AURA İstanbul 2023 Güz Dönemi Sertifika Programı Katılımcıları Belli Oldu!
Mimarlık, kentsel tasarım ve kentsel peyzaj konularıyla ilgilenen genç katılımcılara araştırma ve eğitim ortamı sunan AURA İstanbul Sertifika Programı başvuru değerlendirmeleri sonuçlandı. 25 Eylül tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek olan programa 20 kişi katılmaya hak kazandı.
2023 Güz Dönemi Sertifika Programı, mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı bölümleri lisans mezunlarından yoğun ilgi gördü. Başvurular; Sevince Bayrak, Oral Göktaş, Sinan İzgi, Yılmaz Değer ve Kurtul Erkmen‘in yer aldığı seçici kurul tarafından değerlendirildi. Başvuran adayların CV, Portfolyo ve Niyet Mektubu dokümanlarının incelenmesinin ardından mülakata katılacak adaylar belirlendi. Ön değerlendirmeyi geçen adaylar ile yapılan görüşmelerin ardından mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık bölümlerinden mezun 20 katılımcı ücretsiz olarak programa katılmaya hak kazandı.
AURA İstanbul 2023 Güz Dönemi Sertifika Programı’na katılmaya hak kazananlar:
- Aylin Yıldırım (Başkent Ünivesitesi, Mimarlık)
- Ayşegül Kaya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama)
- Ayşegül Yüksel (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İç Mimarlık)
- Batuhan Bilir (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mimarlık)
- Didenaz Gündoğdu (Yeditepe Üniversitesi, Mimarlık)
- Dila Karaş (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mimarlık)
- Ece Özkan (Yeditepe Üniversitesi, Mimarlık)
- Eylül Nur Dinç (Yeditepe Üniversitesi, Mimarlık)
- Görkem Ataberk Altun (Gebze Teknik Üniversitesi, Mimarlık)
- İsa Ünlü (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık)
- Merve Nur Yılmaz (Bursa Uludağ Üniversitesi, Mimarlık)
- Onur Kaya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık)
- Pelin Bilir (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama)
- Rengin Emine Doğan (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Mimarlık)
- Saime Beyza Çiftçi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İç Mimarlık)
- Sedanur Şahin (İstanbul Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı)
- Selen İlhan (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık)
- Selin Ünlü (İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık)
- Şevval Akkuzu (Marmara Üniversitesi, Mimarlık)
- Zeynep İpek Günay (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık)
TAMİR DÜKKANI
“İnşa etme çılgınlığına kapılmadan onarımda rol alan bir mimar nesline ihtiyacımız var.”
Marina Tabassum
Tamir, mimar ve ömür sözcükleri, canlandırmak anlamını taşıyan aynı kökten gelir. Binalar da tıpkı makineler gibi canlı kalabilmek için düzenli olarak bakıma ve tamire ihtiyaç duyar. Tamir etmek, yüzeysel bir çekidüzen yerine mühendislik, tasarım ve zanaatı içeren topyekûn bir bakımı ve canlandırmayı gerektirir.
Bir yanda ekonomik, ekolojik ve sosyal krizler, diğer yanda gelişen malzeme ve inşaat teknolojileri, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara verilecek yanıtları çeşitlendiriyor.
– Mimarlık, kendi uygulama alanında yaşadığı sıkışmadan, bu çeşitlilik sayesinde çıkabilir mi?
– Yeni ihtiyaçlar ve olasılıklar, mimarlık üretiminin de çoğalıp çeşitlenmesine yol açacak mı?
AURA’da bu dönem Tamir Dükkânı başlıklı stüdyoda bu soruları tartışacağız.
STÜDYO YÜRÜTÜCÜLERİ
SO? Mimarlık ve Fikriyat; Sevince Bayrak, Oral Göktaş
Sevince Bayrak ve Oral Göktaş, 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 2007 yılında SO?’yu kurdular.
2013 yılında MoMA/PS1 tarafından düzenlenen Genç Mimarlar Programı’nı kazandılar ve İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde “Göğe Bakma Durağı” adlı yerleştirmeyi hayata geçirdiler. 2015 yılında Royal Academy of Arts’ın davet ettiği yarışmayı kazandılar ve “Beklenmedik Tepe” projesi Londra’da inşaa edildi. Hemen ardından “Kayıp Bariyer” adlı işleri Roma’daki MAXXI’de sergilendi.
4. İstanbul Tasarım Bienali için geliştirdikleri “Yüzer Ev” projesi MAXXI ve Designmuseum Denmark’da sergilendi. Hem “Kayıp Bariyer” hem de “Yüzer Ev” eserleri, kalıcı koleksiyonları için MAXXI tarafından satın alındı. Çalışmaları uluslararası düzeyde yayımlandı, birçok ödül kazandı ve Mies ve Aga Khan Ödülleri’ne aday gösterildi. 2019 yılında Architectural Review Emerging Architecture Award’un finalistleri arasına girdiler.
2023 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın açık çağrısını kazanarak, Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü üstlendiler.
PROGRAM İÇERİĞİ
Programın omurgasını oluşturan Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu, geleneksel mimari stüdyo pratiklerinin sınırlarını aşarak, güncel kentsel meselelere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşıyor.
Akademi’nin araştırma programı, ilgi alanları ve deneyimleri farklı olan katılımcıların kişisel beklentilerine yanıt verecek şekilde geniş kapsamlı olarak oluşturulmuştur. Araştırma sürecinde mimarlık ve kentsel tasarım alanlarında, tarihsel-kuramsal arka plana ve çözümlemeci boyuta odaklanılacak, mimarlığı kültürel bir üretim biçimi olarak kavrayacak çalışmalar sürdürülecektir.
Programın genel amacı, katılımcıların yapılı çevre üzerinden hem sosyal, hem politik, hem de ekolojik bağlamları anlamalarına, eş zamanlı olarak da tasarım, temsil ve uygulama teknolojileri konularında kavramsal ve teknik yeterlilik düzeylerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Katılımcılar, kendi ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda, İstanbul’a ilişkin proje ve araştırma konusunu netleştirip, stüdyo yürütücülerinin danışmanlığında çalışmalarını geliştirme fırsatı bulacaklar.
Hazırlanan içerik, AURA İstanbul bünyesinde yapılan çalışmaları destekleyecek tarihsel-kuramsal, ayrıca teknik yönteme ilişkin seminer dizilerine, disiplinler arası nitelikte tartışma ve buluşma ortamı sağlayan Cumartesi Aurası Konferanslarına, Exlibris AURA kitap söyleşilerine, kolektif düşünme ve üretime yönelik atölyelere katılma olanağı sunuyor.