüdyo İstanbul’a belirli topografik, sosyal ve kültürel odaklar üzerinden bakar. Gündelik hayatın okunabildiği sokak/mahalle/kıyı gibi ölçeklerde her hafta bir alt parçaya projeksiyon tutulur. Ara jürilerde bu parçaların dizgisi kritik edilir. Süreç içerisinde bazı parça düşünceleri dizgiden silinir, bazılarıysa derinleşerek varlıklarını sürdürürler. Dönem sonunda parçaların bir araya gelişinden mevcut kent odağının yeni ve müstesna bir “an”ını ortaya çıkarmak hedeflenir.
Faz III : Kolektif Düzenleme
Dönem sonunda kişisel, müstesna fragmanların bütün içerisindeki pozisyonu/rolü/bağlantılanma ilişkisi belirlenerek kolektif imalat oluşturulur;
Muhtelif peyzajlardan müstesna fragmanlara İstanbul Metropolü’nü yeniden düşünmek.
PROGRAM İÇERİĞİ
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel meselelere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşıyor.
Akademi’nin araştırma programı, ilgi alanları ve deneyimleri farklı olan katılımcıların kişisel beklentilerine yanıt verecek şekilde geniş kapsamlı olarak oluşturulmuştur. Araştırma sürecinde mimarlık ve kentsel tasarım alanlarında, tarihsel-kuramsal arka plana ve çözümlemeci boyuta odaklanılacak, mimarlığı kültürel bir üretim biçimi olarak kavrayacak çalışmalar sürdürülecektir.
Programın genel amacı, katılımcıların yapılı çevre üzerinden hem sosyal, hem politik, hem de ekolojik bağlamları anlamalarına, eş zamanlı olarak da tasarım, temsil ve uygulama teknolojileri konularında kavramsal ve teknik yeterlilik düzeylerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Katılımcılar, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Hazırlanan içerik, AURA İstanbul bünyesinde yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası Konferanslarına, Exlibris AURA kitap söyleşilerine, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere katılma olanağı sunuyor.